Monday, April 17, 2017

Goo.N Diapers Menyerap dengan Pantas tanpa Kebocoran dan Goo.N Baby Wipes 99% Pure Water

Goo.N Diapers & Goo.N Baby Wipes 

Sejak bergelar seorang ibu aku memang menitikberatkan segala jenis keperluan anak-anak aku
kalau boleh nak bagi semua yang terbaik, berkualiti dengan harga yang berpatutan 
apa lagi tugas seorang ibu selain memastikan/menjaminkan anak-anak dia dapat keperluan yang terbukti kualitinya


Aku agak cerewet dalam memilih keperluan anak-anak terutamanya lampin pakai buang ....
tambahan pula, sekarang  ni  aku mempunyai seorang bayi yang berusia 14 hari .... memang aku sangat-sangat risaukan kulit sensitif seorang bayi.... risau dengan kualiti lampin pakai buang yang aku beli ....
nak gunakan kain lampin bayi, yang mana memang terjamin bebas bahan kimia tetapi aku bukan seorang yang gigih untuk membasuh kesan najis bayi. Bayangkan  sehari berapa kali bayi berusia 14 hari ini membuang air besar ??

Oleh sebab itu, aku perlu mencari jenama lampin pakai buang yang terbaik untuk anak kecil aku ni.  Banyak jenis jenama lampin pakai buang di pasaran ....ada yang murah, yang mahal, anti bocor, untuk kegunaan malam dan siang ... jenis pant dan jenis biasa.... kita perlu pilih sahaja 

tapi nak pilih pun mestilah kita kena tahu tahap kualiti produk tu juga kan ... yang mana menjamin kekeringan kulit bayi, tidak mudah bocor, selesa dan lembut pada kulit bayi, dan mempunyai pengudaraan yang baik untuk menjamin kulit bayi sentiasa kering serta mengelakkan jangkitan ruam/penyakit kulit.  

Pengalaman  sebagai seorang ibu kepada 3 orang anak dan pelbagai jenis jenama lampin pakai buang dah aku guna ...Dengan gembiranya aku nak share dengan korang jenama LAMPIN PAKAI BUANG Goo.N.
Bagi Goo.N mempunyai kualiti yang baik, materialnya yang lembut & selesa dan paling best designnya yang comel.







Goo.N ni adalah  Quality Standard Japan Diapers.  Sebut je Jepun kita dah tahu dah kan macamana kualitinya produk kualiti Jepun ni kan ....




Kenapa aku suka sangat dengan sangat dengan Goo.N Diapers ni .... pertama sebab lapisan pertama dalam lampin pakai buang Goo.N yang lembut  dan selain itu ia mempunyai fungsi  mengurangkan risiko ruam lampin pada bayi kita.

kedua sebab lampin pakai buang Goo.N ni juga selesa dan tidak panas kerana lapisan lampin pakai buang ini telah diintegrasi supaya kelembapan dan wap dapat keluar melalui lapisan lampin dengan mudah.

ketiga sebab daya serapan yang tinggi dan tidak bocor yang mana memastikan kulit bayi sentiasa kering berjam-jam kerana Goo.N ni mempunyai 3 lapisan yang berfungsi untuk menyerap lembab secara efisyen.  Lapisan pertama menyerap dengan pantas. Lapisan kedua menghalang dari kelembapan naik semula ke permukaan pertama.  Lapisan ketiga menyerap dan menyimpan lembapan di bahagian bawah.


Bila kulit bayi sentiasa kering sudah pastilah tiada masalah di bahagian sulit tersebut. Tiada ruam. Tiada masalah kulit. Tidur lebih lama. Bayi tidak meragam. Ibu bapa tenteram dan selesa.  Manfaat kepada semua pihak bukan hanya kepada bayi kita sahaja.

