Wednesday, April 30, 2014

Sape Buat Alisha Nangis ??

dh petang² br nk dpt tgk blog kejap 
pg td bz sikit ... besa la hjg bulan tgh tambah pendapatan boss ..buat claim die 
tghari td bw fahim pi klinik jap .... die ngadu sakit tekak 

____________________________________________________________

Alisha yang emosi 
sape yg buat alisha nangis ni 
ololooo...... cayang² ... dah...dah .....

abaikan bj alisha tu ... tgh kemaruk nk pakai bj die zaman baby


agak² korg pesal muka cuak alisha ni .... cer teka ... cer teka .....
















































































































haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pasal ni la 
tv kat mamak 
Movie Jurassic Park 2


T-rex tgh kejar nk mkn org 
tu pasal alisha cuak pastu nangis 

HaHaHaHaHaHaHaHaHa


alisha mmg beremosi klu tgk movie ke TV ke ....
sedangkan kecik2 dulu TV tak die tgk pun tak minat 
skrg ni pun sama tp klu die tertengok mmg emosi habis la 
cam org besar suka tgk movie, drama, paling die suka Mr. Bean 
kartun alisha tak minat .... klu yg die tgk pun upin ipin je sbb kat taska die pasang cite tu ....


perangai comey habis ......

Tuesday, April 29, 2014

Tinjau² KLIA 2 sempena end of May 2014

umumnya semua rakyat Malaysia dah tahu KLIA 2 telah siap dibina dan bakal digunakan pd 2 Mei 2014
pada 27 April 2014 KLIA 2 telah dibuka kpd orang ramai untuk membuat lawatan dari pintu depan hingga ke balai berlepas 

kami antara yang tidak lepaskan peluang untuk ke KLIA 2 untuk tinjau² agar hujung Bulan Mei ni tak terkebil² mencari arah tuju 

hari ahad tu aku bgn awal mcm nk pi kerja
6 am dah bersiap dan siapkan anak²
breakfast dulu dan terus gerak ke KLIA 2 
lebih kurang jam 8.00 am kami dah park kereta 
org masih belum ramai 
kami terus tinjau kawasan 



menara kawalan udara DCA KLIA 2

kami parked di Block A 
suggested dekat ngan balai ketibaan 

pada 27 april 2014 tu free parking 
tp puas aku dok pujuk ane jg parking bg aku amik gambar harga parking 
tgk tgn ane pun ade tu .. die takmo cabut terus tampalan free parking tu
 so ni la Harga Parking KLIA 2
RM46 perday ..boleh tahan la 


signage ni ade tulis brape minit nk sampai boleh buat bajet masa sape yg lmbt nk check in

ruang melepak dan menunggu klu tak mo check in awal ..boleh shopping² kat mall ni dulu
balai ketibaan area sini la tp aku terlupa nk transfer gambo dr HP lg 1 

menuju ke Balai berlepas

welcome to KLIA 2 



selfie kali pertama guna monopod sekeluarga

terus cari tmpt pendaftaran untuk dptkan boarding pass utk lawatan
kat Check in Counter



staff baru ke hape ...terkial² nk menaip ...alahai
nervous kot atau tak familiar ngan system

boarding pass on the day

sptt nye di sini check in point Full Tour KLIA 2 
tp tah macam mana tah pindah pulak selepas setengah jam org ramai beratur panjang 
bkn panjang sikit panjang gile 4 -5 line 
management tetiba tukar ke Balai Pelepasan Domestik pulak 
bygkan dah la awal dtg dah beratur kat depan tetiba tukar dan kita berada di Q belakang pulak 
sakit jiwa time tu

dah terang² tulis ni check poin full tour tetiba tukar ..perancangan tak betui ke 


semua org beratur semula 
balai pelepasan domestik berada di belakang hujung belak kiri sana 
hmmmmmm

