Monday, March 31, 2014

Jalan 2014 : Terengganu | Penuhi Undangan Majlis Kahwin & Bercuti

28 - 30 Mac 2014

Trip Ke Ganu 

jumaat tu aku cuti 
mls nk kerja abb nk pi amik fahim kat rumah ateh die kat KL 
dah 3 hari dah die ke sana tinggal mama ngan adek die 
budak tu sampai hati tau 
time adek die warded kat Prince Court ari tu 
ateh ngan nenek yg jg die 
skrg ni pantang cuti sekolah nk ke sana aje ... hmmm redha je la 

aktiviti kami 3 hari tu tanpa Fahim la 
pi stadium tgk bola 
pi makan 
jalan² kat mall
icha mandi pool kecik 
3 hari tu pun aku dah rasa lama 
tp redha je la ... dah die nk pi kan ..main ngan ateh dgn sepupu die 
yg jg die pun ateh die ... syg sgt ngan fahim tu 
dr kecik fahim membesar ngan die, cam anak die dah pun die lyn ...klu kami mrh fahim kadang tu berubah air muka die .... 
** dulu SIL aku ni dok ngan aku waktu fahim kecik 2-3 thn jg ..skrg ni br pindah 

time ni aku terpaksa umpan alisha main kolam sbb fahim dah nk gerak ikut ateh die 
bg die ralit .. tak prasan yg abg die dah kena kidnap 

alisha dah berbunyi panggil abg die ...
aaahhh sudah ... mama tak de ideas... risau tkt die nangis 
mama terjun sekali dlm kolam ....lantak ....

mlm tu kami ke stadium ... pahang VS PKNS 
menang 3-1
kesian icha .... tgk bola je ...xde aktiviti menjerit sbb xde org usik die 
alisha 3 hari tu cam princess mama ngan abah die layan die 
tkt die teringat kat abg ... huhu

termelalut plak ... hihihi 

kami ganu atas undangan majlis kawen kawan enPanjang 
majlis tu kat Kuala Setiu
kami bertolak dlm pukul 12 pm dr Gombak 
plan asal nk singgah kuantan ... tah cam ne tah 
aku pun tatau .... enPanjang ajak berenti kat ganu ....
singgah paka hotel penuh 
lajak lagi sampai pantai kelulut dungun ek ....
situ pun penuh 
lajak sampai ke marang .. hotel² bajet situ pun pun penuh 
last² hanya motel ni je kami jumpa yg masih ade 2 je kosong ....
ramai betui pi ganu time tu .... rupanye ade bike week ganu rupenye
ptt la semak jalan ngan motor² besar ni ... tak berhemah betui cara menunggang depa... 

Rhu Muda Beach Motel

motel pun motel la ... janji ade tmpt bermalam 
RM 130 utk 2 katil besar 

bilik ni byk nyamuk ...seb baik beli ridsect klu tak xleh tido la kami 
bilik die boleh la ... klu takat nk tido ...
harga mahal gak la utk rupe biliknye 


tapi pantai die sangat bersih dan cantek tapi syg pantai berteluk dan dalam 
budak aku benarkan main pasir je 



mlm tu pi mkn mlm kat Pantai Kelulut 
order :
Mee Goreng 
Ayam Goreng Kunyit
Kangkung goreng sotong
paprik ayam
sup ayam
RM 23.30 je ... terkejut sbb murah 
nama kedai aku lupa nk amik gambar 



selingan ... nanti aku cite pasal owner Rhu Muda Beach Motel ni di hujung entry .... 



hari ke 2 ( 29 Mac 2014)
bergerak awal pagi dr Rhu Muda Beach Motel ke Rumah Kenduri di Kuala Setiu 
dlm 7.30 am gitu ..singgah bfast kat gerai tepi jln 
pun murah ... mkn nasi minyak roti canai roti telur tak sampai RM8
sampai Kuala Terengganu around pukul 8 am lebih terus singgah pasar payang
MIL nk beli barang 
kami tak de beli pepe pun 
dh slalu pi so tak de rasa nk membeli


ni je gambar pi kenduri 
gambar belakang icha ....hahaha

kami sampai kat rumah kenduri awal sgt around pukul 10.30 am 
pi jumpak kawan enPanjang dulu 
terus ke Kuala Besut 
cari makan ringan²...sata, otak² nk mkn cendol pun tak siap lagi sbb pg lagi ... 
pukul 12.00 cam tu patah balik rumah kenduri 
selesai mkn enPanjang berborak kejap kami gerak ke Kuala Terengganu 
hotel pun penuh area sini nk cari dekat ngan tepi laut jg sbb budak² ni suka laut 

main googles dan tepon je 
mana yg ade 

Intan Beach resort, Batu Burok


Hotel ni di kategori hotel bajet 3 bintang la 
RM 150 1 katil single & 1 katil King
bilik die besar jugak..selesa la 
next time boleh la dok lagi ....


