Friday, June 5, 2015

Hanya 2 Hari bela Burung Lonchura Grandis

before fly ke Kuching 2 bulan lepas 
kami balik ke Utara untuk hadir majlis perkahwinan adik sepupu 
dan singgah di rumah abah aku 

seperti biasa kalau balik ke kedah tu macam-macam yang abah aku offer kat cucu sulung die tu 
kalau boleh semua haiwan yang ade kat rumah tu nak suruh cucu balik bela 
adui la ... bukan cucu yang bela tapi anak die yang bakal bela tau 

dalam aku dok kata tak payah !!
pandai plak fahim pi slow talk ngan tok wan die nak 2 ekor burung 
memang dah lama dah fahim cakap nak bela burung 
tapi sebab konsep kemanusiaan yang aku pegang ..kebebasan milik semua 

so memang tak la aku sanggup nak kurung haiwan-haiwan yang hidup bebas dan boleh hidup tanpa bantuan manusia 

aku menunggu masa kura-kura yang aku beli tu besar dan tak sabar nak bebaskan die di tasik putrajaya dan harap diorg boleh survive la ... risau juga kalau pikir kan diorg yang membesar dalam kurungan dan try hidup sendiri luar sana ... di dunia yang luas ni 
tak pe .... tak yah risau lagi sbb kura-kura aku masih kecil lagi ..cuma aku lebih rajin dan tekun nak menukar air kura-kura dengan kerap je la 


aku jaga burung pipit kepala hitam atau burung cak kepala hitam atau nama saintifiknya Lonchura Grandis hanya 2 hari je
pagi aku nk fly ke Kuching aku lepaskan die 
pagi-pagi seawal 6.00 am 
tapi sebab dah lama ada dalam kurungan lebih setahun abah aku bela die 
die sangat jinak dan tak nak terbang jauh ...dah datang balik kat aku 

lagipun dah 2 malam kucing sekitar taman aku ni asek datang buat kacau je ... tak sampai hati plak nak tinggal 2 ekor burung ni kat luar rumah ... kalau tinggal dalam rumah pun risau juga... kot2 kehabisan makan dan air ..mati pulak ....
aku nak pi bercuti 4 hari ... nak tak nak memang kena lepas




abah aku cakap burung ni susah nak dapat
ada 2 spesis burung pipit ni satu lagi yang kepala putih 
rupanya burung ni habitatnya di papua new guinea dan inonesia

aku juga selalu nasihatkan Fahim supaya jangan menyeksa haiwan macam tu 
cuba banyakan kita pulak yang dikurung ... 
aku pun penah try letak fahim dalam bilik dan biarkan die dalam tu selama 2 minit lebih 
punya menjerit tak hingat 
aku suruh die bayangkan dia jadi burung 
terus suruh aku lepas burung die tu  ... kuikui 






11 comments:

Qhaifa Nur said...

sayangnya...
selalu cam tulah bila berjalan tak sampai hati kan..takut matilah last2
kena lepaskan...

AnneRaini said...

cantik burung tu.. kalo kt kg xyah bela burung pun byk jer burung dtg...mcm2 kaler.

Nieyl said...

Singgah petang...
omey nyer burung tuh.......

LYAfrina said...

betul tu eima..
setuju dgn prinsip eima...
lya ada bela kucing jugak..tp mmg x smpai hatri nk kurung dlm kandang kucing..mmg lya bebas je... cuma time nk bawak kemana, baru msuk dlm kandang dia..

nuyui a.k.a miss YUI said...

Bebas bertrbgn burung tu =)

juicy X said...

KAMI SUKA BINATANG, TAPIII MALAS BELA SBB MALAS NAK JAGA...BOLEH GITUU?HEHEHE

Kopiolimauice said...

cantik burung nye...

Lynn Damya said...

Salam, wahhhh burung unik ni, mmg jarang lah jumpa berterbangan kat sini nih..tp tulah, sy xsuke bela burung, dan xsuke org yg bela burung dlm sangkar yg kecik cemetot...sedih tau...pakcik sy bela burung kakak tua 4 ekor...tp hidup dia terkurung bertahun2 hanya dlm sangkar kecik...sampaikan dia benci nak pandang muka manusia..sy try acah2 dia, tp dia seboleh2 pusing pandang tempat lain, tak nak langsung tgk muka kita...mungkin dia benci gila.
Rasa nak lepaskann jee.....tp takut gaduh pulak..hmmmm setiap kali balek kampung, setiap kali tu lah rase besalah, sbb ternampak je burung tu dlm sangkar..wuwuwu
(eh, panjangnye aku komen kak)

Kira Sakura said...

pandai mama dia pyscho dia balik hihihihi. tapi memang kan rasa kesian kalau nak kurung2 binatang ni. memang lah sayang. sebab tu pesan kt suami takmo bela kucing cukuplah sekadar kita bagi makanan dekat kucing2 yang datang tu(padahal takut kucing hahahahaha) :p

LiYa HaNiF :: said...

nasib baik kat rumah tak ade bela apa2.. ada pun ikan haruan je sekor... :)

hainom OKje said...

Okje mmg tak suka bela binatang Eima.....kucing yg ada ni pun sebab boleh cari makan sendiri time kitaorg balik kg...tu pun anak yg bela...