Thursday, February 12, 2015

Sunway Lagoon Not Bad, Best Jugak

03/01/2015

seminggu lepas balik USS, Singapore 
yang banyak kempunan games tu 
kami ke Sunway Lagoon

seawal 6.00 pagi aku dah bangunkan budak-budak ni 
bersiap dan keluar rumah pukul 7am lebih 
sarapan siap-siap kenyang-kenyang 

nk siapkan tenaga untuk balas dendam ni 
ni kali kedua aku laki bini masuk ke sini dan kali pertama untuk budak2 ni 
dulu aku ke sini sbb family day company enPanjang 
7 tahun lepas ... time tu fahim dalam perut lagi 
so mmg takde ape2 games pun aku main dan pusing-pusing dalam ni pun

kiranya ni umpana kali pertama la
harus la tawaf semuanya kan 
dan entry kali ni mmg terover banyak gambar .... bertabah la korang juling biji mata 




time kami sampai ni pun dah ramai dah org beratur 
dok tunggu nak masuk 
time ni baru 9.30 am 
Sunway Lagoon dibuka dari pukul 10.00 am - 6.00 pm

time aku nak amik gambar laki dan anak-anak aku tetiba mat arab ni 
berlari pi peluk patung maskot Sunway Lagoon ni 
sabo je la .... tak pasal je ade plak gambar org asing dlm gambar orang kesayangan2 aku ni 

joget pembukaan 
tahap leleh darah hidung la ... nengok lelaki konpius jantina hahaha
sabo je la .... custom maskot pun dah usang.... 


 
 peta kawasan Sunway Lagoon 
nampak besar ...memang besar 
nampak macam banyak je yang boleh kami main 
tapi tak semua la yg kami dapat main pun sbb Sunway Lagoon ni lebih kepada Water Park 
kami plak bukan jenis yang suka nak mandi water park so macam kurang la best sikit la
tp klu tgk water park die ... fuhhh nampak menarik
tapi tak best sbb ramai benor org cuti sekolah kan weekend plak tu 

mula2 sekali kami tuju mesti la Wild Life Park
ni kan fav kami
kami kan suka nengok haiwan2 ni


 antara haiwan-haiwan yang ade di sini 
banyak jugak la 
dan bagi aku best sangat 

 kite ke Tigerland dulu

kagum sebab harimau dok dalam cermin .... 
boleh nampak jelas sangat 
harimau tu dok lalu je tepi cermin ulang alik 
mmg boleh tgk size sebenar harimau secara dekat ... 
menarik sangat 
kalau kat zoo kan harimau kemain jauh ..dok dalam kandang ... dipidahkan lagi dengan kolam buatan 
nampak sayup-sayup je 
yang ni mmg betul2 real lah depan mata tu


lepas tengok harimau kite tengok plak white lion afrika
ni pun real jugak 
puas hati

aku ingat dah besar dah singa putih ni 
rupanye baru umur 5 tahun daaa....tapi size memang boleh baham orang tahap lahap ni..... kiranye remaja la ni singa encem ni
ade sekor jantan sekor lagi betina ...
memang singa ni dok keliting-keliting (bahasa utara lagi sape paham) kat cermin 
memang nampak jelaske ghairahan si jantan ni

lepas ke White Lion kite ke cage Black Panther 
tetiba teringat pink panther bila fahim tanya ni haiwan ape mama
aku cakap kat Fahim ni pink panther hitam ..... kagum si Fahim 


yang panther ni je la tak jelas sangat 
sbb die suka dok tido atas batu ...celah2 akar gitu 
kecik je ... besar kambing gitu je 

ni pun salah satu haiwan yang ade .... buaya kegemaran si Fahim dan icha 
ade banyak lagi haiwan2 kat sini 
jenuh jugak nak list up ade lebih kurang 80 jenis haiwan kat sini 
termasuk burung, haiwan savanah, ular, dan banyak lagi la

disebabkan awal lagi waktu ni ..lebih kurang pukul 10am lebih 
kemain spesis tikus ni membuta lagi 
mentido je 
bukan sekor tapi 3-4 cages mentido je
senangnye idup org bg mkn kan 
cuba kalau kat hidup habitat sebenar time ni mesti dah sebuk mencari makan dan menyorok dahdari pemangsa

