Tuesday, September 30, 2014

Majlis Birthday Fahim | Prasekolah

smlm Birthday Fahim 
aku hantarkan kek dan goodies bag ke Prasekolah Fahim 
amalan rutin setiap tahun sejak Fahim dok taska

pg semalam .... bgn tido terus nak nangis cakap 
jgn hantar kek dan goodies bag ke sekolah
malu katenye .... Fahim mmg pemalu

tp bila balik sekolah happy sgt 
 


TQ cikgu 
sbb tolong snap gambar

setiap tahun 
kek fahim mesti 3
untung la 3 kali potong 
icha sebiji je ... harap kat taska je 
kesian adik 

Kek tarikh dalam bulan Islam 29 Ramadhan

Kek sponsor ateh 
every year ateh mesti beli utk die 
abaikan nama adam tu .... tumpang letak sama geli nk potong kek sedangkan besday bln 6 ..hihi

Kek untuk Prasekolah die


kejap je masa berlalu ....6 tahun tak terasa pun ....
mama awak ni pun dah 3 series dah
 
 

Monday, September 29, 2014

Happy Birthday Fahim | 6 Tahun

29 September 2014

hari ni Muhamad Adib Fahim genap 6 Tahun mengikut kalender Gregorian
Alhamdulillah 

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Ke 6 anakku 
semoga kamu sentiasa dirahmati, diberikan kesihatan yang baik dan berjaya Dunia Akhirat

sekejap je masa berlalu ....dah 6 tahun dah rupanya ...
 


My Shaklee Boy turn 6 today 


Fahim ngan ateh die 

Fahim dan the another besday gurl, omey


semalam ateh, makngah dan nenek 
buat sambutan kecil²an utk anak-anak
kek disponsor oleh ateh kesayangan fahim 
dan majlis dibuat awal sehari dari tarikh lahir fahim 28 September 2014

TQ Ateh, Makngah & Nenek



Note : nk keluar pi amik Kek Fahim utk majlis kat sekolah die pulak ....

Friday, September 26, 2014

Nasi Lemak Bungkus Sedap di Batu feringgi Penang

aku nk sambung cite Penang yang lepas 
tak abis² lagi 
photobook pun tak sempat nk buat minggu ni ...dah nk due dah 

______________________________________________

aku nk share gerai nasi lemak yang sedap kat Batu Feringgi Penang 
mmg terbaik la 
sedap
sbb aku penggemar nasi lemak 
mmg tiap kali balik utara mmg ni antara mknan yg aku cari 



Lokasi Gerai ni betui² bersebelahan dengan Apartment Sri Sayang Batu Feringgi 
susun atur dlm gerai ni pun menarik jugak 
bahagian luar yg di bawah pokok 
ade tupai berlari burung dalam sangkar .... menarik la 

boleh la terjah kalau ada bekesempatan ke Batu Feringgi nanti

cam biasa kami akan bgn awal dan bersiap
kemas semua dan cuma tunggu family mambers yang lain je untuk siap
kami turun dulu pi jalan² kat seberang jalan nk pi tgk laut 
sambil tu amik gambo sebarang 2




 laut di sini tak sesuai utk mandi manda 
berteluk dan ombak besar
takat nk jalan2 tgk pantai ok la




Wednesday, September 24, 2014

Si Kaki Sepah kat Pejabat

hari ni bz banyak sikit dari biasa 
sbb boss buat 3 kerja termasuk kerja sendiri
sbb boss² lain pi obersi 
so bermakna aku jg buat 3 kerja jg 
tak dan langsung nk pi melawat blog 
ni sambil dok call org tak dapat² boleh la taip entry 
update : tak sempat pun taip time call td .... selepas 2 jam baru berjaya tgk balik blog 