Teringat semasa Fahim dan Alisha baby dulu ... banyak kali juga terkena kes lampin pakai buang bocor sampai terkena tepi seluar anak .... kadang tu bocor sampai kena baju mak pak dia ....
kalau terkena waktu kat luar memang stress sebab mak pak bukan bawa baju lebih pun kalau outing.  Sebab tu aku mencari lampin pakai buang yang boleh menyerap dengan baik dan cengkaman bahagian peha yang elastik untuk mengelak cecair dari mengalir keluar.






Lampin pakai buang jenis pant atau pull up ini sangat selesa dan tidak meninggalkan kesan cengkaman di pinggang bayi anda.  Cengkaman elastik mudah regang di bahagian pinggang dan peha memastikan anak kita selesa dan tidak bocor.  Design yang sangat comel dengan watak animasi kegemaran kanak-kanak iaitu Doraemon memang membuatkan bayi kita nampak comel semasa memakainya.  Ia juga sesuai untuk kegunaan malam dan siang serta unisex untuk boy & girl.

Saiz lampin pakai buang Pant Goo.N Friend  ini dari S hingga ke XXL
S  4-7 KG
M 7-12 KG
L 9-14 KG
XL 12-17 KG
XXL 15-25 KG





selain dari lampin pakai buang Goo.N juga memasarkan Goo.N Baby Wipes.
Goo.N Baby Wipes tanpa pewangi, tanpa alkohol, tanpa paraben dan 99% air tulen.
sudah pasti selamat digunakan kepada bayi kita tanpa was-was dan kerisauan kulit sensitif bayi kerana ia 99% air tulen. aku dah try gunakan pada bayi aku memang tidak melekit dan tidak wangi.

Goo.N baby wipes ni bukan sahaja boleh digunakan untuk mengelap bahagian sulit bayi tetapi boleh digunakan untuk tangan dan seluruh badan.  Sudah pasti ia selamat untuk bayi.
untuk mengelap muka pun sesuai ...terutamanya mencuci solekan dan menyegarkan semasa lesu.

Goo.N Diapers dan Goo.N Baby Wipes ini mendapat high recommendation dari aku
selasa dan selamat untuk bayi kita.  Pilihan terbaik untuk bayi.

untuk bakal  dan ibu bapa boleh la mencuba Goo.N Diapers dan Goo.N Baby Wipes untuk anak-anak kita .



Untuk dapatkan produk Goo.N korang boleh beli secara online di Lazada Malaysia hanya click -------->> Goo.N atau di pasaran luar dengan harga yang mampu milik.



Selamat Mencuba !!
bila dah cuba pasti puas hati.










Tuesday, April 11, 2017

Alhamdulillah, its a girl

4/4/2017





Alhamdulillah saya telah telah selamat melahirkan seorang bayi perempuan pada jam 10.36 malam, 3.15kg di Hospital Pakar Annur, Bangi

Kelahiran secara normal tanpa luka dan jahitan 
Syukur kehadrat Ilahi dipermudahkan kelahiran adik perempuan abang Fahim dan kakak Alisha

Terima kasih kepada enPanjang abah kepada 3A ni
Setia disisi mama sepanjang proses kelahiran
Terima kasih kepada Fahim dan Alisha yang bagi kerjasama yang baik sementara tunggu mama selesai walaupun tinggal berdua di wad empat katil yang penuh orang. 

Terima kasih juga pada doktor Fatimah O&G semua staf yang terlibat sebab guide saya yang hampir lupa cara beranak dan meneran ni....

Selamat berpantang eima......

Wednesday, March 29, 2017

Fahim ke Kejohanan Catur MSS Putrajaya 2017

29.3.2017

Hari ni Fahim ada Kejohanan Catur MSS Putrajaya 2017
salah seorang wakil sekolah untuk kejohanan tu 

semoga Fahim dapat bermain dan buat yang terbaik 

Semoga dilapangkan minda, hati dan fokus semasa permainan 
Good Luck my cheeky boy !!
do your best !!


kalah ke menang ke janji berusaha untuk berjaya 
jadikan kejohanan ini daya penolak untuk berjaya dan terus berjaya 





