Wednesday, April 15, 2015

Tempat Menarik di Kuching, Sarawak | Jong's Crocodile Farm & Zoo

20/3/2015

awal pagi lagi kami dah bangun dan pergi sarapan di Mom's Laksa Cafe sebelum bergerak ke 
Jong's Crocodile Farm & Zoo

yang terletak di 

18, ½ Mile Kuching-Serian Highway, Sarawak, 
93250 Kuching, Malaysia

No. Tel : +60 82-863 570

lebih kurang jarak perjalanan dari Bandaraya Kuching Utara ke sini adalah 45 minit ke 1 jam bergantung pada trafik. Kerana hanya 1 jalan sahaja untuk ke sini dari Kuching.
jalan persekutuan tiada lebuhraya.


DIBUKA SETIAP HARI 
9.00 AM - 5.00 PM

HARGA TIKET DEWASA : RM 16
HARGA TIKET KANAK-KANAK :  RM 8




peta lokasi  Jong's Crocodile Farm & Zoo
mmg agak besar dan berpeluh nak berjalan 
bukan hanya ada Buaya sahaja terdapat mini zoo yang menempatkan haiwan-haiwan seperti
beruang matahari, siamang, memerang, spesis ular, kura-kura, coockatoo, nuri, tupai dan lain-lain lagi 



terdapat pelbagai spesis buaya di sini dan pelbagai size 
tetapi yang paling menarik perhatian aku adalah No Tail Crocodile ni 
mmg agak unik 
samada dilahirkan cacat atau memang ada spesis ini aku tidak pasti sbb aku terlupa plak nak amik gambar info mengenai buaya ini 


sekeluarga pakat dok tgk buaya 
credit:  Sha



berehat sebentar kat tengah Jong's Crocodile Farm & Zoo ni 
hilang penat ..amik tenaga sebelum nak teruskan jalan-jalan

spesis ular di sini 

menuju ke Crocodile Feeding Farm





 Tasik Arapaima 
yang tak nampak Arapaima sebab penuh ngan pokok lotus



Kolam Teratai dan Arapaima

agak-agak korang berani ke berdiri lama atas pelantar ni ???
nampak usang dan reput 
bawah dan dalam air tu ada arapaima
ikan yang besar-besar yang juga dikenali sebagai ikan naga 


mana Arapaima ...mana Arapaima ???
hehehe 


di sini juga dibiarkan burung merak, ayam, burung-burung dan itik bebas tanpa kurungan 
tetapi tidak sejinak burung-burung di Kuala Lumpur Bird Park
tetapi jalan sila tengok bawah jika tak mau kasut berbau taik ayam ... keh keh keh


kebanyakan buaya di sini di tangkap oleh pemilik dan ada antara buaya ini telah di tangkap sejak tahun 1990an
mmg ckup besar dan nampak ganas 
tak pasti brape kilogram ayam die makan sehari!!




12 comments:

Nad MamaZN said...

nmpk abam-abam sgt si fahim ni.. beso n tinggi..ikut apaknya la ni ye hehe..
sonok jenjalan, rege nak masuk pun berpatutan

syawalsimpsons said...

ok gak rege dia..kalo nak masuk tgk boya ni kan

syawalsimpsons said...

ok gak rege dia..kalo nak masuk tgk boya ni kan

nuyui a.k.a miss YUI said...

sronok dpt tengok buaya.. lamanya x p zoo.. ehhh... huhu

wahida said...

sebenarnya kan, aku dah lama nak tanya kau...

awat kau ni slim benor...jelessss tahu dok...badan mcm budak sekolah je...huhu...

TeacherAzimah said...

Sedondon merah...suka tgk! Mmg ada spesies buaya tanpa ekor tu.. tp xtau nama. Klu travel dgn anak2, tmpt mcm ni jatuh wajib pegi kan hihi

Yana Yani said...

tak penah sampai sabah or sarawak lagi
entah bila ada rezeki, tapi tempat ni dah banyak kali dengar orang cite =)
anyway saya follow sini ye #504

Diana Rashid said...

Tu dia..besaq nya boya..tengok dia punya panjang sama panjang dengan kolam tu..

Puan Kutu said...

ohh diskriminasi..orang Sarawak entrance Murah mana aci.haha...

tempat haiwan ni semuanya memang kesukaan anak2..bapak besar buaya Kat sini ye

Kira Sakura said...

kalau kmi ni spesies geli sikit masuk tempat ular. terus bulu roma naik wuuuu. jadi nya aritu uols nampak tak arapaima nya? kehkehkeh

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam eima,
oohoiii
scary iols nengok uols berdiri ateh jambatan usang itu
udahler dalam ayor tu penuh ikan busat2 yer dop :P

LYAfrina said...

dekat bunga teratai tu cantek sgt