Thursday, July 28, 2016

Tempat Makan Malam Best di Langkawi | Abang Man Ikan Bakar


Malam raya ke 5
maksu aku belanja makan malam 
malam tu kami makan seafood 
walaupun tak berapa banyak seafood di musim cuti raya ni 
kalau nak tau stok ayam pun tak ada tau time tu 
terputus bekalan kot 

maksu aku order ikan bakar, sotong celup tepung, kailan ikan masin, telur dadar ...


ikan bakar style Langkawi kot 
jenis kering macam ni kalau belah sini jenis berbungkus pastu berkuah sikit kan 
ikan pun lembab-lembab 
ni memang kering tapi sedap style kampung 




sotong ni sedap jenis krup krap 
ranggup 


kailan ni biasa la rasa ikan masin la dah nama kailan ikan masin 


untuk kami 5 beranak malam tu 
yang bestnya ikan bakar kat sini 
dicicah dengan sambal belacan super sedap berserta ulam 
aku lupa pulak nak ambil gambar set sambal belacan tu 

memang makan macam kat rumah 
bertambah-tambah sebab lauk style kampung ni 
kalau datang bukan musim cuti mesti lagi banyak pilihan


oh ye malam tu kami makan di Kedai Abang Man Ikan Bakar, Sungai Menghulu, Kuah
lokasi kedai tepi muara 
best sepoi-sepoi angin laut 



Lokasi kedai Abang Man Ikan Bakar Sg. Menghulu 
di Kampung Sg. Menghulu

6.322074, 99.816955



dari pekan kuah ... terus je sampai jumpa simpang 3 Toyota 
kemudian terus lagi sampai jumpa Masjid Aishah 
kemudian terus lagi sampai jumpa gerai-gerai Kampung Sungai Menghulu

masuk simpang ni 
kemudian terus je sampai jumpa Abang Man Ikan Bakar


kalau ke Pulau Langkawi jangan lupa singgah sini try ikan bakar ala Langkawi dengan sambal belacan super sedap tu 

oh ye ...dimaklumkan kedai ni buka sebelah malam je 

15 comments:

Qhaifa Nur said...

Nmpk sedaplah eima...walaupun x byk pilihan..maklumlah raya..
Bole singgah sini jika ke Langkawi nnti

nurbijen said...

kena masuk list ni...
Tapi ntah la bila boleh ke langkawi... hihihi

mama tisya said...

lpr plak tgk menu2nya

Normi Nieza said...

sdapnya ikan bakar..:)

nuyui a.k.a miss YUI said...

trgoda tgk ikan dan sotong..huhu

AnneRaini said...

Huii best betul balik kg langkawi.. aku ni dah ler peminat langkawi.. memacam aktiviti buat kat sana ye. ikan bakar tu pon nmpk sedap.

Nad MamaZN said...

okeh cantekkkk! dah masuk list
tq eima!

adianiez AIDA said...

kering sgt nampak nyer ikan tu, eima...
plan nyer thn depan mcm nak ke langkawi.
best nyer... hu hu hu soping!!!

wahida said...

aku pulak suka kalau ikan tu mcm basah2 berkuah sikit...
sotong tepung tu nampak tempting...lama x buat sotong tepung...huhu...

hainom OKje said...

Ngences mak weyh.....Dahlah belum makan ni. Dahlah habis puasa, sambung Raya dapat lauk cenggini mmg layan habis!!!

hainom OKje said...

Ngences mak weyh.....Dahlah belum makan ni. Dahlah habis puasa, sambung Raya dapat lauk cenggini mmg layan habis!!!

TunSha Ayunie said...

Benda macam ni kalau makan ramai2 aku memang bertambah nasik beb... Lauk dia nampak biasa je tapi kesedapan dia lain macam weyyyy...

Afif Rayyan said...

Terliur nie.. hmmm

LadyBird said...

Salam sis.. Sedap nye ikan bkr.. Klu d sini ikn bkrnye sdkit berkuah.

Kaklong said...

Sedapnya lauk2 kampung mcm ni. Nasi panas2.. Nyum nyum..