memandangkan Fahim lama pi dok kat rumah ateh 
tp lupa nk bw buku sekolah 
keje sekolah boleh tahan byk jugak cikgu die suruh buat 
Buku 1(BM)
m/s 6-17
Buku 2(Matematik)
m/s 1-19
satu hape pun tak mula lagi
isnin dah nk sekolah 
mak pak pi berjalan lagi 
mmg kena kerah ngan aku suruh buat kerja sekolah seblm pi main pantai
dlm sejam lebih jg budak ni pulun buat 
siap sebuah buku br leh pi main 
mlm karang sambung buat sebuah lagi


nenek pun bantu fahim buat kerja sekolah

budak keriangan leh benti kejap dr kerahan buat kerja sekolah
adek die cam biasa mana nk amik gambar .... berlari sana sini

kami check out awal pg esok 30 Mac 2014 nye dlm pukul 8.00 am
terus gerak pi bfast kat medah selera kat Pantai Batu Burok tu 
tp buat hilang selera ngan menyampah je ngan sikap pekedai kat situ
ade sifat iri hati ngan berebut²
sampai pelanggan nk mkn pun tak selesa
cth cam kes aku ... 
kite nk mkn suka hati la kan nk msk kedai mana pun kan 
yg pekedai ni dok suruh masuk kedai ni ... yg satu lg dok jeling 
sbb nk bagi fair ..aku beli dr kedua² kedai 
pastu mula drama depa ... bab sudu pun berkira 
aku dah order nasi kedai ko dah 3 pinggan kot ... order nasi kedai sebelah 1 je
tu pun bising suruh amik sudu kedai sebelah 

meluat sungguh ngan sikap peniaga cam ni ... 
kita dah biasa ngan suasana belah sini 
food court kat sini tak de sifat gitu 
beli je mana² mkn la kat mana² xde hal lah 
tp org pantai timur ni gitu la 
ko beli kedai die ko mkn la meja dpn kedai die 
ni bkn aku nk kate ke org pantai timur ke hape ek .. jgn terasa mungkin tak semua tp buktinye dah terjd kat aku 
sama la kes ngan food court Terminal Bas Kuantan 
gini la... sorry to say ...sesama melayu berdengki ...cam ne nk maju 

dah² la tu aku membebel .. hihi 

berbalik pd selingan Owner Rhu Muda Beach Motel tu 
aku tertinggal tudung layers aku tu kat situ 
so hari aku byk kali la call nk amik balik tudung tu masa otw nk balik KL nanti 
mcm² mokcik tu ckp ...dah basuh la ... tkde kat ampaian la 
nanti nk cari dulu la ... tp berkeras ... hari 30hb aku singgah 

waktu nk bg tudung aku tu pun 
byk plak drama makcik tu 
tudung aku cantek la ..die suka warna hitam gitu ...
"makcik berkenan sanggaaaaat"
mintak maaf la mokcik ... mesti makcik ingat sy dh blk KL kan tu pasal makcik bsh tudung sy tu kan .... nk pakai la tu kan ... kikiki
ni la tudung tu ... antara fav aku ni ...
aku suka tudung warna hitam...

jalan cerita utk 3 hari dlm satu entry
klu buat part² mmg x abis² cam pi sabah tu pun tak abis lagi 







Thursday, March 27, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Kinabalu Park & Kundasang War Memorial

11 Mac 2014 (Day 2 )

Destinasi ke 2 di hari ke 2 
kami ke Mount Kinabalu ►Kundasang ►Ranau

Perjalanan dari KK ke Mount Kinabalu lebih kurang dlm 1 jam lebih
jalan berselekoh berbukit 
agak mencabar la 
tp view mount kinabalu dr jauh sgt la cantek ... sungguh aku jakun 
semakin tinggi semakin terasa angin dingin 
sepanjang jalan nampak je GERAI SINALAU BAKAS 
mula tu tatau ..gerai ape bila diamati setiap gerai semasa perjalanan 
br prasan .... hihihi

