Thursday, November 26, 2015

Menanam Cita-cita di Petrosains

13/06/2015

ini cerita cuti sekolah semester kedua dulu 
aku tak sempat nak update 

bawa anak-anak ke Petrosains, KLCC
kami pergi dengan kakak enPanjang sekeluarga
kami pergi awal pagi untuk elakkan Q yang panjang dan orang ramai
masuk percuma sebab kakak ipar ada tiket free
ini harga tiket untuk masuk ke Petrosains, KLCC

untuk diskaun harga tiket boleh semak di sini sponsorship yang terlibat 


ride berkaitan sejarah 
paparan mengenai sejarah dan sains

menguji kelajuan angin 

banyak aktiviti berkonsepkan sains boleh buat di sini 

tengok replika haiwan prasejarah

gajah zaman prasejarah 



untuk masuk ke Pelantar Minyak kena bayar 
rasanya RM2.00 seorang

menunggu giliran untuk masuk ke dalam seksyen Pelantar Minyak

ride kedua yang ada di Petrosains
helikopter ke Pelantar Minyak 
tapi dalam ride ni bukan view nak ke Pelantar Minyak pun 

4D show ... perang-perang ....


di pelantar minyak 
kat sini banyak yang kita boleh belajar mengenai pelantar minyak 
memang pembakar semangat anak-anak ni untuk mengikut kerjaya Pakcu diorang 
pi offshore naik helikopter 

ni di bahagian F1
boleh try main games kereta FI

ni ride ketiga bergoyang-goyang bila kita naik 
RM2.00 sekali naik 


lear to be a goalkeeper


lepas keluar dari Petrosains kami ke Planetarium Kuala Lumpur
musim cuti sekolah kan memang penuh orang 


kebetulan ada pameran di luar Planetarium suka la budak-budak ni join 
dapat macam-macam free gift 



lawatan sambil belajar
macam-macam yang diorang pelajari 

saja je aku share enytry ni ...cuti sekolah dah bermula boleh la rancang aktiviti-aktiviti berfaedah dengan anak-anak 

kos pun tak mahal bagi orang Kuala Lumpur/Selangor/N9
dekat je kan tapi menarik






14 comments:

Kesuma Angsana said...

mmg bagus bawak anak2 kesini tanam minat n tambah ilmu, bawak Adik pening melayan soalan dier itu dan ini hehehe

tiga lalat said...

sonoknyer bawak anak2 gi petrosains., ;p

Qhaifa Nur said...

Bagus dtg sini byk ilmu kita dpt...
kena Q yup..

wahida said...

mmg bagus tempat ni...pastu tak lah mahal sangat kan...
nice sharing beb...

Chekgu Azrine said...

Tahun ni 2x akk kena g petrosains bwk bdk..huhu..tp xdan lagi update entry tuh

MizzTina said...

nk bw danish kang melopong je beliau.. nk g aquaria la..

hainom OKje said...

Dah pernah pergi dulu. Lama dah....budak budak mungkin sukalah kot, cuma mak budak je tak suka sangat hihi

LadyBird said...

Penat jln2 d sini.. Luas teramat.. Tp seronok.. Sesuai tuk ank2 yg cintakan ilmu.. 😄

acu yuhan said...

bestnye,done folo, folo me back k ;) http://acuyuhan.blogspot.com/

Eintan Nurfuzie said...

ini la tempat cik en nak masuk sgt.. blm kesempatan lg

Lynn Damya said...

Salam, adoi aku sukaaa sangat pergi Petrosains kak..mcm2 boleh try...gempa bumi boleh try, tgk dinosour..yg mcm kapal terbang tu pun aku ada naik dulu..tp time tu view dia pegi pelantar minyak..cuma ada guruh2 dan hujan lebat sikit lah..so rase gegar2 kat dalam..hahaha...bestlah bebudak tu dpt buat aktiviti berfaedah camni :D

LYAfrina said...

nnti nk bwk jgk asya ke sini...
tiket pom murah

Yana Libra said...

bestnye :)

Kira Sakura said...

rasanya pernah ke sana bawak anak sedara tapi seban que sangattttttt panjang. nak kena tunggu masa lagi jadi ktorg decide cancel pergi situ dan ke tempat lain je senang huuu