Monday, July 18, 2016

Char Kueh Teow Sedap di Sg. Petani | Qu Char Kuey Teow

QU Char Kuey Teow, Sg. Petani


aku skip cerita raya dulu 
sebab nak up Gerai Char Kueh Teow(CKT) sedap kat Sg. Petani 
harga pun ok, peniaga kat sini pun peramah dan baik 

satiu-satunya Gerai CKT yang meniaga di hari raya kedua 
memang rezeki kami dapat makan CKT di hari raya, sedap pulak tu 
nak harap dapat makan yang kat Sg. Dua tu jangan harap la setiap tahun mesti cuti raya lama 

kebetulan je jumpa gerai ni ... tu pun enPanjang tersalah masuk jalan ....pastu aku pulak ingat-ingat lupa jalan ... 
aku ni nama je bersekolah dan keluarga menetap di Sg. Petani, tapi aku tak tahu sangat jalan 
so kalau sesat tu paham-paham sendiri je la 




untuk diri sendiri aku order Kueh Teow Kerang 
untuk Fahim dan enPanjang Char Kueh Teow 

RM4.50 sepinggan 

CKT enPanjang RM4.50

CKT Fahim RM4.50
fahim repeat lagi 1 pinggan 

adik Icha tumpang semua pinggan orang 

Total malam tu : RM25.00 
4 CKT, 1 kueh teow kerang dan air 
bagi aku murah sangat dah 
5 pinggan kot


selepas menemuramah peniaga CKT ni... temu-ramah ko kata...
selepas beramah mesra dengan peniaga CKT ni 
ni nak bagitau resepi original dari Port Dickson tau 
selalunya CKT sedap ni dari Utara tapi ni mai dari PD baq hang 
tapi bukan resepi King Char Kueh Teow Famous PD tu ye ni 
ni resepi abam tentera

memang rugi la sapa yang memang dah dok SP tu tak mai try 
hat terlanjur pi SP tu tak pi cari 





walaupun gerai tepi jalan tapi bersih 
kemas je aku tengok diorang ni 
dapur pun bersih 


Senang je nak cari Lokasi Gerai Qu Char Kuey Teow ni 
landmark betul-betul di simpang 3 Caltex Taman Ria 


mudah je nak ke sini
dari tol SP selatan atau tol SP utara
terus je sampai jumpa simpang 3 Giat Mara
masuk simpang tu ... terus je sampai jumpa caltex
seberang caltex tu je

memang dari tol tu tak yah nak belok kiri kanan.. terus je
landmark paling senang cari giat mara
kalau dari lokasi lain cari je Caltex Taman Ria



dari google street image
pandangan dari Caltex Taman Ria 



Qu Char Kuey Teow
Lorong Ria Indah 12
Taman Indah
0800 Sg. Petani Kedah

5.652457, 100.507676

12 comments:

mama tisya said...

dapnye tgk char kuehtiaw tu

nuyui a.k.a miss YUI said...

nmpk menarik..huhuh

lieyalatif said...

haa ni kalo husben lieya tau kompom die ajak try nie...dah le kiteorg nak pi sane bulan 8 ni anta adik kawin...kiteorg ni beb peminat ckt...seminggu sekali mesti pekena...tapi kat area kite ni mane laa ade yg best2...balik2 ckt rambo tu je la laki daku ajak terjah...ckt area bangi2 tu kureng sikit...

orked violet @ SYA said...

alamak. dlu time stdy kt sana abes sume kedai pusing. asal org cakap best je, mesti pegi.

rindu nye sp.. uwaaaa

Chekgu Azrine said...

tiap2 tahun dtg taman ria p umh auntie kat sini..tp kan akk tak penah pun singgah gerai2 kt sini..sbb tak tahu plak ada CKT sedap..next time WAJIB cari nih...

Nabila Syifa said...

terliurnya tgk keaw teaw ni

Yana MIB said...

kot tersinggah sg petani kena try ni :)

idzwa kamaruddin said...

Sedap nyerrrr !!

Qhaifa Nur said...

Ckt cam gini mmg fev eima...puas makan...sedapnya

Lynn Damya said...

Salam, hahaha kannn...hari raye kedua tu lah kalau nak cari duit lebih, boleh bukak gerai makanan..time tu semua mcm dah tak lalu lagi nak makan ketupat rendang semua tu..hihi

nampak cam sedap kueyteow nya, harga pun murah!! Tp jauh betol kalau sy nk try, hahah

Puan Kutu said...

Baru tahu padahal dok sp je.area2 taman ria tu memang jarang p xarik port makan.en suami biasa dok makan dekat abg chik je..nti bolehlah cuba qu pulak.

LYAfrina said...

nampak sedappp