Kinabalu Park, Mount Kinabalu 



kat sini tak sempat nk jalan² pun 
tah la nape .. aku pun tatau ... 
so gambar kat sini pun xde ... huhu

bayaran masuk ke Kinabalu Park :
RM 3.00 seorg 
kat dlm Kinabalu Park ni ade byk jg tmpt menarik ngan view yg sgt cantek 
tp rugi sgt tak de gambar nk diabadikan kat sini 
cuaca kat sini pun sejuk dan segar 
rasa cam sedut oksigen yg sgt² fresh 

kami kat sini tak sampai 30 minit pun 
fahim dah berzikir nk masuk taman botani .. die tu bknnye kisah taman pe pun .. die nk msk je 
tp hajat beliau tak kesampaian ... hmm sedih sedih

Perjalanan diteruskan ke Kundasang 

dan singgah mkn durian sabah 

Kundasang War Memorial  



Bayaran Masuk 
RM 2.00 Dewasa
RM 1.00 Kanak-kanak

View kat sini sgt cantek 
kemas dan terjaga 

War Memorial ni mcm tmpt peringatan kpd semua terkorban dlm peperangan dulu 
ade lebih dr 1k nama worrior yg terkorban 







aku suka tgkbunga ni sbb ade lebah atas die 
ada mcm jenis bunga kat dalam ni 
dalam ni ade beberapa garden 
yg sempat aku prasan English Garden




View atas war memorial ni sgt la cantek 
nampak kaki gunung kinbalu dan pekan kundasang ngan view yg sgt segar dan berkabus




sbb tadi kat Kinabalu Park tak sempat amik gambo sgt
ni kira byk la jgk kami sempat amik 



Destinasi seterusnye ke Cattle Farm, Kundasang 
tapi .... nanti aku ceritakan kenape ngan TAPI tu ....









Wednesday, March 26, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Pas Lawatan Sosial

mungkin bagi yg belum pernah ke sabah 
cam aku ni pertama kali pergi mungkin tidak maklum/tahu ngan Pas Lawatan Sosial yang dikeluarkan oleh Pihak Imigresen Sabah sebelum masuk ke dalam balai ketibaan
Pas Lawatan Sosial ni perlu disimpan dan dipulang balik ke Kaunter Imigresen bila nk balik nanti 
so sila simpan elok²

semasa di kaunter tersebut semasa br sampai
sila sediakan 
1. boarding pas
2. ic




sebelum pergi ari aku ade jugak google 
so dah tahu dah pasal ni Pas ni 


ni je kot nk kongsi pasal sabah buat masa ni 
sbb aku masih mode bersedih bertabah la ahli kelurga  MH370 








Monday, March 24, 2014

Disahkan Lokasi Terakhir MH370

PM umumkan lokasi terakhir iaitu di Lautan Hindi
dan MAS memaklumkan bhw peratusan yg terselamat adalah tipis

takziah kpd semua keluarga mangsa
aku masih meyimpan harapan bahawasanya mereka semua terselamat...

semoga search & recovery ini dipermudahkan...
jika mereka semua dh tiada aku berharap mereka semua dijumpai...

mode sedih sgt ....

posted from Bloggeroid

Jalan² 2014 : Sabah | Pekena Durian di Kaki Gunung Kinabalu

11 Mac 2014

Pekena Durian di Kaki Gunung Kinabalu

masa ni otw nk ke kundasang 
tetiba nampak satu gerai HALAL Toyyibah selain Gerai Sinalau Bakas bahasa dusun (Babi Salai)
sepanjang jalan dr KK ke Kundasang 

harus la berenti nk merasa 
nk jugak rasa sedap dak durian seberang sana 

Sekilo RM16 
boleh tahan jugak tak mo kurang langsung dah ..
sbb kite ni org luar kot

tukang pilih durian

mokcik tolong kopek durian

Durian Isi Oren 
sedap bergas pahit² sikit ..
biji kecik isi tebal
aku mkn 3 ulas ...tak penah aku mkn byk² slalu takat seulas je 
sbb org lain dah surrender 
aku jenis penyayang bab mknan 
tak brape gemar sgt pun ..aku rela habiskan 
lg pun sebab mahai 

perjalanan diteruskan ke Ranau pulak 



Note : asek lupa bw camera je nk transfer gambo ....




