Tuesday, May 19, 2015

Mendidik Anak Melalui Persekitaran

hari ni aku agak bz 
surat-surat menimbun ... boss baru ada di pejabat
sepanjang minggu lepas ada di Alor Setar untuk program hari guru 

so hari ni kena cover seminggu punya surat yang bertimbun .... pheeww

_____________________________________________________

alisha memang suka sangat membantu aku membasuh pinggan 
lepas abis makan je mesti die angkut kerusi kecik tu bawa ke sinki dan tolong basuh sambil tu main 
budak2 kan suka main mende yang kita dewasa terpaksa buat 
cam memasak ... bagi diorg menyeronokkan
klu boleh sambal dalam kuali tu diorg yg nak tolong kacau 
samala bab membasuh pinggan ni pun 

tak pe tak pe 
mama bagi je awak buat 
belajar sambil bermain 
nanti dah besar dah boleh harap jangan plak liat nk tolong mama ye 


ni kat rumah nenek minggu lepas 
so pinggan yang die makan dan abang die makan tu 
Alisha le yang membasuhnya 
bersih tau si alisha ni basuh .... memula tu ingat mmg nak basuh balik 
tapi dok belek-belek mmg bersih la 
pandai betui .... cuma agak lama la die menggosok pinggan tu 
patut la bersih ...depan belakang pinggan dan cawan die sental

tak de sape ajar 
nampak sangat die belajar dari pemerhatian 

sama macam satu kes ...seorang dentist dibabikan oleh patient kecik die  
rasanya menjadi viral di media sosial
budak kan belajar dari persekitaran 
so sebagai ibu bapa ... jaga la tingkah laku kita di depan anak 


11 comments:

Nieyl said...

Singgah tengah ari...
Rajin nyer dia...:)

Puan Kutu said...

amboi rajin tolong mama..macam ni baru anak dara yg boleh anty book jadi menantu.hahaha

Mar Mansor said...

rajinnya dia..dah boleh diharap..
yela budak belajar dari pemerhatian mereka sebab tu ibu bapa harus menjadi contoh yang baik buat mereka

Puteri Beribiru said...

rajinya diaaa..alololo..
goodgirl..semoga istiqomah sampai besar ye =)

nur anis said...

alhamdulillah..rajin anak sara sorang ni..:)

Diana Rashid said...

ha ah..saya pun ada baca pasal budak sebut babi tu..takut betul anak2 kita jadi macam tu..tu mesti mak tak pernah marah tu.

nusha fasha said...

Bgsnya dia.. rajinn

juicy X said...

rajinnnnnnn anak dara n!

MizzTina said...

rajinnya anak dara akak ni.. bgs²..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam ima,
alhamdulillah
sejuk usus eh3 perut uols
ghajin alisha :)

azizah green line said...

rajinnya sayang..boleha jdi geng mama kat dapur