Thursday, April 2, 2015

Tempat Makan Best di Kuching | Minum Petang di Waterfront Kuching | Gerai Nasi Lemak Pandan Jati recommended

jom sambung entry Jalan-jalan Kuching 
sebab banyak lagi entry bulan Februari dan tengah bulan Mac yang aku tak sempat nak karang lagi

lepas jalan-jalan dan shopping tah hape2 budak berdua tu 
kite pi ambil angin petang 
sambil tengok pemandangan dan gelagat manusia 

kita ke Waterfront, Kuching 

pemandangan Dewan Undangan Negeri, Kuching 
hanya sungai pemisah antara Petrajaya dan Kuching Selatan 
nak ke seberang ade 2 option 
samada naik sampan RM0.50 atau laluan darat(agak jauh sikit)


Sarawak River Cruise 


sepanjang laluan Waterfront Kuching 


Astana atau kediaman rasmi Yang di-Pertua Negeri Sarawak
dibina oleh White Rajah, Charles Brooke hadiah perkahwinan utk isteri beliau 

berehat sekejap pekena cucur/jemput dan teh untuk minum petang 
sambil menghayati pemandangan


sosej, tauhu dan  jemput bilis 
mula cuma beli RM1 serba satu 
tapi bila dah makan
eh, sedap la plak 
aku tambah lagi 
jemput pisang pun sedap ..... banyak pisang bukan tepung semata 
sos paling sedap .... cicah cucur dan tauhu mmg terbaik la


 Nescafe Tarik Panas
style kan 
berbuih2 pisahkan warna cam tu 
mmg menarik 





 ni la gerainya 
mudah sangat cari
klu nampak Nasi Lemak Pandan Jati  betui dah tu 
mmg recommended untuk minum petang di sini 
cucur yangs edap dan suasana pun menarik 

kat depan ni ade gerai jual souvenir yg murah2 dari kat dekat seberang jalan tu 


kami mmg berkali ke Waterfront Kuching 
pagi pergi 
petang pun pergi 
setiap hari sepanjang bercuti di Kuching hari tu 

8 comments:

syawalsimpsons said...

tak penah la aku sampai kuching ni, teringin nak sampai sabah sarawak ni

ch@ said...

ko naik sampan rm0.50 tu tak? aku sempat naik, merasa juga la naik sampan tu, hehe. mmg best kena angin petang dpn waterfront ni sebab kwsn nya redup. kedai byk sgt. mmg syok berjalan cuci mata.

Diana Rashid said...

kata orang ,kat sana banyak makanna pelik2.betul ke? .ada jumpa ke makanan pelik2 tu...??

nuyui a.k.a miss YUI said...

tertarik tgk nescafe tu..hihih

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eima,
waaaaaa
berbueh saakn neskape itu he3

MizzTina said...

ingatkan air tu ada madu smpi berbuih cenggitu..hikhikhik

♥TheOnlyFarah♥ said...

Tak naik ke river cruise tue... Bole tengok sunset...hehehe

Lynn Damya said...

Salam, wahhh bestnye...nape ea aku rase sgt nostalgic bila akak imbas semula bagunan tu hadiah dpd charles brooke utk wife dia...aku suke sejarah ke~ hahaha..adoi sedap plak tgk cucur2 tu haa :D