disebabkan sakit jiwa dan rasa panas hati ...
aku laki bini batalkan lawatan KLIA 2 ni 
mls la nk beratur lagi ..membazir masa
spttnye sistem lebih terancang dan teratur 
make sure pelawat 1st come 1st serve 
so pembaziran masa dan kesesakan dlm KLIA open day ni tak teruk
org yg sampai awal disuruh tunggu nk bg masuk serentak 
bila org ramai dah beratur tetiba tukar planning last minute ke tmpt lain pulak 
di sini aku nk bgtau pd 27/4/2014 yg lepas manegement Malaysia Airport sgt teruk spt tiada perancangan awal yang teliti 

wlupun byk check in counter dibuka  tetapi servis sgt slow 
bknnye nk check in luggage pun ...just nk key in id je kot


sbb kan  dah mls...kami pi tinjau² kawasan sekitar 
ni kawasan turunkan penumpang di level 2

dar jauh disebalik fly-over tu adalah aerobridge yg bakal digunakan oleh penumpang Air Asia dan penerbangan lain yg bakal menggunakan KLIA 2 ini nanti 



 dah  jom balik ..... 


Note : ini adalah pengalaman aku pada open day KLIA 2 yg lepas ... org lain aku tatau la ... 


Monday, April 28, 2014

Ingat Korang je ke Nak berMonopod aku pun nak ..... hahahha

hampir seminggu tak update 
sedangkan tak penah putus nuffnang bg semangat kat aku 
sekali menari kadang 6-8 sekaligus 
tapi my passion with blog merundum 


____________________________________________________


jom sambung cite .....
org bermonopod aku pun sama 
aku terlajak beli ni sbb Sue Jemah la ni 
mula tu saje nk tanya mana die beli monopod tu rega camne kan 
sbb paling murah aku dpt RM58 
sue jemah bgtau aku leh dpt harga lebih rendah 
RM45 wei ... cepat² la grab sambil tu dok cite kat kakak opis aku 

wlupun selepas 2-3 hari ade sedikit masalah 
tp Sue Jemah telah berjaya setel .... aku bkn ssh hati sbb yg aku punya tp yg org punya la 
risau kan .... sbb jd tanggungjawab aku .... 
bila sue reply .....yeay lega hati 





gambar bermonopod pertama ...selepas sehari di drop by Sue Jemah 




ni ptt nye entry hari jumaat tp aku tak sempat nk type bg habis dan  PC pun tak tutup ... hahahaha
sambung type pepagi isnin dan berjaya publish entry sebelum pukul 8.30 am 

Monday, April 21, 2014

TV Series Atlantis | Terbaik


sape peminat MERLIN pasti peminat ATLANTIS
aku adalah peminat merlin dan aku tak penah miss satu pun episod merlin dulu 
dan ATLANTIS jugak kali ni 
smlm dah episod 3 dah 
mmg puas hati cam biasa 
mcm tgk merlin dedulu ... tp syg merlin bila dan seasons 5 jalan cerita dah tak best seolah² tak sabar nk ditamatkan ....

aku harap Atlantis ni akan kekal best ..
TV Series  ni diarahkan oleh Director Siri Merlin 

Atlantis Season 1 ade 13 episod 
tak sabar nk tgu semuanye 
aku jenis tak suka nk kalut tgk
suka nk tgu kat TV rasa cam puas sikit wlupun rasa tertunggu² next episod
itu yg beri kepuasan kat aku tu 
tak sabo nk tgu sape sebenarnyenye jason ni 
yg dtg dr masa depan .....


Episodes :
1. The Earth Bull
 2. A Girl By Any Other Name
3. A Boy of No Consequence
4. Twist of Fate
5. White Lies
6. The Song of the Sirens
7. The Rules of Engagement
8. The Furies
9. Pandora's Box
10. The Price of Hope
11. Hunger Pangs
12. Touched by the Gods: Part One
13. Touched by the Gods: Part Two

aku mmg penggemar cerita epic 
tak kisah la China ke Korea ke English ke 

Thursday, April 17, 2014

JJCM | Jalan² 2014 : Sabah | Dinner Seafood di Warung Melayu Borneo Seafood

ok la nk sambung entry Jalan² Sabah yang tak abis² hahaha

12 Mac 2014

selepas balik dari shopping balik ke hotel sekejap utk mandi 
mlm tu terus gerak pusing² town cari kedai mkn
harus la cari seafood sbb ramai reviews kat KK seafood murah² & fresh

kami pilih medan selera kat tepi laut tepi jeti nk pulau² tu 
jalan kaki dr pasar filipina dlm 5 minit je dkt sgt 
sbb hari pertama dah mkn kat sini 
tp tatau yg ade seafood klu tak hari pertama dh pekena seafood
sbb seriuosly mmg murah berbanding kat semenanjung 

