Friday, April 17, 2015

Tu diaa kos Sekali masak makan tengahari

Hari ni aku bersiaran dari rumah
Dan hari ni jadi full time housewife 
Ce ce ce....tp syok la dok rumah gini.....gomol2 icha .... icha nk pi skool mama x bagi.....
Kesian budak yg suka sekolah tu kah kah kah
Jadi mangsa buli utk hari ni

Sblm amik fahim tadi ....ke kedai runcit dulu
Beli barang dapur 
Nak ready masak siap-siap sblm fahim si kuat makan tu balik
Kalau lambat2...naik rimas dengar die berzikir lapar...lapar...lapar...cepat...cepat....bila nak siap...bila nak siap

Barang dapur utk hari ni
5 ekor ikan pelaling
2 potong ikan tenggiri
5 batang bendi
Seikat sawi
Segengam cili api
1 asam jawa ekstra adabi
Gula2 alisha

Agak-agak korang brape kos perbelanjaan aku tadi ????
Dengan pembelian barang tersebut
5 barang zero GST
2 barang GST 








































RM 20.95

walaupun banyak beli barang tanpa GST
Tetap berbeza dengan dulu ....

So menu makan tengahari ni
Ikan bakar pemangang ajaib
Ikan tenggiri goreng
Sambal udang
Sup sayur sawi
Bendi goteng telur cikgu azrine
Sambal belacan

13 comments:

laman blog saya said...

Sambal belacan sedap :-)

juicy X said...

ITU SEKALI MASAK...MCM KAMI PI PASAR TANI UTK BELI STOK BARANG DAPUR, MEMANG BERKEPING2 DUIT MELAYANG -.-

aTieYusof Family said...

Fuh...banyak juga kos tu sis klu sekali masak kan.. harga brg2 pun memang dah naik kan.. sabor je lah..

AnneRaini said...

harga brg skrg ni makin mhl. nyampah tau kalo nak membeli. xde gstpun brg dah mahal. tambah gst lagi menangis.

Hamelia Hamid said...

peniaga kebanyakan yang ambik kesempatan, kesian kat pengguna cam kita ni huhu

MRS. K ^ibuhadifhessa^ said...

hurrmmmm.............

azizah green line said...

sikit camni pon dah rm20..alahai..sekali masak leh la kan kak..berbeza nilai mata wang dulu n skrg

Mama Kembar 3 said...

dah nak sama mahal ngan makan kat kedai dah kot tu

LYAfrina said...

kan...y xde GST dinaikkan harga

Lynn Damya said...

Salam, perghhhh sekali dia masak semua lauk dia masak..huhuhu semangat betul ni, hahahaha...yup2, lepas GST mmg berbeza...rase sedih dan murung ketika berbelanja, sbb asyiklah kena bayar lebih...hmmm T_T

Kira Sakura said...

tapi kalau makan luar sekeluarga mesti tak kurang dari 50 hengget kan. lagiiii rasa tercekik huhhhhh

eima said...

Dik lynndamia syg ...byk ke akak masak tu..ikan bakar utk akak ....ikan tenggiri 2 ketul tu 1 utk icha 1 utk fahim...enpanjang sambal udang sbb die x suka ikan...sayur 1 jenis dan sambal belacan.... hanya 3 jenis lauk je utk hari tu.....tulisan tu buat nampak banyak hakikatnya ....aduhai

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ima,
he3
bertabah jer la yer dop :)