Menang GA IntanBerlian

Tq sue Jemah sbb bgtau  
Dah lama dah tak join GA
Syok plak bila dapat hadiah
Boleh imbau kenangan mula2 blogging
Marathon GA, contest....

Hari Jumaat tu parcel dah sampai
Tq IntanBerlian dan sponser
shawl 2 tone
mmg cantek dan panjang

my 1st time lilit pala sendrik ngan shawl
aku hentam kromo je
aku mana reti ngan tak penah pakai shawl



















- mode malu ni -




































Thursday, March 20, 2014

CPUV 2014 : sedang berlari²

niat dihati nk cerita pasal trip ke sabah ari tu 
tapi pg ni tak sempat 
sbb ade gossip hebat td
hihihihih

so aku tumpukan pada kes tu dulu pg td
ni dah kelam kabut nk bergegas pi amik fahim balik skool 
tp rasa syg tak de update pepe 

Alhamdulillah 
Nuffnang masih percaya pd blog kecik aku ni 
dan Allah sentiasa bukak pintu rezeki aku 
syukur sgt 

sekadar berkongsi 
sbb aku tak de ideas 
tahun lps aku hanya buat summary utk setahun 








Wednesday, March 19, 2014

Happy Birthday enPanjang | Tetiap tahun aku lupa

18 Mac 2014

adalah ulang tahun kelahiran my enPanjang yg ke __ 1 tahun lebih tua dr aku 


Happy Birthday yang 
semoga umur panjang 
murah rezeki dan berjaya dunia akhirat 


klu korg prasan ...
aku ade masalah dlm cuba ingat besday sesorg 
even my laki ..huhu

aku ingat besday enPanjang pd 17.3.2014 sehari sebelum 
tp pd hari kejadian aku lupa jugak 
smlm dlm meeting around 9.30 am br aku wish sbb terlupa wei 
sedangkan besday aku sendrik pun aku lupa 
sedangkan time tu flight kami ke sabah 

smlm cuma pi alamanda 
aku tanya enPanjang ngan anak² sorg pun tak mo kek 
semua pakat sakit lidah 
fahim tergigit lidah icha pun sama lidah die cam ade sikit ulcer 
sbb tak mo minum air 
enPanjang aku tanya die buat tatau je
so aku pun tak beli ..bazir je kang sbb aku tak suka kek ...
mende manis² ni 



Note : entry wish birthday ke laki jd entry bebel .... hehehe 


Tuesday, March 18, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Day 1st


hari ni hari ke2 bekerja balik lepas seminggu bercuti 
byk plak surat² nye 


___________________________________________________________________


10 Mac 2014

hari tersebut hari ulang tahun kelahiran aku yang ke 30
alhamdulillah Allah masih bg aku kesempatan utk bernafas di muka bumi ini 

pada hari tu jugak Trip kami ke Sabah 
5 Dewasa 2 kanak²

Trip pertama kali menggunakan pesawat udara 
pengalaman pertama utk anak² naik plane
tp budak² tu ckp tak besh sbb cam naik feri je katenye .... huhu 
alisha lagi lagi besh tak sampai 5 minit terbang die dah mentido 
pergi balik sama je 
senang keja mama tak yah nk kawal die
 

candy plak yg die pow ateh die 
klu ngan mama jgn harap sbb die bknnye mkn pun 
jilat² 2-3 kali bg mama ... melekit ngan color byk sgt la


budak tido .... yeay ....
bgn mesti dlm 5 minit lagi nk landing 
pastu ckp "abih daaaahhhh"

lepas amik kereta sewa dan byr 
terus kami gerak ke KK cari hotel yg aku booked
tp kami tak puas hati sbb hotel tu 3 bintang tp bwh hotel kedai itik panggang ...huhu 
dlm website kemain cantek ....
pusing² melilau cari hotel 
kebanyakkan fully booked
huhu tak sangka even weekdays org ramai 
last² kami pilih Deleeton Hotel 
5 star hotel Le Meridien pun penuh 
tu aku tanya je la nk menginap sayang kot duit baik aku shopping ..hahaha

malam harus la keluar cari makan dan shopping 
harus la pi Pasar philippine  
MIL ngan SIL nk cari pearl katenye 

mmg rambang mata tp tak rambang napsu aku 
hihihi sbb aku tak target utk shopping tp nk jalan je 



budak ni pow mak die 2 turtle 
konon 1 utk adek 1 utk die 

penat jalan harus la isi perut 
memasing penat tak de mood nk mkn terutama aku 
cuma mkn nasi putih ngan sup sayur je ... huhu 

