Wednesday, August 19, 2015

Bawa Kereta 4 Bulan takde Road Tax

dasat betul la 
kami laki bini langsung tak perasan yang dah bawa keta 4 bulan road tax expired
insurans hidup lagi cuma road tax je dah expired
lupa yang ari tu cuma renew 6 bulan je 

selamba badak je balik kampung dan merata pi 
nasib baik tak jadi apa-apa
banyak kali jugak polis buat road block 
nasib memang baik, sekali pun polis tak penah tahan
polis sebuk dok tahan budak motor
alhamdulillah kalau tak terbang RM300 nak membayar saman


 enPanjang perasan yang road tax expired hari selesa petang 
so semalam pagi-pagi dengan rasa berdebar-debar bawa keta 
ye la bila dah tahu memang cuak dan risau dan bawa keta pun sangat careful 
aku ke pejabat pos untuk renew road tax
tetiba tak boleh pulak sebab dah lama sangat expired
insurans pulak ade 2 bulan lagi 
(minimum renew road tax adalah 6 bulan) 
so kena extend insurans 4 bulan lagi 
so memang tak boleh buat di pejabat kena buat di HQ/agen insurans 
mula tu aku minta enPanjang buatkan dengan agen tapi amik masa lama sangat untuk dapat pengesahan 
aku call sendiri HQ etiqa dan buat pembayaran melalui online 
dalam masa 2 jam terus dapat confirmation dan boleh terus renew road tax di pejabat pos atau JPJ berdekatan 

jadikan cerita aku ni sebagai pengajaran 
jangan renew roadtax 6 bulan kalau terlebih makan semut
tak pasal je nak kena extend insurans lagi 4 bulan 
almaklumla gaji minggu depan ...hehehe


18 comments:

AnneRaini said...

hehehe, kalo xtau rilek je bawa kete ye. dah tau nak bawa gi kedai depan rumah pon berdebar..kami xpernah pulak renew roadtax 6 bln. selalu ikut insuran je. setahn jugak.

Nieyl said...

Singgah pagi..
Peh!hebat 4 bulan...huhu...

lieyalatif said...

mak oiii 4 bulan kooo hahahaah...mujur tak kene ambush dgn jpj...tapi biase mcm tu la kan...kalo tak tau tu selamba je, tapi bile dah tau gelabah cuak nerves semua ade....

lieya selalu kene tang lesen...tgk2 dah 3-5 bulan tak gi barukan....mujur slrang dah pakai besdei so senang le nak ingat.....buat 5 tahun terus senang hahaahahah

nuyui a.k.a miss YUI said...

uihh lama tu kak oi..

xpsan ke kalau cuci keta? huhuh

aizamia3 said...

boleh tahan lama tu..
macam ai.. bukan roadtax tapi lesen.. hehehe..
selamba ke hulu ke hilir, lesen dah tamat tempoh rupanya.

Chekgu Azrine said...

hadusss..betul2...hahahaha

Daddy Ziyyad said...

So extend insurance lagi 4 bulan tu, besar ke charge premium nya?

wahida said...

nasib baik tak jadi apa2 sepanjang 6 bulan tu weii...

Eintan Nurfuzie said...

uiks.. lama tu

eija_sweetmama said...

hehe, sib baik x kena saman, itulah pasal lama betul nak menunggu gaji masuk bulan ni...

nur anis said...

perghh.. ni cahmpion ni sampai 4 bulan.. huhu.. tapi betul la, kalau kita tak sedar, selalu memang tak kena tahan polis..

Nor Marshaliza Shaidan said...

Sy pernah camtu. Nasib xkena saman...hihihi


Jemput singgah blog sy SPORTING MUMMY

Wada Luna said...

Haha. Boleh pulak lupa ya. lama pulak tu baru perasan. oh ya. Jom join my first giveaway contest!
http://wadaluna.blogspot.com/2015/08/luna-conteng-totebag-giveaway-contest.html

Suria Lekatlekit said...

kena buat reminder kat enpon baru tak lupa hahaha

Lynn Damya said...

Salam, hoho..mase xtau mmg slumber je kan, tp once dh terperasan, mesti takut nak drive kot ade roadblock..hahaha..nasibb ko baik kak! haha

Aty_Fared said...

hahahaha... myvi aku tu kekadang nak dekat setahun tak de road tax tapi aku buat2 tak perasan.. sebab myvi tu jarang2 jalan...jalan pon dekat2 jew... ngeee...

Kira Sakura said...

memang selalu macam tu kan. bila tak perasan tu rileks je tapi bila dah tau. terus gelabah semua serba tak kena. biasanya road tax dengan lesen yang kita selalu tak perasan. bukan lupa :D

hainom OKje said...

Nasiblah tak jadi apa apa...Biasalah....manusia yg bizi katanya banyak benda nak kena ingat hihi....Tapi mmg betullah Eima kalau tak tau tak rasa takut walau pun lalu depan polis....