sedapnye tido berpelukan

tido lagi 

tido lagi 

dah dah bangun wei matahari dah tinggi 

kami tak lepas peluang untuk naik dan berjalan di jambatan gantung terpanjang di Malaysia
jauh jugak dan panas sangat
time ni dah pukul 11am lebih dah kot 
nak amik gambar atas ni tak berani sangat
sebab ade celahan lubang atas jambatan ni 
risau HP jatuh terus masuk dalam air .... seriau wei


 adek icha mentakut ... hehehe
lagi mama suka usik nak campak

lepas turun dari jambatan gantung kami berenti rehat 
sebab cuaca sangat panas
fuhhh memang rasa terbakar kulit pipi ni haaa

belikan eskrem utk icha ngan Fahim 
2 Skoop RM6
kon ke cup ke sama harga dan takleh beli 1 skoop 
kena beli 2 skoop  jugak
tapi yang bestnya
bangla nidah cakap untuk baby cam icha kena guna cup tapi alisha refuses
nak jugak kon .. tak sampai 5 saat bangla hulur 
2 skop eskrem jatuh ke lantai
bangla manyak baik looo... ganti baru free of charge
untuk adik manis alisha
siap ganti cup lagi ...kon yg kat tgn alisha tu bg kat fahim 
hehe TQ la bangla



 rehat makan burger king je
tempat lain penuh .... terutamanya kat pool tu ....huhu

lepas makan jom kite
naik rides yang ade dan tak extreme
ni ape tah nama cawan berpusing ke hape tah 
ok la not bad ..alisha boleh naik kat sini tapi kat Legoland die takleh naik kat Lego Technic tu hmm kesian dia



jom naik ni plak Wagon Wheel ni 
yang ni Fahim ulang alik naik sampai 3 kali
pheeww jenuh mak die nak panjat tangga



naik plak kasut pusing2 ni 
Bucth Cassidy Trail
orang tak ramai kat sini sebab banyak yang dok main air je 



alisha terselindung 


ride ni mmg laju gile 
rasa nak tercampak 
huhu seram

 disebabkan Butch Cassidy Trail tu alisha jd fobia plak 
abis semua games die tak nak dah 
hahaha
nak kasi diam kite sumbat puting
asek ajak balik je
 
 masuk Cleopatra Mystery Mummy macam museum jugak la
lalu laluan gelap dan ditayang  serba ringkas mengenai sejarah cleopatra 
dan laluan di dalam ni ade la patung2 mesir dan mumia


ni mamat ni dok cerita ape yang die sedang  buat 
cam ne nak awet munia dan organ dalaman simpan dalam bekas mana 
dalam kite dok ralit dgr die bercerita die tunjuk2 organ dalaman palsu tu 
die libas organ dalaman palsu tu ...mercik air 
huhu kononnye juice dari organ le tu 
ok la not bad 


ok sekali lagi naik Pteranodon Ride lagi 
cam kat USS ari tu
sama je 
tapi alisha masih lagi fobia dari kes kasut puing2 tu 
hahaha tak mo die naik

muka ajak balik 


kami patah balik ke Train Station 
lepas shopping tah ape2 menan kat budak-budak ni 


 tengok tu icha tu
takde belon die belinya bola besar 
pujuk beli mende lain tak mau
ejnuh nk berusung

Fahim tu ok la jugak beli patung T rex
ade la jugak boleh mainnya
last2 alisha berebut dengan abang 
aku pujuk sale girl kat kedai tu nak tukar bola dengan mainan  lain
akhirnya berjaya pujuk .... dapat beli anak patung seahorse

ok train dan sampai jom naik 
ni time train jalan 

Time: 1:30pm, 3:30pm &
5:30pm (Weekdays)
Time: 1:30pm, 2:30pm, 3:30pm, 4:30pm & 5:30pm
(Weekend, Public Holiday
& School Holiday)


bukan jauh pun train ni pusing 
tak sampai 10 minit dah abis dah 
tu pun ade had masa
patutnya tak perlu la
bukan jauh pun ...sekejap plak tu 
ni nak tgu next train plak lagi 2 jam 
klu sape yang tak sempat naik sebab penuh bertabah la tgu lagi 2 jam .. huhu 
yang ni kena tambahbaik kot ....