Anjung Samudera Dinda
warung ni mmg aku rekemen 
sedap la nasi makanan die ... nasi goreng sedap sup² sedap
mee goreng pun sedap 
jalan kaki pun sampai dr Pasar Philippine tu 
tp sbb kami ni tatau berpusing² hahaha

lepas makan jalan² tgk view bandar KK












Thursday, March 13, 2014

Jalan-Jalan 2014 | Alhamdulillah selamat sampai di semenanjung

kami selamat tiba di LCCT pukul 4.40pm
wlupun berlegar dlm 5-10minit di ruang udara LCCT sblm mendarat sbb jerebu teruk....

kami dlm flight pun xnampak daratan waktu nk landing ...bila dh nk jejak tanah br nampak landasan....

baru 5 hari xde kat sini makin teruk nampaknye...rindu langit biru.....



posted from Bloggeroid

Monday, March 10, 2014

Jalan² 2014 : Naik Belon ♥

aku off seminggu 
berehat dan berjalan²

inshaaAllah umur panjang kita berblog lagi 


Fahim dah tak sabar pengalaman pertama die kan ni 

Vacation kali ni jatuh pada hari lahir aku ♥♥♥


Note : urusan pengorderan shaklee berjalan seperti biasa ....


Saturday, March 8, 2014

Pray for MH370 | Pesawat MAS hilang

semoga semua penumpang dan anak kapal selamat...

MAS memaklumkan penerbang KUL - BEIJING terputus hubungan dgn menara kawalan pada pukul 2.40pg sabtu...

gerakan mencari dan mengesan pesawat itu sedang dijalankan oleh pihak MAS, TUDM DAN PASUKAN PENCARI...

lokasi terakhir di dlm radar 120 nautikal dari kota bharu....pd jam 2.40 pm

semoga 223 penumpang dan 12 ank kapal dlm keadaan selamat....


berita ni sgt menakutkan..ini merupakan kes3 di Malaysia...semoga semua ahli keluarga mangsa tabah dan bersabar menunggu pengumuman rasmi dari PIHAK BERWAJIB

posted from Bloggeroid

Friday, March 7, 2014

Minah Kaki Make Story

hari aku agak kelam kabut sikit ...
tempek gambo icha je la 
minah kenit yg suka buat onar 
manja lebih dan kaki make story 





ni masa otw kelate - ganu yg lepas
kes die alisha tgh berdiri pastu abah break 
pala die terantuk kat cermin 
sikit je pun 
kemain die marah ... cembeng pastu kena boo je ngan abah die 
mula la ngade²'
cam ni la memek muka die hari²
make story kate abg die buat 
ayat : "mama ayim wat ...ayim wat"

tak hingin die panggil abg die tu abg 
die panggil ayim je .... tapi klu nk pepe nk bodek bagai 
cam die ngikut mama pi sidai bj kat luar ..aku mmg ttp pintu sbb tkt nyamuk masuk dlm rumah sidai bj memalam buta 
mula die kemain manja dok panggil Fahim suruh buka pintu die masuk ....
"abbbbaaaaaanng...abaaaannnng...."

yg pasti abg la ngalah ....abg la kena marah sbb adek die ni 
aku slalu pura² marahkan ayim depan adek sbb nk suruh adek cool down 
tp fahim tu dah tau dah taktik mama die 
sbb kami awal² lagi dah kawtim 
nk buat gitu klu ade ngaruk 
aku slalu pesan ngan fahim 
"abg layankan je la perangai adek awak tu ... dulu awak yg sebuk sgt nk adek kan"


fahim faham sbb makna nama die pun faham kan 
die tahu yg mama syg je depa ber 2 tu sama rata je ...