_______________________________________________

sepanjang minggu Cuti Sekolah minggu lepas
fahim ikut aku ke pejabat 
sbb tak nak hantar ke rumah nenek sbb nk suruh die siapkan kerja sekolah die 
lebih kurang 20 helai 2 buku 

bila kira balik cuma 3 hari je die ikut sbb isnin selasa tu kan kami kat penang 



tgh lukis dragon katenye 
hasil karya die byk die tampal kat bilik aku 
tak penah pun aku tanggal ...klu ade org dtg mesti org tanya 


rumah fahim pun aku sediakan 
bawah meja 
dulu² awang ni tido jugak 
tp sejak cam dah besar ni ... jgn harap nk tido 
kerja die main tak sudah2 ...bg ipad pun tak layan 
dok menggunting..melukis.... menyepah... bertanya macam²

 

Monday, September 22, 2014

Haiwan Peliharaan Fahim | Alpha & Alphin

OTW balik dari PD tu singgah Pet Shop kat BB Salak Tinggi 
belikan Fahim ngan Icha sorang sekor Tortoise 
sbb  fahim dah lama berzikir nk bela haiwan 
cam la die tu rajin sgt ..last² abah die jugak kena bela
cam kes ikan laga die dulu 
mama mmg pemalas .... so tak campur ... har har har 

dah 2-3 kedai dah pi kura² ni tp cari xde stok .... 
sampai Fahim cakap nak bela anak ayam ngan itik sbb kat kedai tu ade jual
amboi² ingat kita ni dok kampung ke hape 

seekor anak kura-kura RM 8 X 2
Bekas RM 20
Pokok Hiasan RM 2.50 X 2
Total : RM 45.00

time ni icha pun dh bangun dah pengsan kejap je 
pastu tampor diri sendiri sebab happy sangat
 

Alpha & Alphin
Fahim yang bagi nama 
sempena watak King of Dragon dalam How to Train Your Dragon 2
yang besar sikit tu Fahim punya ...dan yg kecik sikit tu adik die punya
Fahim malam tadi asek membebel 
"mama napa kura² icha punya ni degil sgt ... tgk yang ayim tu dah tido dah ..dok diam je"

konon nk cakap kura-kura icha ngan icha tu sama la tu perangai depa .... 
degil 
eleeeh...

muka segar pagi ni sbb nak tgk kura² kesayangan 

harap² jangan kamu ber2 hangat² taik ayam dan cepat jemu nk bela haiwan korang ni 
mama malas nak bela .... 

 

Main Laut di Pantai Saujana PD

Hari Ahad 21/9/2014

penuhi permintaan si Adek icha 
nak mandi laut 
waktu jalan² Penang tak ke laut sbb laut bergelora dan berteluk 
so smlm dah tunai kan permintaan icha utk gelapkan kulit die 

bertolak dari rumah ke PD jam 7.00 am melalui jalan Sepang - Lukut - PD
lebih kurang 45 minit dari rumah 
lebih dekat dan jimat tol 

sampai kat Pantai Saujana PD, Batu 4 pukul 8.00 am lebih kurang 
pukul 11.30 am dah balik dah 
tu pun dah panas terik dah ... 


abah yang rajin melayan anak die 
mama tak rela kaki basah ngan air laur pun ....har har har




muka icha bila mama ckp hidung mama ke gigit ngan ketam 
payah betui budak ni nk pandang camera

ni pesal tah .. berlari kejar abang die .... menjerit²

otw balik tu Icha dah pengsan dulu letih sgt
dlm keta diam tak berbunyi ape 
puas la tu main laut 


Friday, September 19, 2014

Naik Buggy Ride di Penang Hill

lepas sarapan kami gerak ke Penang Hill / Bukit Bendera berpandukan GPS
mmg menduga perasaan betui la ngan GPS 
mmg bikin hangin satu bdn 
tah mana² jalan tah die bawa 
siap suruh TURN LEFT sedangkan sebelah tu JIRAT CINA
pala hotak betul la 

sedangkan sebelum tu die bawa kami ke Kaki Bukit Bendera yg untuk naik guna kereta 
kami nk tuju ke yg naik train .... sabo je la 
baik berpandukan signboard jalan dari guna GPS 
kami buat keputusan nk guna GPS sbb 

