Monday, March 30, 2015

Konvoi Keta Kuda Bikin Panas | CH lagi

entry jalan-jalan ke Kuching pun tak sempat lagi aku habiskan 
biasa la bila dah bertukar tempat kerja ni 
bebanan kerja lebih sikit dari dulu 
selalunya pukul 11.00 am lebih baru aku boleh bernafas sedikit 

aku akan teruskan juga menaip entry Kuching tapi hari ni aku bagi laluan pada 
Percutian Singkat ke Cameron Highlands lagi 

18/3/2015

seperti biasa aku akan bangun jam 4 pagi setiap kali nak pergi mana 
dah jd kebiasaan dah 

kami bertolak awal pagi ke KL untuk jemput MIL dan sepupu MIL 
permintaan MIL sebenarnya untuk ke CH 
saja nak bawa sepupu MIL, Mak Jie jalan-jalan 
last mak jie follow kami ke CH dulu rasanya tahun 2010 kot 

walaupun baru sangat lagi kami naik ke CH CNY bulan lepas

Alhamdulillah perjalanan smooth je 
almaklumla bukan cuti sekolah 
tapi di atas sana tu sesak la jugak 
kiranya setiap hujung minggu mmg org bercuti ke CH gamaknya
jem jugak tp tak la mcm cuti sekolah sampai 2 jam dari Brinchang ke Kea Farm
kali ni 30 minit gitu je 


lepas kali ni kami pilih Star Regency
faktor harga dan lokasi 
sbb sangat dekat ngan pasar senang MIL aku nk pi Pasar Malam 
almaklumla CH kan jem memanjang kena cari lokasi yang boleh berjalan kaki je la 

oh ye, Star regency Apartment nampaknya banyak boleh tambah baik apartment die 
makin cantik .... kalau tak tahun lepas last check in 
alahai usangnya ...sofa buruk, cat kusam, TV kotak xde astro, langsir pun usang sangat 
tapi kali ni aku rasa ade perubahan yg baik 
xde gambar apartment..sorry


lepas check in kami terus ke Kea farm
layan MIL membeli dan anak-anak

sblm tu singgah tengah2 jalan otw ke kea farm dari Brincang beli air Kelapa Laut 
sbb terpengaruh dengan longgokkan buah kelapa laut 
dan kereta yang berenti



rasanya terlalu haevy dengan rasa gula melaka la 
hmmmm not my taste 



jagung wajib kena beli 
tapi kali ni aku dah tak beli dah jagung mutiara ka madu ka 
aku cuma beli jagung Susu je 
rasanya lebih manis, wangi dan sedap
serius tak tipu
sbb bln lps kan baru pi CH kan 
dah memborong jagung 
pilih 2 jenis mutiara dan susu
ternyata susu lebih sedap, ttp manis walaupun dah direbus
tapi harga lebih mahal
4/5 batang RM10
berbanding jagung mutiara 8/9 batang RM 10

cam biasa anak-anak aku 
harus la nak ke Butterfly Farm lagi 
setiap kali pi mesti nk pi 
tak jemu²


Omey, Alisha dan Fahim 
saje bawa sepupu Fahim ni 
bagi Fahim happy sikit ade kawan



ada banyak perubahan kat Butterfly Farm ni tau 
nanti aku review dan tunjukan gambar 2013 dan 2015 
mmg banyak berbeza 
dan paling penting budak2 sangat enjoys

hari ahad 29/3/2015
pagi2 lagi kami dah bangun 
siapkan anak-anak dan check out 
puku 8.00 am tu dah check out dah 
terus ke Pasar Pagi tepi Pasar Malam 
beli belah lagi mak-mak
terus ke Kea Farm cari ape yg patut lagi 

tetiba hangin dan menyampah plak ngan Konvoi Orang Kaya Singapore ni 
datang negara orang buat cam negara die pulak 
menyampah betui
atas bukit jalan berbengkang bengkok boleh pulak diorg ni potong memotong test power keta kuda depa tu 
tahu la keta hebat 
tapi boleh tak datang negara orang buat cam datang negara orang 
hormat sikit, malu-malu sikit 
ni tak mengundang bahaya kat pemandu lain plak 
yg aku prasan semuanye Cha Ya Nun Alif 



beratur nk memotong test power 
aku rasa lebih dari 15 biji kot
yang cam ni la kena CUKAI mahai sikit  bukan rakyat marhean
diorg mai sini semua untung ...isi minyak harga warganegara 
bayangkan kapasiti tank keta kuda tu 
dah beratus dah rugi duit minyak utk diorg ni 

aku bukan racist tapi tah la menyampah je 
kah kah kah 

sblm balik singgah tanah rata
si Fahim nak ke sini lagi 
suka sgt ngan buah-buah besar

lebih kurang pukul 12.30 pm kami sampai di KL 

tamat sudah percutian terakhir bulan Mac 2015
ade 2 cerita lagi jalan2 bulan Mac yang aku tak sempat nak buat 
Bumi Kenyalang dan Utara


17 comments:

Nad MamaZN said...

sonoknya eima...! dok jenjalan je.. puas fahim n alisha dok otel heheh...rezki kan? selagi mampu, jalan je.. utk hepikan anak2 jugak ye dak? :)

LydSunshine said...

Nk pegi jgkkkkk...

syawalsimpsons said...

best jalan2....ooo jagung tu banyak jenis erk...tak tau pulok aku..hahahha..kalo G CH dolu, asal jagung je rembat...tak tengok pulok atau tanya jenisnya..hahahhah

Nieyl said...

Rindu nak g CH :)

Lynn Hamzah said...

seronoknya CH...kalau la dekat selalu jer nak ke CH nie...

wahida said...

jagung susu lebih sedap ye nok? ok, nnt aku pi CH nak cari jagung susu la...

tq info...

Suria Lekatlekitgurl said...

selalunya cameron highland pergi tapi tak bermalam. asben kata bosan.. tempat sayur je hehehe.. tahun ni belum bercuti kemana2. selalunya awal tahun memang pergi holiday..

lieyalatif said...

oo eima lieya baru tau ade due jenis jagung ye...jagung susu tu pes time dengar...jaguung mutiara mmg dah selalu dengar...ishh lieya dah lame kot tak gi cameron tu....

ye laa skrang kan cuace panas..weekend2 semua lari dok gi atas tu tu kot heheheeh...

Inani Hazwani said...

seronoknyaaa jalan jalan

~aSHa~ said...

lama tak p sana...last 2011

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

jarang2 dapat gi cameron..

hainom OKje said...

Pergi CH lagi rupanya.... berjalan jer tau! Jeles mak hihi...
Okje tak pernah masuk Kea Farm ni Eima rasanya, Kea Farm ni yg banyak bunga yeh... Jagung susu lagi sedap ke? Ok ...next time dah tau dah

juicy X said...

KAMI SUKA BUAH KELAPA LAUT TU..TP TGK JUGAKLA..KALAU RASA GULA JA LEBIH MMG HAMPEHHH

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eima,
waaaaaa
bederet2 na keta cha ya nun alif s'pore tuuuuuuuuuuuuuuu :P
iols dok penang pun nyampah nengok jenih3 tu jugaks he3

SalbiahM said...

dah 2 tahun tak ke CH..rindu nak makan salad n strawberry segar kat sana.

erm, saya pun kureng sikit air kelapa laut tu.manis sangat..

Aty_Fared said...

ko ni..berjalan jer lah pulak..rajin tol..

LYAfrina said...

salah 1 tempt y teringin sgt nk pergi...

ooo..gitu kelapa laut... mula2 igt buah apa td..