Wednesday, October 28, 2015

Tempat Makan Sedap di Paka, Terengganu

ada yang tanya tak penat ke pergi Paka, Terengganu 2 hari 1 Malam ni
jawapannya tak penat pun sebab hanya lebih kurang 3 jam sahaja perjalanan dari Putrajaya ke Paka melalui lebuh raya LPT2 dengan kadar Tol RM21.00

ada yang sedia maklum ...macam tak ada tempat lain je nak pi bercuti 
tahun 2014 aku rasa sekali je kot aku pi Terengganu berbanding tahun-tahun sebelumnya ...hehehe
Terengganu kami suka ke sini sebab makanannya 
semua sedap-sedap dan best kot 

dari keropok lekor, ikan celup tepung, sotong/udang celup tepung sampai la ke kuih muih semua best la 
sebab tu kami suka kot ...cuma kali ni tak dapat la nak singgah chendor tempat paling heaven beli keropok dan keropok lekor paling sedap gentel-gentel terus goreng tu ...hmmm nikmatnya kalau teringat sebab kami lalu lebuh raya 
kelebihan lalu lebuh raya ni masa jimat, tenaga pun sama tak letih badan 
malam tu boleh lagi bantu fahim ulangkaji untuk exam

kami minum petang di kedai tepi laut sebelah The Qamar Hotel, Paka 
kami terlambat sikit time ni dah pukul 5.00 petang lebih dah 
banyak dah habis
yang tinggal ini je .... ikan/udang dah tak ada
sotong tu memang sedap sebab lembut dan segar


keropok lekor yang banyak ikan ,,, sedapnye ....


lepas makan teman adik icha main pasir sekejap

kalau ke Kuala Terengganu memang kami ke Pantai Penarik untuk makan celup-celup tepung ni 


Untuk sarapan pagi pula kami ke Kedai Makan Lembah Bidung, Paka 
mudah je nak cari kedai ni 
masuk ikut jalan balai IPD Paka dan berada di tepi jalan, jalan ke The Qamar Hotel Paka 
kat sini ada macam-macam jenis makanan terengganu
nasi dagang
nasi minyak
nasi lemak
laksam
kuih-muih tradisi 
lauk-pauk



nasi minyak kari daging untuk aku 
jangan ditanya mana acar aku ....aku tak makan acar





Kuih pasung ...memang sedap ...aku suka 
sama seperti Kuih Talam tapi lebih wangi kerana di balut dengan daun pisang 

satu lagi tempat makan malam sedap di Jeti naik ikan Paka
semua segar-segar 


Terenggau juga boleh dikatakan syurga makanan macam Penang juga 
sebab kat sini banyak makanan best sebab tu kami tak penah jemu nak pi lagi dan lagi ... mungkin akan ade tarikh terdekat kami akan Terengganu lagi ... mungkin!!

aku memang suka makan tapi sayangnya badan aku tak nak membesar
 lagipun harga makanan kat terengganu tak mahal 
memang jimat la bercuti hati senang perut kenyang 


12 comments:

Nafira usof said...

telan ailio tgk semua makanan kegemaran dr kecik.
rindunye nak balik kampung~

Suria Lekatlekit said...

bagus la makan banyak badan tak gemuk so boleh makan tanpa was was

Lynn Damya said...

Salam, adoii bestnyee...pegi sane mmg best makan kopok2 lekor/ losong semua tu sbb lebih byk ikan dpd tepung..sedapnyee!!
Owh first time tgk kuih pasonh tu..ingatkan eskim td..haha

mama tisya said...

kuih pasung..tk pernh dgr

azizah green line said...

suka ikan/soting celup tepung tepi pantai tu..sedappp!

Chekgu Azrine said...

Makanan belah pantai timur mmg win kan..akk pun suka..paka akk blm pnh smpi..huhu

anajingga said...

kak ana rindu sangat dengan trengganu dan pantainya, makanan pun sedap2 kan :)

hainom OKje said...

Ya Allah Eima....mak mmg dah lama ngidam nak gi Ganu tau.... Pasai makanan dia tulah yg mak idamkan weyh.... Ko ni suka buat mak mengidam memalam tau ....nyampah sungguh!

Tp ...tulah pelik jugak banyak banyak daerah kat Ganu tu boleh Paka pulak jadi pilihan ek....hihi

Qhaifa Nur said...

keropok lekor yg byk ikan sedappp...
bila nk gi ganu ni eima...tak pergi lg ni huhuhu...

Puan Kutu said...

kopok terengganu memang terbaik..suka sangat..telan air liur..untunglah setiap tahun berkali2 pegi ganu..sy ni dah lebih 10taun tak pi jalan sana..huhu

aizamia3 said...

ni kalau selalu makan menu cenggini mahu mengembang badan ai.. hehehe..

ros_reeza said...

Ros tak pernah sampai Terengganu lagi.. syoknya makanan sedap -sedap