1. pemandu di Penang sgt la kurang ajo dan tak bertimbang rasa 
cth : kita bg signal lagi die tekan minyak x bg kita keluar... klu KL ni nampak org bg signal mesti kita slow 
sabo je la

2. banyak jalan 1 way ... niat asal tak mo tersalah msk jalan dan rugi masa nk u turn
rupanya lagi rugi masa dok pi lalu jalan tah pepe GPS tu bw 

kami sampai kat Penang Hill dlm pukul 10 am lebih org dah ramai gile dah 
beratur punya la lama, kaunter buka satu je ...
ngan RELA kat situ punya la kerek cam bgs je .. nasib baik org tua klu tak mmg aku sepuk se das....

Harga Tiket 
Dewasa : RM8.00
Kanak-kanak : RM4.00

tapi ade pakej 
yang aku ingat

2 Dewasa 1 Kanak-kanak: RM17.00
2 Dewasa 2 Kanak-kanak : RM18.00

haaa murah banyak kan klu amik pakej ni 
 

ni dalam bgunan kaunter

ni kat luar kaunter 
mmg sesak dan panas

dengan budak icha kepanasan dan dah start nk meragam

dah sampai kat atas di pow oleh fahim utk beli belalang anyam dr daun kelapa 
RM 2

Penang Hill Buggy Ride
RM 30 untuk 25 minit
RM60 untuk 45 minit 
kami pilih yang 25 minit je





lepas amik trn dari buggy ride dah tak jalan memana dah 
sbb dah panas dan penat 

nasib baik waktu turun tak ramai Q 
patutnye kami ke padang kota utk makan dulu dan plan nk naik feri  tapi sbb dah penat malas nk pi terus gerak ke  jambatan 
sampai R&R Juru baru kami makan tghari 

dan menunggu 2 buah keta lagi untuk sampai ... sbb kami dah tinggal diorg .. har har 
sambil tu dalam keta layan cite Maleficent yang aku beli kat uptown ....


Thursday, September 18, 2014

Main Fun Fair di Penang

Mengimbau kenangan kecik² aku je 
dulu-dulu zaman kami dok penang 
parent aku slalu bawa kami ke fun fair 
tp seingat aku dulu² sgt meriah ...mcm² mainan ade
orang sgt padat  dan fun fair sgt besar 
mmg best gile dan ukup glemer pada suatu masa dulu

kebetulan kat Uptown Batu Feringgi ada fun fair saje je bawa anak² merasa main fun fair wlupun sgt kecik 
dan semua permainan usang .... yang zaman mak pak die main kecik² dulu kot





Fahim yang paling enjoy ... best die ckp 
paling best fahim cakap yg main tikam barang tu ... mmg la best dekat RM50 abis 
pastu dpt mainan tah hape²

lepas tu jalan² kat uptown sekejap 
tak de beli pepe pun 
cuci mata je  ngan exercise kaki 


 Note : promosi combo Mealshake & Collagen Powder Shaklee sehingga 30 September 2014 FREE postage with promotion price klik sini

Wednesday, September 17, 2014

Pekena Laksa Penang & Cendol di Batu Feringgi

hari ahad lepas Family enPanjang plan jalan² Penang 
alang² hari selasa Hari Malaysia cuti umum 

rasanya awal tahun lepas baru je pi Penang tapi dulu kami dok kat tanah besar
kali dok kat pulau plak 
bertolak dalam pukul 11 pagi sbb last minit packing 
dalam pukul 3.30 petang lebih sampai di Apartment Sri Sayang Batu Feringgi 
kami lalu Jambatan kedua Penang 
total tol dr Tol Putrajaya RM54.00
aku tak pasti plak brape harga tol jambatan ni 



lengang je jalan berbanding Jambatan Pertama tu ...sesak 
 


rehat sekejap ... dalam pukul 5.00 petang lebih kami keluar
pi pekena Laksa Penang ngan Cendol kat Gerai Tepi Jalan Kat Batu Feringgi 

ok la ... nk dapat perfect dan sedap ke baca review² dulu kot 
kami main terjah je 
kuah laksa rasa cam masak asam ikan ceroi je  .... cendol is ok ....





ingat nk bawa anak2 mandi laut tp laut tgh bergelora tambah plak kat Batu Feringgi berteluk 
so balik semua la ke hotel bg diorg bergumpal ngan sepupu diorang tu 
lagi best kot dan selamat .... 

