Thursday, October 27, 2016

Alisha demam berlarutan dirujuk ke Hospital



Waktu kat Pulau Pangkor yang lepas Alisha demam balik risau berlarutan esoknya sampai dari Pangkor bawa pi klinik tapi klinik refer ke hospital segera sebab 
1. demam kembali walaupun masih ambil antibiotik 
2. sebab naik rashes seluruh badan
 3. doktor pun risau penyakit lama dia datang balik Idiopathic thrombocytopenic purpura (ITP)sebab waktu kes ITP dulu klinik ni juga yang refer ke hospitalaku pun risau sebab Alisha ni jarang sakit kalau sakit memang aku risau budak ni memang antibodi dia kuat, susah demam/selsema tapi sekali sakit teruk 

sampai di hospital terus dapat masuk zon kuning prosedur tak lama pun dalam 45 minit selesai 
semuanya boleh balik tak sampai 10 minit duduk doktor panggil masuk untuk ambil darah jumpa balik doktor kemudian selesai 
sedangkan kat ER time tu ramai juga mungkin surat refer dari klinik dan juga rekod Alisha dulu platelets tinggal 6 tu penyebab kes Alisha dilayan dengan pantas atau pun ketika kejadian tak ada kes kritikal seperti kemalangan dan sebagainya kot 
so siapa cakap hospital kerajaan lembab banyak main dan saja buat lambat terutama di bahagian kecemasan ni sama sekali tidak benar .... mungkin waktu tu ada kemalangan ngeri yang melibatkan nyawa dan dalam usaha menyelamat menyebabkan Q di ER lambat ...
orang yang tidak bertanggungjawab menjadikan ini sebagai isu besar sedangkan dia tak tahu pun apa yang berlaku di sebalik pintu wad kecemasan tu berbalik kepada cerita Alisha tadi ...
Alhamdulillah platelets ok, hb ok ...semua ok cuma demam je tinggi sikit doktor cakap simptons memang macam ITP tapi mungkin demam virus tapi sebab lebam tak ada aku pun rasa macam bukan ITP tapi sebab doktor klinik buat suspen ...aku pun suspen
lega dengar ... aku risau sebab takut kes lama jadi balik takut akan risiko ITP tu 




budak kena ambil darah dah la trauma kena dressing dan jahit waktu kepala berlubang tu tak sampai 3 minggu lagipastu abang MA dan kakak misi pulak kerumun dia .... berbedung bagai memang bergegar satu ER ...kesian patient sebelah tengok luka merah berdarah macam baru lepas jatuh motor stress dengar Alisha menjerit 

balik tu aku masak Laksa Kedah untuk layan tekak sendiri sambil suap Alisha suap mulut mama juga makan la laksa sampai habis kuah ulang sampai habis 


rindu laksa masak sendiri memang masak letak cili kering sikit je ... tak merah sebab anak-anak nak makan mak nak makan pedas bubuh cili padi banyak-banyak 


Alisha dah sembuh dah sekarang 
2 hari selepas ambil darah

8 comments:

AnneRaini said...

kesian alisha.. dah sembuh dah ke demam die tu?

mama tisya said...

smoga cpt baik...lama xmkn laksa

Qhaifa Nur said...

Bila demam berlarutan, mmg risau..
Cepat sembuh Alisha

nini said...

Alahai kesiannya....semoga cepat sembuh ye sayang.....lemah je nampak dia....

LYAfrina said...

musim kot ni..
fasya pom kena demam panas..melarat-larat jugak..
ni pom dh makin ok...

setuju tu,...
lya byk pgalaman di hosp gov,,
n mmg lya x terima mcm2 org kata psl hosp gov ni..
mana-mana, swasta/gov sama je..
bgntung pd individu y btugas
alhamdulillah..setakat ni lya dpt khidmat terbaik dr hosp gov..
klo kdg2 tlmbt tu biasalah..dh org ramai n kdg2 mmg dia akan utamakan kes emergency/kritikal..

hainom OKje said...

Bab anak demam ni mmg pun seriau tau Eima. Dulu si bongsu tu pun rajin demam lama. Kena duk hospital tu yg malas tu.

Alhamdulilah kalau Alisha dah ok.

Kalau tgh muak muak ni mmg sedap hirup laksa ni Eima. Masam masam kan...

~aSHa~ said...

olohhh sian alisha..
alhamdulillah dah baik...

skrg ni mcm2 demam...kalo bab anak mmg seriau

Shahida Dzulkafli said...

Alahai.. ciannya Alisha.. semoga antibodi Alisha makin kuat..