Tuesday, May 27, 2014

Jalan-jalan 2014 | Bye Ho Chi Minh City, Welcome Malaysia

Alhamdulillah kami semua selamat sampai di Malaysia pd 26/5/2014 jam 4pm dan sampai di rumah pukul 6.15pm



Airplane kami smlm....

Smlm waktu nk berlepas...hati aku dan enpanjang terasa begitu berat sekali....sgt sedih dan ralat.....seperti sebahagian dr jiwa kami seperti terpisah.......ikutkan hati mmg aku nk jerit sekuat hati sambil menangis teresak2.....tp jiwa aku kan kental bkn sesorg yg mudah nk ngalir air mata.......nanti aku ceritakan pengalaman pahit kami.....huwaaaaaa

Hari ni aku masih bercuti lg....nk setel kain bj nk basuh....

Lg pun bateri keta kong ...x brani aku nk bw ..kang mampus kat tgh jln....jenuh aku.....

Jom basuh baju.....

posted from Bloggeroid

Friday, May 23, 2014

Jalan2 2014 | Negara Komunis (^ ^,)

Doakan perjalanan dan percutian kami sekeluarga selamat pergi dan balik....

flight kami jam 11.15 am jumaat....
berdebar pulak nk tgk balai berlepas KLIA2 ari tu sampai kat kaunter check in....haha waktu open day klia2



posted from Bloggeroid

Thursday, May 22, 2014

Semua dh ready.....

Yeay dh selesai.......


Antara yg ade dlm beg....



Ok la...Nk get ready pick up fahim kat school.....

posted from Bloggeroid

Monday, May 19, 2014

Fahim Demam Panas 8 Hari dan Kaitannya Dengan Mistik

minggu lepas aku bercuti seminggu 
Fahim tak sihat 
dah  lama dah die tak sakit lebih kurang 4-5 bln 
sejak aku amalkan bg setiap hari bg Mealshake Shaklee dlm susu fahim dan alisha
budak ni sihat dan aktif
jarang sangat sakit

untuk maklumat lanjut dan jika berminat boleh hubungi : 0129220375 

tapi hari jumaat 9 Mei 2014 lepas sehari sblm sukan PraSekolah 
fahim demam 
cam biasa aku bg ubat demam
hari sabtu lepas sukan Prasekolah aku bawa fahim pi klinik 
dan Dr bagi antibiotik sbb Fahim ade sikit batuk dan paru² wheezing sikit 

antibiotik x beri kesan ape² pun .... fahim high fever suhu tak penah jatuh 38.5'c
reda sikit selepas bg ubat demam setiap 4 jam tu pun suhu around 37.5'c
aku selangkan 4 jam PCM & 4 Jam Ibuprofen atas nasihat Paed utk kontrol demam 
selepas 4 hari masih high fever aku bw fahim utk blood test risau kalau² denggi tp tak de tanda² fahim kena denggi aku juga takut fahim kena infection lain 

alisha dok pujuk si abg ... jgn nangis suruh mkn pizza 
dalam demam nangis² kena cucuk die mkn personal pan tu abis

selepas buat ujian darah dan Xray Paru-paru 
result darah Fahim tak byk yg turun dan naik dan  patologi juga normal takde Denggi 
cuma paru-paru ade white spots 2-3 tempat 
Lung infection tapi tak teruk dan Doktor cakap tak perlu admit
sbb keadaan masih ok dan tak teruk sangat 
alhamdulillah .... Doktor bg antibiotik tambahan Zithromax utk 3 hari dan nasihatkan aku habiskan juga antibiotik yg sblm ni sampai habis 

wlupun selepas 3 hari dan antibiotik yg baru dah abis demam fahim tak kebah²
timbul masalah lain pulak .... fahim tak boleh berjalan 
kaki kanan die sakit .... nk berdiri pun tak boleh 
dan pada hari tu 15 Mei 2014(rabu) enPanjang kena pi Kursus Wajib 

malam sebelumnye tu aku order Nutriferon Shaklee dan kawan aku SID Shaklee juga
bg try 2 Sachet
dan bg fahim fahim cuba 1 sachet 
separuh pagi dan separuh lagi malam
alhamdulillah demam panas fahim berkurangan wlupun masih demam 
wlupun baru makan sekali dah nampak kesannya 
demam dedar² je around 37.5'c



