Thursday, January 8, 2015

Pengalaman Naik Langkawi Skycab Dalam Cuaca Buruk dan Angin Kencang

ok jom sambung cerita jalan-jalan balik ....selingan je pagi² tadi entry SMS tu
banyak lagi ni nak cerita ni 
ni baru setempat
ade lagi 3 tempat ni aku buat entry 

23/12/2014

lepas keluar dari Langkawi Wildlife Park
kami terus menuju ke Langkawi Cable Car atau lebih dikenali sekarang sebagai Langkawi Skycab
wahhhh nama pun dah upgrade kan 
ok la ade juga perubahan yang Langkawi Skycab ni dah buat 
seperti tiket berpakej dan laluan ekspress(mahai gile, double price)
 

Harga Tiket Langkawi Cable Car
Untuk pemegang Mykad 
RM20 (Dewasa)
RM15 (kanak-kanak)

yang menariknya ada pakej untuk 
Cinemotion 4D 
Duck Tour
Skydome

korang boleh pilih untuk mengambil pakej atau single ticket
 di kawasan sekitar Cable Car ni pun 
dah ade tarikan baru seperti Tubester di tasik Oriental Village
pengalaman menunggang Gajah (mahai gile RM85 per ride sorg)
better  pi Afamosa safari wonderland, Melaka kalau teringin sangat nak try 


time kami sampai kat Langkawi Skycab tu 
orang dah ramai beratur panjang 
tak jadi la nak naik 
malas nak beratur lagi pun cuaca cam berangin je dah petang kan

so kami hanya jalan-jalan je dalam ni 



bawa budak-budak naik kereta kuda 
RM5 seorang
alisha tak kena sbb kecik

kami terus ke pantai 
Hujung Airport 
menikmati Laksa 
aku suka langkawi ni sebab
pantainya bersih
air jernih
cam PD tu geli aku ... puting rokok terapung dalam air 
aku harap pantai di pulau bermulanya keturunan kami ni
kekal bersih dan cantik

 terpaksa pakaikan icha diapers sbb takut tak sempat nk cari tandas

esoknye 
sekali lagi menunaikan permintaan si Fahim dan lagi pun ni pengalaman pertama icha
nak naik SkyCab
ok kita pergi 
kami ingat hujan-hujan orang tak ramai 
rupanye ramai jugak 


ramai nye manusia beratur 


tarikan terbaru skydome 
kurangkan masa menunggu 
tak de nak merungut lama ... lambat ... letih berdiri je

pening pala aku tgk natang ni 


Sewa 2 teropong RM 10
1 teropong RM8

cuaca pada hari tu mmg tak brape elok 
hujan... berangin 
mmg bergegar gondola ni 
terhayun-hayun
memang pengalaman yang menarik dan menggerunkan

angin kuat gile time ni 
budak2 dah cuak 
bapak budak lagi cuak 
mak budak steady .... sbb aku mmg suka yg extreme cam ni ... hahaha

terbelit² tudung aku angin bertiup kencang
si Fahim dah cuak sampai merah mata nak nangis 
sbb tangga kat second check point tu bergegar 
die pun rasa tertolak² sbb angin kuat gile


haaaa tgk icha tu rimas dah 
fahim cuak !! 


cuaca kat atas tu pada hari tu jam lebih kurang pukul 12.30 pm
sangat sejuk 
berkabus tebal
berangin 
tetiba teringat kundasang waktu pagi-pagi buta

time nk turun sekali lagi angin kuat 
bergoyang-goyang gondola kami
pintu gondola dah bergegar macam nak terbuka dah 
mengucap panjang dan beristigfar

fahim dah seriau ... icha dah cuak
pastu cakap kat aku 
"mama macam nak tercabut je tali tu??"
haaaaa ko rasa seram tak .. pikirkan ??


alhamdulillah
semakin rendah ... semakin kurang terasa tiupan angin


Tips :
untuk elakkan Q yang panjang semasa menunggu untuk naik skycab ni
pi awal pagi 
klu lewat ...amik masa lebih kurang 1 jam dari beratur beli tiket hingga ke dapat naik skycab tu 
kat atas pun nak turun Q panjang 
dapat rileks sambil tengok pemandangan  


kami terus ke jeti untuk naik feri dan ke destinasi lain pulak ....

16 comments:

LydSunshine said...

Seronoknya langkawi ni. Saya belum pernah pergi langkawi. Skycab tu mcm upgrade drpd keta kabel la kot?

Apa maksud pulau tempat bermulanya keturunan kami tu? Eima ni keturunan mahsuri ke? Woww...

Ibu Lala said...

Tak berani nak naik cc ni. Gayat sampai ke tulang.

AnneRaini said...

hoii seram woi kalo bergoyang...yg tak bergoyang pon dah seram..huhu

Daddy Ziyyad said...

Saya pernah alami situasi berhayun hayun tu jugak, tapi masa naik kereta kabel kat Genting la...hahaha

Cakap pasal sewa teropong tu, saya akan noted...akan bawak siap2 teropong sendiri nanti..:P

:: Cik Viva :: said...

takut pulak lau goyang camtu..masa nak turun memang gayat sebab nampak laut..

NzA said...

adeh cuak jugak tu naik masa hujan n berangin...
Apapun ianya jd pengalaman yg sgt berharga....

MissNadia said...

bestnya.. pernah naik juga cable car ni. kat atas tu angin memang kuat, best :D

syawalsimpsons said...

aku kalo G sini pon awal pagi jugak G

juicy X said...

MASA PI DULU TAKDE LAGI BENDA2 NI..NAIK CABLE CAR SEMATA SOBSS

hainom OKje said...

Lama tak pergi Langkawi.....last pergi dulu naik cable car ni....seram mam tau haha.....takut nk tgk bawah tau....
Adoiyai Icha.....jangan le cakap gitu kat atas gunung ni nak oiii

Lynn Damya said...

Salam, hahaha part yg icha tu cakap tali mcm nak tercabut tu mmg seriau, hahaha tabah je lah naik menatang tu..sy penah naik sekali je kat genting, tu pun umur baye si icha lagi..tgh2 naik tetiba bunyi pssssssss...dah ngeri dah, rupanya bunyi org buka air botol gas...hadoi~ buat suspen je..

nik nah said...

unur bdk start brake thn kn tiket

nik nah said...

unur bdk start brake thn kn tiket

nik nah said...

salam....tiket kl budak start dr umur brape

nik nah said...

salam....tiket kl budak start dr umur brape

Ferra Leza said...

@Lynn Damya

hahahaha... sabo je lah...