Tuesday, November 24, 2015

Beriadah di Monumen Alaf Baru, Putrajaya

14/11/2015

dah lama kami tak ke Monumen Alaf Baru, Putrajaya 
Fahim pun dah pandai membaca memang sesuai sangat bawa ke sini untuk Fahim mengenal dan mengetahui mengenai sejarah Malaysia 

sambil berjalan-jalan sambil tu dapat ilmu baru 
hari sabtu hari tu cuaca dah mendung
kami tak lama pun di sini 

ada tarikan baharu di tepi Monumen Alaf Baru ni 
Skyride Park 
yang mana orang ramai berpeluang menaiki Belon Panas, naik perahu, indoor game, dan banyak lagi aktiviti menarik di Skyride Park ni 
kami tak pi try lagi Skyride Park ni mungkin minggu -minggu depan



ni mesti kerja pengunjung yang tak bertanggungjawab merosakkan harta awam




aku perasan banyak juga kerosakan di sini 
seperti berkarat, salir air tersumbat dan pecah/bengkok.

aku rasa sedih bila tengok keadaan ni ...
seperti tak terjaga 
aku rasa pihak berwajib seperti PPJ ambil maklum dan buat penyelanggaraan berperingkat
aku juga berharap pengunjung juga jangan buat vandalisma 


semua ni Tun M punya ideas 
sayang la kalau tak dijaga 
kat sini juga boleh jadi pusat tarikan pelancongan 

aku dah bermastautin di Putrajaya dah lama
so aku memang sangat sayangkan Putrajaya  ni 
bila pula aku rasakan Malaysia semakin bergolak dengan masalah dalaman 

aku sedikit kecewa dengan penjualan 100% EDRA salah satu pegangan 1MDB kepada CGN sebuah syarikat China
dan juga TPPA 

kesannya mungkin kita rakyat marhean tak kan rasa dalam tempoh terdekat 
aku tak dapat jangkakan kesannya akan datang 
macam-macam kemungkinan akan berlaku 

dan agak-agaknya apa akan berlaku pada tahun 2020 
wawasan 2020 yang divisikan oleh Tun M adakah akan berjaya ??



21 comments:

Nieyl said...

yeay...akak pegi jugak...
bestkan..hihihi..sampai atass...

AnneRaini said...

i love putrajaya.. hahaha tetibe. bykkn tmpt best kt putrajaya tp biasalah kalo dh duduk situ xdelah nk explore. hehe

Lynn Hamzah said...

dah lama x pergi putrajaya...syok jalan jalan kat putrajaya nie...

Nafira usof said...

Dah lama x pergi putrajaya. teringin jugak nak ke sini bawa anak2.

cik hani said...

tak pernah pergi sini..

setakat gi alamanda pernah la..

jauh kot putrajaya kalau dari klang. hahahah

JR said...

Itulah realiti kehidupan politik dan ekonomi kita masa kini, kita hanya dapat berharap yang terbaik tapi kalau yang di atas sana cuma lebih memikirkan diri dan keluarga, apa rakyat marhaen seperti kita dapat lakukan?

syawalsimpsons said...

bila fikir2kan...takut je nak hadapi apa akan jadi pada kiter akan datang kan....

Kira Sakura said...

kitorang pun lagi suka pegi tempat bersejarah macam ni dari melepak window shopping dekat mall. tapi memang sayang bila tak dijaga dari awal. sekurang2nya nak repair tu tak makan duit yang banyak. bila dah 'kumpul rosak' nak repair one shoot memang terasa la jugak tu nanti tu

Qhaifa Nur said...

Putrajaya mmg byk tempat menarik..sayang klau tak dijaga...kan eima

tiga lalat said...

oo ade belon panas leh naik erk., ;p

Khai♥Rin : anies said...

dah lama x ke sini..last dtg ms floria 3-4 thn lps hahaha

Daddy Ziyyad said...

Saya dah lama dulu gi Monumen tu...
Dan tak pernah tau wujudnya Skyride Park tu...hahahaha..boleh la nak try.

2020?
Lagi 4 tahun lebih kurang...
Berjaya kah?
Mungkin tercapai kalau Tun M masih jadi PM.

hainom OKje said...

Mak pun suka Putrajaya....bandar dia kemas dan tersusun.
Weyh....bolehlah jadi wakil MPP nampak gayanya hihi.....Eima, mak tetiba pulak jadi pelupa, apa agaknya intipati Wawasan 2020 ek?

Diana Rashid said...

Ye la..sayang je..kalau tempat ni elok mesti lebih ramai yang datang .Saya macam tak percaya pulak boleh berlaku kerosakan macam ni kat tempat ni..sebab ini kan putrajaya..betul tak??

Chekgu Azrine said...

Best dok putrajaya..weekend xborink sgt ..kan

Eintan Nurfuzie said...

sana byk gak tempat best..

Nadratul Syazwana said...

Jarang teroka Putrajaya ni T_T Paling paling pun pergi ioi Mall je huhuuu. Tu yang tak berapa nampak tempat tempat best camniii.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Macam2 ada kat putrajaya ye..tak yah gi tpt lain..jalan2 putrajaya pon dh puas kot..hehe..saya sejak dok kuantan mmg jarang sgtlah jejak ke sna..wuwu

lieyalatif said...

dah lama lieya tak ke sane .... dulu rajin gak lepak area situ...situ best ...mcm2 ade leh cuci matooooo....

ari tu ade gak tgk skyride park tu...dayyan le beriya ajak naik...mmg idok leeee...udah le mak ko ni penggayat tegar kahkahkah so tgk amik bauuu jek laa ye anak2 hahahaahaha

Lynn Damya said...

Salam, wahh banyak dah tempat cantik kat situ, last pegi sana semua ni belum wujud lagi, haha tp tu lah kan..masa buat beriya2, lepas tu terbiar tak berjaga..hmm~

LYAfrina said...

itulah sikap org kita..x harga harta awam..