disebabkan enPanjang xde MIL aku dtg jemput dok ngan die sementara enPanjang berkursus incase jadi ape² yg teruk

pada Hari Khamis tu bawa fahim ke Klinik utk check kaki dia kenapa boleh jadi macam tu 
dan dapat refer letter ke Hospital terdekat (KPJ Tawakal) untuk buat ujian darah utk check mineral dan potassium dalam darah
tapi kami tak pergi sbb rasa cam kurang yakin dan rasa lebih baik nk cuba perubatan islam 
petang jumaat tu kami bawa Fahim jumpa sorang Ustaz(pak Daud) di Taman Batu Muda taman rumah MIL 

kebetulannya alisha juga demam time tu ..... tonsillitis ..cuaca tak menentu tambah² abg die juga sakit time ni
ingatnya nak amik air penawar juga untuk Alisha
tapi Pak Daud tu cakap untuk adik tak perlu ...sbb adik takde masalah 
cuma utk Fahim je jadinya kedua-dua botol untuk si abang 
satu untuk minum dan satu lagi untuk mandi 
Kata Pak Daud tu ....Fahim kena tegur di Kubur time maghrib 
terus aku meremang .... bila pikir logik mmg takan la kita nk pi kubur time maghrib kan 
tapi selepas aku tanya² rupanya walaupun kita di dalam kereta time azan berkumandang 
dan kita melalui jalan yang ada kubur kemungkinan itu ada 
bkn org meninggal tu yg tegur ye .... ni iblis syaitan(badi) yg ada di mana² terutamanya time maghrib mereka tu bertempiaran berlari² selamatkan diri 

tambahan pulak fahim memang tak sihat waktu tu ...
dan memang ada kami keluar sblm² tu time fahim mula² demam 
badan lemah dan semangat dia pun lemah waktu tu 
sebab tu demam die berlarutan sampai 8 hari 
mungkin jangkitan kuman tu sikit je tapi ade Benda Lain tu yg buat demam die berlarutan tu sampai tak leh berjalan juga
mungkin selepas consume Nutriferon antibodi Fahim dah kuat wlupun masih lagi dedar 37.5'c suhu tak nak normal 

tapi selepas minum dan mandi air penawar malam tu Fahim dah tak demam 
alhamdulillah dengan izin Allah ....fahim dah sihat sampai hari ni 
dan die pun dah ke sekolah pagi ni 
kadang tu apabila perubatan moden tak leh menyembuhkan kembalilah kepada Allah 
mohon dengan Allah inshaaAllah dengan KuasaNya kita sihat 
aku bersyukur sangat 
dan buat aku lebih beringat supaya patuh pada pesanan org tua dan ada betuinya 
Jangan keluar time maghrib dan jgn ingat budak yg dah besar cam fahim takkan kena cam ni sedangkan orang tua pun boleh kena tegur ini kan budak

panggil jg bidan mai urut kaki fahim 

muka budak kena urut alahai kesian betui anak aku ni


Note : alhamdulillah alisha jg semakin sihat .... dah tak demam cuma nk habiskan antibitik je

Friday, May 16, 2014

Tayang Tuala Wanita Dah Pakai Dalam FB

Ape perasaan korang bila baca status ini dalam FB???

Geli kah ?? mualkah ?? tak senonoh kah ??? nak termuntahkah?? atau eeeeiii tak malu !!!

aku paham niat owner ni nak share kebaikan jamu/ produk yang dia jual...
Mungkin jamu ni bagus tapi tak perlu kot publish tontonan pelbagai pihak....aku mula tgk status ni dh geli geli...laki aku pulak dok maki maki tayang pad ade darah dalam FB... Pengotor katanya....

Aku mula tu back up jg ...tapi bila baca dan tengok terus rasa geli...hmmmm

Mungkin niat dia baik nak bantu wanita2 di luar sana yg ada masalah dalaman tapi biar berpada2 ....
malu la pada lelaki yang baca...



posted from Bloggeroid

Wednesday, May 14, 2014

Budak lain suka tp derita bg fahim | sukan prasekolah

Hari sabtu lepas ....ade Hari Sukaneka Prasekolah Fahim....

Tapi hari jumaat tu lg fahim dh demam.....balik sekolah terus tido keta...katanya penat...letih sgt...

Ingatkan sbb training...rupanye demam...aku realize die demam bila nk angkat msk rumah....alahai sian ank mama.....




