Wednesday, September 2, 2015

Cili Terpedas di Dunia ada di Cameron Highlands

waktu ke Kea Farm, Cameron Highlands 
aku suka membelek sayuran 
sebab sayuran adalah makanan kegemaran aku 
aku jumpa satu jenis sayuran baru 
sebab bulan februari 2015 hari tu aku pergi 
tak jumpa plak 
nyonya jual sayur bagitau ni cili terbaru kat cameron Highlands



Chilli Mexico

harga: beli 3 RM10

kecik je, besar ibu jari kaki
tapi tahap kepedasannya ....fuuuhhh memang berapi 
merah telinga, muka, bibir 

aku dah try masak goreng kacang buncis guna cili ni 
tapi guna separuh je 
pedas die....sama macam guna 3-4 biji cili merah bangladesh tu 
waktu nk hiris cili pun ...tersedak, terbatuk-batuk aku ...bau pedas cili tu 


memang jimat la beli sepeket tah bila nak abis 
sebab guna separuh je pun dah pedas kaw-kaw

dulu-dulu aku ingat cili burung paling pedas ...



Chilli Mexico ini dikenali sebagai The Naga Viper Pepper adalah cili terpedas di dunia.
sape-sape yang nak cuba sendiri boleh la pi cari kat Cameron Highlands
sebab aku tak penah lagi jumpa kat supermarket ...mungkin kalau supermarket seperti cold storage tu mungkin ada sebab jual barang import....




19 comments:

nurbijen said...

saya awal2 lagi surrender..

nur anis said...

ni jimat ni kalau pakai cili pedas macam ni..guna sikit sikit je..huhu

Nad MamaZN said...

gi ch x penah singgah kea farm sbb tau jem huhu

AnneRaini said...

mau cirit makan cili ni. hehehe

Cik Puan Eka said...

hihihi mase kat kea farm tu eka nampak cili ni, tanya auntie tu, ni cili pedas sangat tu kan.

auntie tu kata, ha ah ini mexico. manyak pidas tau amoi. hahaha nak beli, husband kata ni mau berasap telinga ni

Cik Puan Eka said...

hihihi mase kat kea farm tu eka nampak cili ni, tanya auntie tu, ni cili pedas sangat tu kan.

auntie tu kata, ha ah ini mexico. manyak pidas tau amoi. hahaha nak beli, husband kata ni mau berasap telinga ni

nuyui a.k.a miss YUI said...

uih best kalau dpt ni..heheheh

aizamia3 said...

cantik tengok warna dia.. ;)

Diana Rashid said...

tak de jual kat sini..saya ada try cari kat tesco pun tak de..teringin nak cuba..nanti kalau ke CH nak beli la..siuami suka pedas2 nih..

azizah green line said...

best nih kalau dapat..cukuplah 1 biji buat masak kalau pedas gitu..

Eintan Nurfuzie said...

pernah dengar tp x pernah rs.. sbb cik en kurg klu mkn pds ni

Chekgu Azrine said...

Mau repeat byk kli g bilik air ni klu mkn...haha

hainom OKje said...

Tak pernah jumpa yelah gi CH pun baru berapa kali kehkehkeh....nanti kalau gi CH (entah bila) nak trylah

lieyalatif said...

penah tgk kat tv...pasal cili nie....tapi kalo lieya mmg tak beli laaaa....kat umah lagi cari cili kering kelantan yg tak pedas utk anak2...so mmg tak beli laa pedas2 gini heheheeheh...takut kene buasir je kang hahaahahha

safurara said...

perghhhh~ yeke, x penah mkn lg yg ni.

LYAfrina said...

tak pernah jumpa lagi

nik ros said...

confirm nik tak beli ni. pedas sgt nik tak mkn jugak.hihi

Lynn Damya said...

Salam kak...ooo la hai inilah dia cili yg pedas gila tu ek?? Sbb smlm sy tertengok 1 video ni, org negro buat video psl barang2 yg dia beli kat mart..beli buah berry, pastu makan dpn video..dia gigit separuh terus...pastu dh mcm nak mati sbb kepedasan gila, tp lawak gila sbb tgk reaksi dia..dia igt yg dia makan tu buah beri, rupa2nya cili..cili ni lah haa...hahahahaha...hadoi, mmg tgh dia punya 'kesan' lepas mkn separuh scara mentah2 gitu, phew~ xtau nk imagine..siann~ hahah

Kira Sakura said...

nama pun dah Naga. kalau kira ni idak laaaaaaa, kalau uwais lagi idakkkkk. hihihihihi