Melayu Borneo Seafood
tp kat Anjung Samudera Dinda lg sedap kot sbb kami dinner hari pertama tu masakan panas die sedap²

Antara² Seafood yang ada

Seaweed - tak brani nk cuba 
Kerang - bersar gile tak brani gak nk mkn 
Udang Laut - Buat Udang Masak Merah

 harga 100gm RM15
tapi kami tak try pun sbb semua pakat dok buat muka pelik 

pelbagai jenis ikan yg aku kenai yg bintik² pink tu je yg lain tak kenai

Udang Harimau laut buat goreng tepung

ketam, ade ke ptt laki aku ckp ketam batu .. 
aku pun tatau ketam ape ni .. ketam nipah ek 

seaweed yg kononnye tinggi kolegen


Pilihan Makanan Laut yg kami pilih dan Tukang Masak yg decide nk masak ape ...
aku tak campur sbb aku tak brape nk mkn sgt seafood² ni 


Ikan gerut²  stim 

 Sekor Sotong Sambal

Sekor Size Besar Sotong Masak Kicap 
lg sedap kot klu goreng tepung kan ... 

Udang Masak Merah

Udang Goreng Tepung 

Sayur Campur

aku tak mkn sgt pun sbb aku kurang sikit ngan seafood ni aku mkn sayur ngan udang goreng tepung dan ikan sikit sbb nk rasa jugak betui ke fresh ... YES its Fresh ....
aku byk dok melayan icha dak kenit yg tak mo mkn
gambo candid oleh enPanjang

ni la die tukang pilih FIL ngan MIL ai 
ai sebuk dok amik gambo je ....
tak campur 

total makan mlm tu RM 120++
ok la kot cuma tak cukup sedap 
lain kali boleh try kedai lain klu ade rezeki ke sana lagi




Wednesday, April 16, 2014

Fahim tak Sabar nk join Lawatan sekolah

saje nk share yg Fahim akan pi lawatan sekolah esok 
kawan² die pun excited 
9.30 am - 4.30 pm
Lawatan Ke Coin Muzium Bank Negara & Teddy Town




tghari esok mama dok diam² kat opis
jgn lupa sudah ..keluar nk pi amik Fahim kat sekolah pulak 

pengalaman pertama Fahim ni 
tak sabar rasanya nk dgr cerita die nanti


Mudahan cikgu diorg jg kanak² ni baik² ye 
mama tgu awak blk ptg esok ye

Tuesday, April 15, 2014

Ini Yang Fahim Request Utk Lunch ???

petang ni baru dapat buka blog kejap 
tgh kejar dateline nk hantar minit ni 
tak pe saje nk kongsi kisah si Fahim tu

1-2 minggu ni kemain liat nk ajak die pi mkn tghari 
dah bosan gamaknye 
slalunye tghari akua kan bawa die berdasarkan request 
nk mkn mana hari ni
slalunye die decide Mamak, Sup, ngan McD, KFC org ramai aku tak benarkan

hari ni cam biasa sejak 1-2 minggu lepas
tak mo mkn nk cepat2 balik rumah 
hari ni dlm keta die tetiba request jemput ikan bilis mama 
smlm pun request jugak tp sebab aku dah msk nasi 
dan suap die mkn pun 
aku tak buatkan pun 

so tghari ni kami 2 branak lunch Jemput Ikan Bilis je


aksi²makan fahim setiap hari waktu balik dr sekolah 


suatu masa dulu ni mknan² fav fahim 
la ni die dah bosan kot ... jemput bilis tu yg die request
berkerah la mama ni buat utk anak tghari td 
seb baik jemput bilis.....klu yg payah jenuh jugak la 






tapau bubur nasi mkn kat rumah

budak kuat makan tp kurus je .... keturunan betui .....