Rumah Kuning ellie d elephant
Tgk la muka fahim sgt x bertenaga


Nampak sgt muka demam die...time ni pun fahim batuk2 cam nk lelah....masih attend lg sukan.....kesian paksa diri .....


Abah tlg bg semangat utk fahim...mama dok jauh sbb nk rakam video sukan fahim....lg pun fahim manja habis klu die dkt


Selfie ngan ank dara..sementara tgu diorg nk umum kump mana menang...tak sabar nk bw fahim balik....



Tempat ke4....
sbnrnye yg jg garisan pun parent..haha....suka2 je ni tp akan derita utk fahim bg keadaan die hari tu...


Note : doakan fahim cepat sembuh.....

posted from Bloggeroid

Friday, May 9, 2014

Permohonan Insentif Taska (Swasta) JKM 2014

untuk makluman Jabatan Kebajikan Malaysia telah buka permohonan 
Insentif Taska (Swasta) sehingga 31 Mei 2014

jom kita apply bagi yang ade anak bwh 4 tahun dan dihantar ke Taska 
syarat permohonan mestilah pendapatan isi rumah bawah RM900 per kapita 


Klik Insentif Taska untuk download borang permohonan





Note : dah lama tahu tp terlupa nk apply .....



Thursday, May 8, 2014

Jalan² 2014 : Sabah | Kadar Percutian Ke Sabah

hari ni aku dah upkan entry terakhir perjalanan ke Sabah pd Mac 2014 yang lepas

aku nk share sikit Costing Jalan² Sabah yang lepas

Tiket Flight 
enPanjang beli tiket Air Asia pd bln Sept 2013 
utk 5 Dewasa 2 Kanak² RM 308
total semua termasuk beg dan surcharge RM1006.00

Sewa Kereta 
kami sewa Exora Manual semasa di sabah 
Sehari RM160 
total utk 4 Hari 3 Malam adalah RM 480

Hotel 

Hotel De Leeton, KK
2 Stars Hotel
kami menginap hari pertama sampai 
Deluxe Single Gov Rate RM120.00 per night
RM120.00 X 2 rooms = RM240.00
** antara hotel yg strategik utk menginap di KK sbb dekat ngan pasar filipina dan byk kedai mkn, 5 minit jalan kaki

TM Resort, Kundasang
Hari ke2 menginap di kundasang
Standard Room
RM40 per ninght 
RM 40X 2 rooms = RM 80
**  khas utk pekerja sahaja

Hotel Celyn City, Hotel KK
kami amik Deluxe Twin Room 
RM 150 Gov Rate Per night 
RM150 X 2 rooms = RM 300
** ni lagi dekat 50m je dr pasar filipina dan berdepan shopping complex 

Tempat² Yang Dilawati

Kinabalu Park, Mount Kinabalu
entrance fee RM 3.00 per head 
RM 3.00 X 5 org = Rm15.00


War Memorial Kundasang
entrance Fee 
RM 2.00 (dewasa)
RM1.00 (kanak²)
RM 2.00 X 2 org = RM 4.00
** tatau nape fahim free

Poring Hot Spring, Ranau
entrance fee 
RM 3.00 (dewasa)
RM1.00 (kanak²)
RM 3.00 X 5 = RM 15.00
RM 1.00 X 2 = RM2.00
Total RM17.00


kat sini ade byk tmpt menarik 
antaranye :
1. Kebun Rama-rama 
entrance free 
RM3.00 (dewasa)
RM 1.50 (Kanak²)
RM 3.00 X 2 = RM6.00
RM 1.50 X 1
Total RM 7.50

2. Canopy Walk
entrance fee 
RM3.00 (dewasa)
RM 1.50 (Kanak²)
Caj Camera RM5.00
RM 3.00 X 2 = RM 6.00
RM 1.50 X 1 = RM .150
total RM 12.50
** suggested, klu pi sabah harus la merasa jambatan kanopi ... terbaik 


Rumah Terbalik, Tamparuli 
entrance fee
RM 10.00 (dewasa)
RM6.00 ( kanak²)
RM 10X5 = RM 50.00
RM 6.00 X 1 = RM6.00
Total RM 56.00

Lok Kawi Wild Life Park, Kota Kinabalu
entrance fee
RM 10.00 (dewasa)
RM5.00 ( kanak²)
RM 10 X 2 = RM 2.00
RM 5.00 X 1 = RM5.00
Total RM 25.00