Note : mama lupa nak ambil gambar dia pagi tadi ... kat rumah tadi kemain semangat dok ingat sampai kat kedai nak sarapan ... terus lupa .... sorry my bad.. balik karang la atau pun mama pi skodeng games depa nanti lepas selesai urusan petang nanti

Monday, March 20, 2017

Aku unfriend/unfollow FB yang post bukan-bukan

bila nak produk laku 
kadang maruah diri dan tata kelakuan sebagai seorang wanita kita dah tak jaga dah 
hilang dah rasa malu ... bila cerita dalam kain pun boleh bincang kat media sosial

mungkin orang rasa aku ni konservatif ...YE aku akui
terpulang la nak kata apa pun 



malu la nak sebut-sebut berair ni 
tapi aku perhatikan geng JSD - Jamu Susuk Dara ni 
memang simpan dalam-dalam perasaaan malu tu 
aku tau korang nak jual jamu tapi cara tu tak kena kot 

tu belum lagi cerita bab cik bunga bagai yang korang up hari-hari tu 
bab tayang menda berlendir-lendir tu sebab asyik kena kecam kurang sikit dah 
kalau tak hari-hari dok tayang tu ....

kemain sakan dok promote jamu tu tup-tup jadi mak jan, mmg la jodoh ketentuanNya tapi yang korang promote sakan tu ...cik abang tinggalkan juga korang tu ... ketat sendat padat korang tu
dalam perkahwinan seks memang penting tapi kalau korang jaga tang tu je ...tapi perkara lain korang tak jaga tak berjaya juga perkahwinan tu

aku faham korang hari-hari up pasal ketat, cik bunga wangi, cik abang mengerang geram, malam jumaat  dan macam-macam lagi tu sebab nak lakukan produk kalau anak korang follow FB korang, boleh buat budak tu tersesat tu ....
bayangkan kalau anak-anak depa baca .... 

ni yang aku up ni hat tak berapa nak geli sangat baca 
kalau aku up yang buat aku unfollow/unfriend depa tu 
memang boleh tercemar isi kandungan blog aku ni 
kawan tak kawan .... aku rela tak berkawan dalam FB kalau sokmo post menda mengarut je

jual ..jual juga tapi adab menjual tu ada 
promote juga tapi biar la beradap 


Thursday, March 16, 2017

ChipsMore Chunky yang lebih banyak cip dan tebal

ternampak Chipsmore Chunky kat Giant 
baru ke ni ... macam tak pernah nampak sebelum ni
so harus la beli 2-3 pek nak mencuba 
Chipsmore Chunky Original dan Coffee 
yang coklat tak perasan pula ada ke tak 
sebab main ambil je time tu 

Chipsmore chunky ni saiz biskut macam biasa je cuma lebih tebal dan banyak cip coklat
rasanya ....aku lebih suka chipsmore yang lama tu kot 
mungkin sebab bila sebut chipsmore mesti teringat biskut coklat bercip coklat kan 
bukan tak sedap...cuma aku lebih suka yang coklat dan yang biasa tu.... 

tapi yang bestnya chipsmore chunky ni .... dia banyak cip coklat .... setiap gigitan tu akan terasa cipnya 
dalam satu pek seperti dalam gambar ni ada 6 ketul biskut berharga RM2.80






mungkin biskut chipsmore chunky baru diimport ke Malaysia 
cop halalnya bukannya JAKIM 
tetapi cop halalnya supervised by China Islamic Association

Riadah Dalam Hujan di Taman Putrajaya

dah lama tak bawa budak berdua ni ke taman 
hari ahad lepas pergi taman berdekatan dengan kawasan rumah 
bagi diorang berlari-lari dan bermain-main 

tapi tak lama pun sebab hujan renyai-renyai 
guruh kilat berdentum-dentum risau pula berada di tempat lapang 

my adik icha yang tak sabar tunggu bulan 4 nanti


ingat nak jalan kaki pusing taman exercise sikit ... tapi mama malas dan rasa berat je kaki ....so mama lepak tepi tembok layan tengok abah main bola dengan anak-anak 


