Wednesday, March 23, 2016

Seafood Sedap & Murah di Kota Kinabalu | Medan Selera Segama Waterfront, KK

malam pertama di Sabah kami makan malam di medan selera Segama Waterfront 
makan malam di sini lebih murah dengan pilihan banyak gerai 
semua makanan laut yang segar

ramai yang review di Anjung Senja tapi lepas keluarga kakak ipar survey di Anjung Senja a bit pricey 
mungkin kemudahan dan tempatnya tu yang buat situ mahal kot

mudah je nak cari Segama Water front ni 
jalan terus je dari Marina Court Condo atau lebih mudah cari Pasar Filipina 
terus je sampai jumpa deretan gerai macam ni 
malam-malam kat SEgama Waterfront ni tempat lepak warga KK 
macam aktiviti diorang buat ...bersantai, ada yang main skateboard, rollerblade 
betul-betul tepi laut dengan Jesselton Jetty



kami memilih Gerai Ummi dan Family 
dulu kami makan di Warung Melayu Borneo Seafood


siput scallop, kepah dan kerang 
kerang ni besar gile besar penumbuk icha kot 





kebanyakan makanan laut di sini RM4.00 seratus gram 
sekali masak 
so kiranya murah la 
kalau yang lain harga tu tengok jenis la macam udang yang besar, ketam ke
kalau ikan sama je harga RM4.00

saja nak try lobster RM16.00 seratus gram 
seekor ni RM90.00
Lobster Masak Dried Chilies

Ketam Butter Telur Masin 

Sotong Celup Tepung


Sambal Sotong  

Kerapu Stim Lemon 


Tomyam Campur 
tapi pelik sikit style sabahan kot ada letak bunga kantan 
rasa very spicy dan unik la 
tak macam tomyam thailand la 

kailan ikan masin 

tapi aku rasa tak macam kailan pun 
rasa macam kobis ... keh keh keh 
aku rasa tukang masak tersalah capai sayur kot tak pun dia keliru dengan jenis sayur 
tapi memang rasa ikan masin pun 
not bad rasa dia 



keseluruhannya sangat berpuas hati dengan servis gerai ni 
masak cepat kami tak lama pun tunggu dalam 10-15 minit je
harga pun murah la 
total makan malam termasuk air dan nasi RM195.00
maknanya makanan lain tidak termasuk lobster yang berharga RM90.00 tu adalah RM105.00 je la 
for me murah la 
sebab semua orang kenyang dan kena paksa makan 
yang bestnya my anak teruna dah pandai makan seafood ni 
seronok tengok dia makan 

15 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Akak teringin nak mkn lobster tu eima..
Kat sabah segala seafood mmg murah lah kan..

Kak Nieyl said...

kalau dah kat area sane tu..
x cari dah makanan lain..
carik seafood je...

idzwa kamaruddin said...

hey kedai ni memang sedap tau! haritu kita org makna 4 dewasa 4 kanak-kanak baru rm70 jek padahal amik mcm2!

Cik Puan Eka said...

aduh murahnya kak. memang ngidam betul dpt seafood banyak cmni.

perghhh.

kita pon ada cadang nak ke sabah. tgh menabung hahaha

Qhaifa Nur said...

Rugi klau gi sabah x mkn seafood kn eima..mmg murah

.:MamaDhiaAdwa a.k.a Yana:. said...

yum..yum.. dapnyer..

Chekgu Azrine said...

Fuhhh...lobster tu plg memikat hati...yelar..bg akk murah sgt dah tu sis..makan ramai2 kalau kt sini xdpt kot harga tu...

Puan Kutu said...

wow seafood..menu semua sedap
plak..paling best lonster tu la..kira ok la harganya tu..puas makan

lieyalatif said...

haaaaa sini laa lieya bace kat review blog2 org pi sabah...nanti kalo ade rezeki ke sane lagi lieya nak singgah le sini...wjaib woooo...dulu pergi pi makan sefuds kat pasar filipin tu ajek..yg mcm biase2 jek..nak yg mcm nieh....terliur daku tgk woooo satu2 menu tuh....ade yg gi bagan lalang hujung minggu ni kang hahahaahahah

hainom OKje said...

Eima tu mmg betul kailan tp baby. Mak baru beli balik CH hari tu. Mmg rasa ala ala kobis gitu.

Mak oii lobster tu.... mcm tak vukup jer Ma. Macam tak puas makan jer. Perut Icha cukup ler tu.
Kerang gemuk mmg best. Barulah puas makan

LYAfrina said...

sedapnya...
puas hati mkn seofood.. mmg org kata kat sana murah2 sgt

adianiez AIDA said...

ya Rabbi... heaven nyer !!!!
sabah... tungguuuuu aku dtg :)

Kira Sakura said...

Kannn syurga seafood dekat sana haaa. Fresh pulak tu. Murah2 lagi haaaa

azman sabah said...

betul tu..baby kailan..ada beza kn dgn kailan d restoran chicken rice shop? tp..mmg sedap baby kailan ni celur ngan sos tiram pn bole buat kening terangkat..rangup & ada rasa..

azman sabah said...

Korang kena cuba test ikan warna warni tu..sedap ikan tu..contoh, klu dpanggang ikan warna biru/hijau tu isinya cukup putih, manis & sungguh sedap..cuba jugak ikan yg namanya ikan ayam2..isinya padat, kenyal mcm ayam..sungguh lazat..klu nak pengalaman manis..jgn lupa pula rasa ikan yg namanya ikan uji rashid. Ikan tu berwarna merah dan bermata besar..Sedapnya ikan tu klu diratah, masak cara panggang @ goreng aje...marvellous!