Muzium Sabah, Kota Kinabalu
entrance fee
RM 2.00 (dewasa)

RM 2X2 = RM 4.00


Makan²
entah la tak ingat nk catit satu persatu 
aku bubuh la RM 600.00 kot 
termasuk makanan dlm air asia

Petrol 
RM 100.00 lebih

Shopping 
aku tak masukkan  dlm senarai la 
tp mutiara ngan aksesori wanita kat sini sangat murah dan cantik
rugi klu bw bajet yg sikit utk shopping bagi kaki membeli 

Total anggaran perbelanjaan ke sabah untuk 5 Dewasa 2 Kanak²
RM2947.00

**kadar percutian ini adalah pada hari bukan cuti sekolah 



Jalan² 2014 : Sabah | Day 1st



Jalan² 2014 : Sabah | Tamat Sudah, Bye² KK

HaHaHaHaHa
gelak dulu dah dekat 2 bln br nk habiskan cite  sabah ni 

13 Mac 2014

hari terakhir di sabah dan dah nk fly balik ke Putrajaya dah 
cam biasa  awal pg lagi aku dha bgn setelkan kemas beg 
siapkan anak² 
dlm pukul 7 am terus gerak pergi Bfast 

kat kedai ade koleksi botol coca cola 
mcm² jenis 

gerak ke Bukit Bendera, KK
tgk² view bandar KK


pastu  lepak jap pantai ape tah 
jalan nk ke Terminal 2 KK 


flight kami hari tu jam 2.05 pm 
lewat lagi kan .... pttnye lepak² dulu dlm hotel 
tak pun pi berjalan² dulu 
tapi tah la nape .... aku pun tak paham 
diorg ni cepat benor nk pi ke airport 
pukul 9.30 am gitu dah ade kat airport ...huhu
4 jam tu dok kat airport 

penatnye bdn menunggu toksah kira la ...

muka org puas menunggu 

fahim ni tak de keja lain main ipad je 
pastu ngamuk bosan .....

budak ni pun sama .... bosan sunggah gamaknye 
asek ajak mama main je 
aku leka kan die suruh tgk kapal terbang 

yeay dah naik akhirnye .. rasa lega

pedas gile mee ni
cam frozen pastu masuk microwave.... rasa mee tu la 


cam biasa adek ,.... mmg mudah bw berjalan 
klu letih die tido .... dr baby sampai besar

time nk dh mendarat .... jerebu teruk pulak 
berlegar kat udara lebih kurang 10 minit jg sblm mendarat 

satu lagi hazab bila sampai kat sini 
kualiti udara sgt la teruk 
rasa pedih je tekak 
nk menunggu abah pi amik kereta 
enPanjang parking jauh katanye yang sehari RM16

akhirnye berakhir sudah entry jalan² Sabah ni 


Wednesday, May 7, 2014

WW : Persediaan



beli yang murah² saje janji boleh charge 


Redeem Susu Anmum Essential 2014

dah lama aku tunggu untuk redeem scoop susu alisha 
rasanye setahun sekali je kot anmum buat program redeem scoop utk susu Anmum Essential ni 
klu anmum Materna tu cam selalu je rasanye 

aku tak lepaskan peluang walaupun dok bertangguh nk isi borang dan patahkan hujung scoop tu 
punya la penuh drawer dapur aku ngan scoop ni 
semata² nk kumpul dan tebus 
selepas dikira ade 72 Scoops kuning
12 scoops purple
yang telah dipos kpd anmum 
harap² cepat la sampai ke semua scoop yg aku dah pos 
sayang wei ... wlupun scoop tapi bernilai tu 
dan aku harap 84 hujung scoop tu berjaya aku dpt kesemuanye hasil tebusan susu tu 
risau jg kot² aku tebus 8 kotak tp tak dpt semuanye .... hmmmm 
jgn la jd cam tu ...

kat rumah ade lagi baki 12 scoops saje gatai nk simpan 





aku dah pos yg 48 scoops yg pertama pd Mac 
Pos ke 2 pada Mei 



Tuesday, May 6, 2014

Menang TopUp dari Blogger

Alhamdulillah ....

smlm aku cite pasal Won Ephyra dr FB kan 
hari ni nk cite pasal menang Topup dr Blogger plak 
TQ Yui ..sbb ai terpilih sebagai lucky person untuk GA Yui yg lepas





Note : Terkejut ngan berita pemergian Datuk Aziz Sattar .... semoga rwah ditempatkan disamping org beriman ...

