Wednesday, May 6, 2015

Cuti Umum yg Lepas | Menginap di Hotel Home Putrajaya

hari ni aku dan start bekerja balik dah 
alhamdulillah kereta pun dah keluar bengkel semalam

1/5/2015

berehat di rumah enPanjang kerja 

2/5/2015

Zoo Melaka & PD

kami bertolak dari Putrajaya lebih kurang pukul 8 am lebih dan sampai di Zoo Melaka lebih kurang pukul 10.00 am 
traifik lancar cuma banyaknya manusia nak pi tengok haiwan 
parking penuh dan kami parking di seberang jalan 

punya la ramai orang beratur sampai ke tengah jalan....ni baru separuh ...dekat 30 minit juga enPanjang beratur nak beli tiket

Harga Tiket Zoo Melaka dah naik harga 
RM17.80 untuk dewasa dan RM 7.10 untuk kanak-kanak harga termasuk GST

seperti biasa kalau dah ke Zoo Melaka harus la naik tram 
harga tram pun naik dah 
ni kali ke 3 kami ke sini 
last ke sini dulu tahun 2013 atau 2012 harga tiket tram RM2 untuk dewasa
tapi sekarang RM5 dewasa dan RM3 untuk kanak-kanak

fuhhhh ....

cam biasa malas nak berjalan kami cuma naik tram lepas tu terus ke Mini Safari 
last pergi dulu tak siap lagi 
so hanya dalam mini safari ni je kami berjalan dan sangkar berdekatan dengan tram


  
panjang jugak laluan ni 
 tengok rusa, zebra dan zirafah bebas tanpa kurungan

cuaca time ni mmg panas terik 
memang masing-masing penat sangat 
icha dah meragam penat .... lantak la berputing tengah orang ramai 
 

Coming Soon Splish & SPlash @ Melaka Zoo Aqua Park 
wah wah wah .... pas penat berpeluh2 pi terjun kolam plak 


 masuk kereta budak berdua ni aku tanggalkan baju 
ajak makan McD tepi parking kereta pun tak mau dah ...penat sgt gamaknya 
si Alisha boleh layan makan bobok sambil tido 
asal aku tarik plastik bobok tu die jaga pastu marah2 ...pastu kunyah sambil pejam mata 
hahaha letih ...baru 2 jam kot dalam zoo

lebih kurang pukul 1.00 tengah hari kami dah keluar dari Zoo Melaka 
tu dia tengok dah jem dah semua pakat nak masuk ke bandar hilir rasanya 
tak jadi nak jalan-jalan melaka kita pi tempat lain 
malas nak berjem-jem bagai ...tukar plan
kami patah balik masuk highway 

Port Dickson

lebih kurang pukul 2.00 pm lebih dah sampai 
sambil tu cari hotel 
call dan walk in semua fully booked 
sabar je la 

cuaca hari tu redup 
pukul 3.00 petang macam pukul 5.00 petang dah 
terus bawa budak-budak ni mandi laut 
 

ari tu icha tak mau mandi sangat laut 
main pasir je 

budak tak reti penat 

tak sudah2 main laut 
Fahim cakap air laut sejuk ari tu ... macam mandi kolam ....

PD ari tu punya la ramai umat manusia 
semua pakat pergi bercuti 


pukul 6.00 petang macam tu 
memasing serah diri untuk naik ke darat 

dan terus balik dan check in Hotel P15H 3/3 Putrajaya 
kan senang dan jimat 
bazir je kredit Hp akud ok call hotel2 tapi full house

bulan Jun ni ye anak-anak kite pi tido hotel 

3/5/2015

Kidz Paradise 

seawal 10.00 am kamid ah sampai kat sini 
saja je mai awal 
dah tau dah mesti ramai punya kalau dah tengah hari

Harga Tiket 
RM40 (weekend/public holiday)
RM28 (weekdays)

parent free


 


time ni boleh lagi rileks tak ramai orang 
tak yah berebut-rebut








saja je die bina tinggi-tinggi 

untuk die runtuh kan dan belakon kunun raksasa
tah apa-apa
hahaha kuat berimaginasi Fahim ni 

for me ok la ... tapi rasa kurang berbaloi permainan dengan harga tiket 
sebab tak banyak mana sangat pun mainan 
kami kat dalam ni 2 jam je 
pastu terus ke KL 
pi rumah nenek diorg dan nenek ajak pi rumah pakcu diorg ni kat wangsa maju 
sesi  menolong pak cu pasang almari IKEA
hanya orang mempunyai kesabaran yang tinggi sahaja boleh pasang perabot IKEA ni


4/5/2015

Hotel P15H 3/3 Putrajaya aka rumah  
ada kolam macam hotel jugak

fahm request nak mandi kolam'
mandi sehari 3 kali 
setiap sesi 2 jam berturut-turut

 mandi kolam tak ingat ...lapar senang je mengarah adik die pi suap jemput pisang 
air punya la sejuk baru lepas hujan pun die layan terjun jugak 

walaupun tak tido hotel tapi diorg ni kemain hepi 
macam-macam aktiviti dapat buat 
kalau dok hotel pun mak pak x bagi mandi kolam jugak 
banyak kuman bercampur reramai gitu kan 



Note : saja je buat satu entry sbb tau dah klu nak berpart2 jawabnye mmg takkk la .... hehehe

11 comments:

Nad MamaZN said...

seronok depa ye.. berjalan sakan :)
pakai sekuar berpoket, penuh la bawak balik seed kt kids paradise tu hehe

AnneRaini said...

asal dpt berjalan budak2 ni suka je.. kalo anak sy pulak dpt balik kg jumpa pak ngah die dah ok dah.

Allene typicalmommy said...

sakan berjalan... lin pergi taman buaya je.. sbb zoo sesak...tak kose nak tempuh

syawalsimpsons said...

buat XTVT tanpa tidoq hotel gii pon dah gembirakan anak2 kan....senang...

Puan Kutu said...

tu makan seakan..zoo memang temp at yg memenatkan tp best kan! seronok la dpt main pasir tepi pantainya.,cuaca redup best!

tu Mandi kelam sungguh

hainom OKje said...

Yang jauh pergi sampai ke Melaka semata nak tengok mak Jilap tu kenapa ? Buang duit tol hihi.... Nape tak gi Zoo KL jer Eima...

Awak tak mandi ke Eima? OKje kalau nak mandi laut kena tido PD barang semalam kalau tak, malas nak salin kat Toilet dengan ramai org tu.... Budak kecik 2 orang tu tak pelah boleh salin dlm keta hihi

Nieyl said...

Singgah pagi...
wah!seronok bercuti yea..:)

Cho Zila said...

oooiit syioktu.. kenapa beratur tu memang tak seronok tapi anak2 happy okjer... sekali harung semua ceritakan ... banyak ceritalerni..kalau akak berbab2 sbb nak bagi update blog selalu..

aTieYusof Family said...

lama tak pegi PD...seronok lah anak2 cuti2.. hehe... :)

Mar Mansor said...

kidz paradise tu nampak sangat seronok

Syahida said...

wahh untunglah anak2, berjimba sakan time long weekend hari tu ya..

melaka & PD kalo cuti umum mmg wajib sesakk...1mesia pgi sana hehe