 ________________________________________________________________


 aku agak bz sbb baru masuk kerja dan si Fahim ade kat opis ni 
so double bz sbb nk layan karenah die dan kerja aku ni 
petang² ni baru sambung balik BW dan next entry    

Friday, September 12, 2014

Kesian Anak-anak Kita | Mealshake Shaklee Penyelesainnya

 Kesiannya anak kita ... yang kita sayang dan nak berinya mereka segalanya 
tapi kadang tu kita terlupa yang mereka memerlukan sesuatu untuk membantu mereka sihat, cergas, cerdik dan membesar dengan sempurna...
duit, kemewahan, kasih sayang kadang tu tidak mencukupi untuk memastikan mereka membesar dengan sempurna
 








Bulan September 2014 ni bulan yang cukup special dan terbaik sbb SHAKLEE buat Promosi Berganda !!
Bulan Spetember Bulan Promo Mealshake dan Collagen Powder 



Mealshake Beli 3 percuma 1
Collagen Powder Beli 6 percuma 1

*  tambahan Penghantaran Percuma khas dari saya dengan harga promosi.


jom baca kebaikan mealshake utk anak-anak tersayang .... bkn hanya untuk anak je ibu bapa pun boleh minum .... 


Mealshake bukan sahaja sesuai untuk kanak-kanak, malah seisi keluarga. Macam-macam kebaikan Mealshake ini. Ia sesuai juga untuk ibu yang menyusu, mengandung, mereka yang berdiet,atlit dan macam-macam lagi. Jom baca sekilas fakta tentang Mealshake ni..



6 fakta tentang Mealshake:


1. Nutrisi Lengkap Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak. *Sesuai untuk mereka yang ‘susah’ menelan pil dan juga mereka yang ingin menjaga berat badan.

2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya. *Badan lebih sihat. Malah Protien juga penting untuk penghasilan susu badan.Sangat sesuai untuk ibu-ibu yang menyusukan anak.

3. Untuk Pembesaran Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar. *Sesuai untuk tumbuhbesaran anak-anak dan juga sesuai untuk ibu-ibu yang sedang mengandung.

4. Anti-oksida Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan. *Sesuai untuk mereka yang ingin kelihatan lebih muda dan mementingkan kecantikan.

5. Pemulihan Kulit Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit. *Sesuai untuk mereka yang inginkan kulit yang cantik dan halus mulus.

6.Detox Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut. *Sesuai untuk kanak-kana serta orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

Antara kebaikan Mealshake ini ialah : 

  • rasa vanila yang menjadi kegemaran kanak-kanak
  • sesuai untuk kanak-kanak berumur 1 tahun keatas 
  • sesuai untuk seisi keluarga
  • Boleh menjadi instant sahur meal/ breakfast sekeluarga
  • Rendah lemak namun kaya dengan 19 vitamin utama, protein, fiber dan mineral sertakalsium yang penting untuk tumbesaran kanak-kanak.
  • Meal Shakes memberikan tenaga dan menguatkan sistem imun kanak-kanak
  • Memberikan kecergasan dan meningkatkan kesihatan
  • Mengurangkan eczema kepada kanak-kanak dan juga orang dewasa
  • Meningkatkan selera makan anak
  • Jika anak yang kerap demam lazimnya akan kembali sihat lebih cepat daripada biasa
  • Pilihan terbaik buat mereka yang tidak pandai telan supplement berbentuk "tablet"
  • menangani masalah sembelit pada kanak-kanak
  • amat bagus untuk kanak-kanak yang obesiti

Demi anak-anak kita, berikan mereka yang terbaik 


untuk Info lanjut:

Pengedar Sah Shaklee Anda SID : 1100925
boleh PM/Whatsapp/Call/SMS : 0129220376 (eima)