Monday, May 5, 2014

Rezeki | Aku Menang Ephyra

2-3 minggu lepas ade masuk GA Ephyra Putrajaya kat FB 
kebetulan jd early bird 

then tak sabar aku menunggu result nk keluar 
pada 1 Mei 2014 
kejap² refresh FB ...hahaha

Alhamdulillah ade rezeki bila esok pg 2 Mei 2014 aku nampak notification FB kat HP aku 
yeay ..... 



aku terus sms kat Ephyra Putrajaya bg details 
memula dpt reply tu agak kecewa sbb aku just menang Tshirt Ephyra 
aku luahkan rasa ralat yg aku tak bersungguh² tag klu aku tau pemilihan berdasarkan tag paling banyak ..mmg aku pulun

then she's told me .... if i want trial pack she'll give ..... 
yeay rasa nk nk lompat bintang 
she really make my day .......

klu nk tau aku senyum sepanjang hari ... hahahha 
TQ Ephyra Putrajaya sbb terus deliver ke rumah on d same day ....


pic selfie tghari td kat dapur ..... 
pic tgh kelam kabut dah terlambat nk pi hantar Fahim ke Transit ..... hahahha


belum try lagi Ephyra ni ... sbb xde masa nk arrange jadual supplement shaklee aku 
sbb setiap ape yg kite amik dan utk tahap keberkesanan yg baik harus la ade jarak masa yg sesuai antara 2-3 jam seblm pengambilan supplement lain atau ubat ....
sbb jika amik jarak masa yg dekat ... boleh menggangu proses penyerapan  zat secara sempurna ...
rugi la bayar mahal² tapi dpt separuh je



Note : bln ni Promosi Mealshake Shaklee Buy 6 Free 1 ...bulan anak² ... jom usha kelebihan dan kebaikan mealshake utk anak² dan dewasa.... tambah² ngan cauca tak menentu dan bulan puasa semakin hampir, utk tambah tenaga dan cergas sepanjang hari ...

sgt sesuai utk anak² yg eczema dan lelah

boleh tambah Omega Guard utk anak lebih focus dan minda cergas dalam pelajaran 

untuk keterangan lanjut boleh Whatsapp/sms/call aku 0129220376

Demi Korang Anak² ♥

fuhhh ... baru setel pulun selesaikan mende yg urgent hari ni 
semua boss takde plak hari ni ... so opis aku la yg bz today .... 
kena pulun selesaikan b4 12pm sbb aku dah nk kena amik buah hati aku tu balik sekolah 

___________________________________________________

tak dan nk pk dah nk buat entry aku ape 
sbb aku dah nk gerak amik fahim in a few minutes 


ber2 ni mentido je setiap pagi .... 
yg sorg tu dah mandi pun tido balik .....


budak ber2 ni 
skrg ni aku yg pulun hantar dua2 kecik aku ni 
sorg kat p16 sorg lagi kat p9
mmg la dlm putrajaya tp kekalutan waktu pagi ngan keadaan trafik 
mama korg ni rela msk lmbt dan kerisauan setiap hari pasal parking ....

alisha pun skrg ni dah pandai memilih nk mama je hantar die 
dulu² mmg abah die je hantar die 
sejak balik dari sabah ari tu die dah tukar parent fav die adalah mama bkn lagi abah 

penah sekali abah berkeras nk hantar die ke taska 
sampai pukul 10am cekgu die ckp alisha menangis 
pastu ngadu ngan cekgu abah buat die 
hahahhaha sabo je la ....

tak pe mama hantar je korg ber2 ...wlupun hari² mama lambat 
dah takde masa nk bfast kadang tu .... 

sedia maklum fahim ni mmg forever anak mama ...semua die nk mama ....
klu die nakal/degil aku just ckp die ....pasni abah hantar die pi skool
mmg menangis teruk .... hua hua hua ..... 
so sbb tak mo abah hantar ...fahim behave la sikit .... 
hihihihi 

kadang tu budak² kena psiko je lebih 
klu marah lagi diorg degil

petang nanti ai cite pasal won ephyra GA ye