lepas naik train 
Fahim naik lagi wheel wagon kali ke 3 
pheewww

ai teringin sangat nak masuk Scream Park tu 
cam besh tapi ade anak-anak susah sikit la 
pastu line panjang sangat ....ramai 
budak bawah 7 tahun tak leh masuk 

lebih kurang pukul 2.30 petang 
kami dah chow dah
semua yang tak perlu basah2 kami dah main abis kecuali yang extreme 
cam roller coaster dan Top Gun tu ke memang tak  naik la
aku takut hahaha

ok jom tengok harga tiket masuk ke Sunway Lagoon
Dewasa RM120.00
Kanak-kanak RM90.00


tapi hari tu kami masuk ke sini secara PERCUMA
kami dapat tiket free 
alhamdulillah dan terima kasih pada kakak ipar aku

alhamdulillah budak-budak hepi cuma Fahim cakap tak puas sangat 
sebab tak banyak mainan 
cuma ade 5 rides yang die boleh main dan 2 park yang die boleh masuk 
tak puas la tu hahaha
tak pe  sbb kami dah ganti satu lagi percutian ke theme park utk Fahim hujung bulan Januari ari tu 
tunggu next entry ....


Nota : 4 jam aku taip entry ni on off ... hahahha banyak benor gangguan ...

16 comments:

AnneRaini said...

aku lg kesian.. tak pernah masuk sunway lagoon...

Chekgu Azrine said...

memang best..tp akk mikir mahalnya tiket dia...heheheh
masuk sorang2 lepas la..hahaha
ni berderet askar...kohkoh

meriah betul gambar2 sis..

wahida said...

kahkah..kelako aku tgk tetiba mamat arab pi peluk maskot tu...hahaha...

syawalsimpsons said...

aritu G sunway ni, bebudak opis nak masuk scream park..mmg tak la aku nak G..hahahahha....

lieyalatif said...

lieya penah gi sekali jek ...tapi tu pun gi mandi laaa....best gileeeeeeeeee...... tapi park ni tak penah la masuk..menarik gak tgk....tgk harga tiket leh tahan kan beb....untung ar dpt tiket free.... sebab kalo nak gi ber5 ni beratus2 gak nih....

♥mama gojes♥ said...

minggu lepas berhajat gak nk pegi..sekali riki ticket price mahal gilos..xjadik nk pegi...

Kopiolimauice said...

klu nk gi sunway lagoon ni mmng kna sepagi alam la ye klu tak rugi tak sempat nk menjelajah semua..igt kn dlu SL ni tmpt nk mndi2 je rupanya bnyk gak tmpt menarik

Diana Rashid said...

tiket masuk nya harga seram sejuk..heheheh..tapi banyak benda dalam tu kira best jugak la..kalau bawak anak2 ni memang diaorang mesti suka,,

ch@ said...

fuh thank to u Manja, sudi taip entry ni walaupun 4 jam, barula aku tau sunway lagoon tu bkn takat ada lagoon je. rupanya selain shopping mall (zaman aku dedulu) ada lg yg lain2. best2.

apsal ko makin muda? jeles ni.
klakar la pak Arab tu. aku pk dia nak ambil gmbr dgn hero2 ko.
icha tu lawala...anak dara sungguh.

LYAfrina said...

tmpat wishlist lya semasa berumur 9tahun..

tahun ni dah nk msk umo 30tahun.. x sampai lagi..

CikSiti said...

Dulu penah p naik flying carpet tu.tobat xmo dah

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eima,
alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
napa tak pi hat water park tu
rugiiiiiiiiiiii la he3
sonoknya uols dapat tiket free :)

TeacherAzimah said...

sakan ko berjalan ya iema. eh mcm pelik plak tgk ko pakai tudung selain hitam hahaha..
aku dah anak 3 ni agak mls nak berjalan huhuhu

eima said...

TA

Kah kah ...mmg tudung itam tu fav aku.....ade 2 helai yg sama patern ...nak cari kat kedai yg sama tu dh xde design dan full kaler itam sesaja....huhu

Ade je la aku pakai warna lain tp tiap kali aku up entry aku terpakai warna tu...haha padahal mmg warna itam aku selalu pakai....

Azizah Green Line said...

bestnya...teringin ni g kak..xpernah sampai ke sini

Puan Kutu said...

wah2 dpt ticket free best la..kami blom smp lagi kesini.pernah lalu je la tu pun zaman muda2 dulu.huhu

awat plak tak minat water park.bukan budak2 suka berkubang ka?