Thursday, April 9, 2015

Tempat Makan Menarik di Kuching | Makan Malam di Top Spot, UTC Kuching | Seafood Haeven

19/3/2015


Top Spot, UTC Kuching

Food Court & Tempat Makan Makanan Laut Terkenal di Kuching

Lepas balik dari Santubong Damai
kami terus ke Top Spot yang terletak di tingkat atas sekali di Bangunan UTC kuching
untuk makan malam 
ni pilihan sahabat kami Sha 
nak makan seafood katenye 
so kami follow je 


wahhh pada hari tu sangat la ramai 
mmg nk cari meja agak susah
melilau-lilau usha meja 

dah dapat meja terus pi pilih seafood
kat sini banyak gerai
sahabat kami tu tu nak makan di gerai lain tapi tak de meja kosong 
so memana pun tak pe la

memang banyak pilihan makanan laut

banyak jugak pilihan sayur dan frozen food cam fish ball dan lain-lain tu

memang segar-segar 

ikan pun nampak segar  
tapi kami tak order pun sbb memasing tak suka sangat ngan ikan 

ni gerai yang kami makan malam tu 



Long Loong Seafood
telan air liur jugak memula tu bila Sahabat kami tu bawa kami ke sini 
biar betui, Gerai Cina ni ... HALAL kah ??
kerisauan tu ada bila mula-mula sampai bila dan duduk di meja 
amati sekeliling ramai wanita bertudung 
boleh dikatakan setiap meja ade wanita bertudung 
dan perasan was was tu hilang 
kemudian dimaklumkan oleh sahabat kami owner gerai cina tetapi tukang masak melayu muslim 
tokey gerai pun cakap mende yang sama 
ok alhamdulillah keraguan hilang 
mungkin bagi setengah orang mempunyai pendapat yang berbeza 


disebabkan manusia terlalu ramai malam tu ...walaupun bukan payday dan bukan hari minggu 
masa nak menunggu lama 
Sha orderkan Sate 

 sate yang cuma rasa ayam panggang 
takde rasa rempah dan madu seperti tempat kita
tak sedap .....
mungkin ini sate orang sarawak ... berbeza dgn semenanjung


nasi dalam mangkuk 
chinese style

udang goreng butter 
berbezakan ngan udang goreng butter kite yang ade letak telur kuning tu 
rasa not bad

Ketam Masak Telur Masin
rasa lemak-lemak manis 

sayur ini mmg takde kat semenanjung 
Bee Din @ Sarawak Fern
mcm paku pakis jugak tp lain macam sikit dan rasa pun lain je 
klu tgk dlm buku haiwan prasejarah Dinosaur tu ... ade lukisan pokok seakan2 Sarawak Fern ni


kami ada order sotong goreng tepung tapi tak sampai2
jadinya ...kami kansel sbb dah abis mkn dah pun 
untuk  makluman di sini tak de lauk yg berkuah2 
sbb tanya tomyam xde
chinese style kan 

aku kan  bukan penggemar seafood
so ari tu aku dok pulun mkn Bee Din tu je la

Adek Icha suka sangat main ngan Chopstik ni ...
drummer...pengetuk kepala abg die


total mkan 3 jenis lauk tu RM56.40 

servis di gerai ni sangat la lembab ... tu baru order byk tu klu order berjenis2 tatau la pukul brape nk dapat 
sabo je la

6 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said...

lama tunggu sdp tkpe gak..tp lau xsdp aduhh..

+ e.z + said...

i lioke this place... top spot. tringat lobster. perghhh

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eima,
murah la rege foods uols tukan3
tapi kalo takder kuah abehla tercekik he3
minum ayor la yer he3

hainom OKje said...

Eima awak ni mesti jenis tak kuat makan kan....okje tengok sikit jee lauk tu. Tengoklah orangnya ye Eima, slim melim hihi....Sure rindu makanan Semenanjung kan....

Comeynya Eicha makan dgn chopstick...

Lynn Damya said...

Salam, adoii udang goreng butter tu sangatlahhhh mengundang kelaparan..sedapnyee makan seafood!!

Kira Sakura said...

klu kt belah sana seafod memang murah kan. segar pun iye. sayang kan xdpt mkn kedai yg kawan nk mkn tu kan iema.