Thursday, September 3, 2015

Masa yang Berkualiti dengan Memasak di Rumah

sekarang ni aku dah rajin dah memasak
boleh dikatakan hari-hari la dapur berasap 
tengah mood memasak mari .... tengah rajin ...masak je la 
budak-budak ni kalau kat luar makan main-main je 
kalau kat rumah bertambah-tambah makan 
hati mak senang je menengoknya
icha tu kalau makan kat rumah banyak la jugak die makan 
satu senduk penuh habis .... makan sambil main-main...kena puji .... mama suap....

aku ni datang rajin dan teringat aku ambil la gambar
kalau lebih rajin share kat blog 
kalau tak terperam je la gambar tu ....

pinggan mangkuk carca merba
asal boleh isi je sudah 
aku ni tak pandai nk mendeco bagai 
ni juadah hari selasa
semalam lauk sambal sotong, tomyam ayam+sayur cameron, ayam goreng dan bihun (untuk fahim makan ngan kuah tomyam)

ikan bakar asam Pemanggang Ajaib
saja je bagi hitam cam tu baru feel cam bakar dengan arang 

paling wajib ade setiap hidangan aku 
mesti sambal belacan dan ikan goreng 
khas untuk aku ... orang lain tu ikut permintaan diorang

ai kan orang kampung ...mestio nak makan sambal belacan hari-hari ulam kobis pun dah sedap sangat dah  

tapi kan kalau memasak dan makan kat rumah aku rasa masa tu lebih berkualiti 
kalau keluar makan kat luar ...lepas maghrib keluar ...kadang tu pukul 10 malam baru sampai rumah ... time tu la si fahim tu baru nak siapkan kerja sekolah 
aktiviti membaca die pun terbantut kadang tu 
sebab tu mama die terpaksa rajin 
lagi pun kos sara hidup semakin tinggi disebabkan kegawatan ekonomi 
jom la berjimat cermat sebelum keadaan menjadi lebih teruk 


16 comments:

Lea Ismail said...

dalam menu hari2 sambal belacan memang wajib. seronokkan bila masak untuk family. hilang penat memaska bila mereka suka masakan kita

Cik Puan Eka said...

Kite pon skang rajin gak masak. Husband suka makan kat rumah. Lauk sardin ngan telor dadar pun dia suka.

Ika plak suka makan seafood. Kang ade jela kejenye. Udang sambal, udang tempoyak, gulai lemak udang haha

Nad MamaZN said...

lauk simple camni lg makan bertambah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau rjin semua jd kan kak..

Chekgu Azrine said...

menu simple2 pun puaskan makan sis?

safurara said...

masak sendiri ni sebenarnya puas hati kan.

Usmi Hikma bt Rusfan said...

samalah eima skrg asyik nak masak je..
boring dah mkn luar..
tp minggu husband akak x beli brg basah...
dia kata mingu ni beli je
huhuhu so dapur tak bersap minggu ni...

Diana Rashid said...

Betul..banyak kelebihan bila masak kat rumah ni..
eh!sama la kita..orang kampung..apa2 mesti nak ikan gorng dengan sambal belacan..tak yah ikan mahal2..ikan kembung pun jadi..hehehe

Puan Kutu said...

haha ayat last tu mmg patut puji..rajin2 la masak ye..sy tg mmg hari2 msk ni lg terasa wo

ziana eunos said...

makan sama2 tu yg seronok ^_^

Eintan Nurfuzie said...

sng kan pakai pemanggag ajaib.. smua blh msk dlm tu

MizzTina said...

sy ni masak ikut mood kak.. ms rajin tu, xkira penat, mesti masak.. klu time malas, mampu masak air je..

LYAfrina said...

semua sedap2..
lya pon suka memasak sendri.. biar pon penat..tp itu y terbaik

nik ros said...

sedapnya semua.

Lynn Damya said...

Salam, wahh sekali masak mmg banyak lauknye..sedap lak tu..tp mmg lah, klw makan kat umah mmg rase feel betul, bertambah2 sy makan, hahaha...
hmm tu lah, cara hidup kena ubah..kena selalu mkn kt umah, jimat sikit..

Kira Sakura said...

lagi pun masak kat rumah lebih terjamin bersih dan selamat dari pak aji. boleh la kita kawal diet dorang ye tak. tapi tula tunggu kita rajin atau tak je wuuuu