Thursday, June 4, 2015

Perbezaan Telur Asli dan Telur Tiruan

Perbezaan Telur Asli dan Telur Tiruan 


ayat " saya tulin banngg..." cukup glemer satu masa dahulu 

tapi sekarang telur ayam pun ada yang dah tak tulin 
bukan je perempuan tak tulin .... lelaki tak tulin pun dah ade kat Malaysia ni 

ramai sedia maklum bahawa telur tiruan sudah ada di pasaran Malaysia
dan ada juga yang dah terkena 

sekarang ni ape pun tak selamat 
semua kena berhati-hati

dulu yang tiruan-tiruan ni cuma HP/beg berjenama/kasut 
tapi sekarang makanan pun nk buat juga
yang tengah hot sekarang ni adalah beras tiruan 

bahayanya kalau termakan
kalau kita dewasa ni termakan tak pe juga sebab boleh rasa kelainan rasa dan tekstur 
kalau anak-anak kita ??
risaunya la

kalau di rumah kita boleh pantau dan rasa sebelum bagi anak-anak makan 
kalau di sekolah ??
harap pihak pengusaha kantin boleh pantau lebih terhadap makanan yang disediakan 
memang penyediaan bekal/bento adalah jalan  terbaik tetapi tak semua ibu yang mampu lakukan 
ibu-ibu tersebut ada alasan tersendiri 

jom tengok perbezaan telur tulin dan telur tiruan 



zaman sekarang ni kita kena kembali seperti zaman dulu-dulu 
bertani dan menternak untuk pastikan semua yang bakal dimakan adalah dari bahan yang yakin selamat dan halal tanpa was-was

jika bukan tiruan 
kita disajikan pula dengan makanan yang mungkin menggunakan sumber haram seperti ba alif ba ya
mungkin juga menggunakan teknologi klon untuk tuaian hasil yang cepat 
seperti kes-kes lembu gila di australia dan amerika dan sayuran dan kekacang/jagung GMO
dan penggunaan racun perosak bukan organik 
penyebab pelbagai penyakit berisiko tinggi seperti kanser 

kempen jom bertani oleh MOA tu agak releven jika kita memikirkan tentang keselamatan kita 
tapi jika kita tinggal di rumah tinggi tiada bertanah jadi kurang releven tetapi kempen tu bukan sahaja mengurang kos sara hidup tapi mengurangkan risiko sakit kronik/kematian 


teknologi yang disalahguna membawa padah  tetapi membawa keuntungan terhadap pencipta

11 comments:

syawalsimpsons said...

MACAM2 SEKARANG NI...TAKUT JE KAN

Chekgu Azrine said...

Haiyooo.scary okehh

Diana Rashid said...

telur tiruan tu kalau terbuat kek dia jadi ke tidak ye??takut pulak terbeli telur tiruan ..kan nak raya ni..banyak nak pakai telur..huhu..

LiYa HaNiF :: said...

ehhh ada telur tiruan yer... ish ishh ..

Mar Mansor said...

harapnya takdelah telur tiruan ni di pasaran kita..teruk betul rasanya hidup sekarang ni..makanan pun nak buat tiruan..fikir untung je

Lynn Damya said...

Salam, betul tu kak. Sy pun mmg dah fikir nak bercucuk tanam dah skang ni, xdpt tanah, hidroponik pun boleh lah, masak kt rumah je terus..hmm risau kan, lagi2 yg sumber dpd luar..GMO is a real thing, tp ia dilabel sbg selamat dimakan...america~ tthanx kak untuk info ni..btw, saya tgh avoid food made in china..pernah tgk video, inti roti dia buat dpd cebisan kotak yang dah direndam then gaul dgn sambal ke sardin ntah...hadoi lah~

Kopiolimauice said...

telur pn nk diciplak ye..

Puan Kutu said...

macam2 semua pun tiruan..nasiblah kita ni hidup kt zaman canggih.semua bawak bala penyakit

LYAfrina said...

dekat kemaman ni pon ade kes beli telur ayam palsu.. sekarang mcm2 kan..mmg kna hati2.

Kira Sakura said...

risauuuu sgt. nak kena google lah ni beza telur tiruan dgn asli yang belum masak tu. iols kan duk menega kek. risau jugak huuuu

hainom OKje said...

Ada gak tengok .....org send kat WA....betul ke tidak ni Eima...Sudahnya kita boleh makan apa ek akhirnya?