Tuesday, March 14, 2017

Cacing Sesat di Kulit Badan Manusia | Perkongsian FB DrRich DrRahim

tadi tengah membelek FB terjumpa yang ni 
fuh seriaunya ... geli pun ada .. takut ngeri semua ada
inilah salah satunya aku tak membela haiwan peliharaan sejak dah beranak-pinak ni
risaukan kesihatan dan keselamatan anak-anak
memang pastikan anak-anak makan ubat cacing  setiap 6 bulan
dan jadi mak kau hijau tiap kali anak keluar rumah dan cubaan makan tanpa basuh tangan semasa 'mama depa berdekatan'

almaklumla dulu-dulu mama depa orang kampung ...dah rasa dah bagaimana rasa gatal bahagian anus ......walaupun setiap 6 bulan mak mama depa tu bagi makan ubat cacing .....
tapi kita ni orang kampung memang kadang tu kasut tak pakai pun main kat luar rumah .. tu belum main masak-masak dengan pasir dan tanah-tanah merah.....


jom baca perkongsian dari FB DrRich DrRahim ni





ILMU KESIHATAN. Artikel 512.
Doc/anda kadang2 drive leh sesat jalan.
Tau tak anda, CACING PUN BOLEH SESAT. Hihihi
"AWAS SESIAPA YG BELA KUCING!! '
Tadi kat Klinik doc ada seorg Pemuda handsome. Kacak orgnya. Masuk je bilik consultant doc terus berkata:
" Cer tengok kulit badan saya doc..habis jadi PETA JALAN BENGKANG BENGKOK. SIMPANGAN TRAFIK LIGHT PUN ADA. Mcm peta! Apa benda ni doc".
Kecian dia...dah merana berminggu dah!!
Ni le "CACING SESAT". Anda cer cek kulit badan, kaki, tangan atau punggung anda atau anak anda.
Ada tak CACING SESAT ni?
Kami org Perubatan panggil CUTANEOUS LARVA MIGRAN. (Ancylostoma braziliensis, Ancylostoma caninum, dan Gnathostoma spinigerum)
A.Apa CUTANEOUS LARVA MIGRAN atau CACING SESAT!
Cacing  ni hidup & membesar hanya di kucing & anjing. Hihihi.. bila binatang ni berak bersama telur cacing ni yg menetas jadi larva filariform yg hidup di dlam tanah, lumpur, pasir & tempat kotor.
Klu kita bekerja atau anak bermain di kwsan ni yg ada najis ni....jaga2 le..kita boleh TERTELAN TELURnya atau larva ni boleh MENEMBUS MASUK kedlm KULIT anda/manusia.
Pd awalnya kulit anda bentuk biji kemerahan yg sangat gatal.  Larva cacing ni hanya boleh bergerak melalui  terowongan yg dibentuknya di PEMUKAAN kulit kita je.
 Ia tak leh nasuk kedlm badan anda je.
 Dari bentuk biji merah..lps tu memanjang...sampai menjalar jadi bengkang bengkok mcm ulaq spt jalan simpang sior kat Penang ni.

C. Info tambahan yg doc nak U all kena tau. 1.Doc nak bgi tau ia bergerak 2-3 mm sehari...bayangkan klu berminggu atau berbulan  klu tak ubati.!! ...dah jadi WORLD MAP! dibadan anda.
2.Tpi ingat di dlam tubuh manusia larva tak dpt kembang jadi cacing dewasa.
3. Klu tak ubati kulit abda gatai ...ada garu...kulit jadi inflamasi dan terinfeksi benanah!

D. Rawatan. 1.Mai cepat jumpa doctor anda/ doc. Mkn UBAT CACING...2-3 hari.
2.Mkn antibiotik klu infeksi. Dan cream gatal.
3.Klu nasib baik....terowong yg terdepan tu kemungkinan ada larva cacing tu.....hihihi doc korek je le.....hihihi.
D. Cegahan. 1.Pikiaq 2X sebelum bela kucing.
2  Pakai kasut dan glove bila kerja ditempat tanah kotor. Make sure anak kita besepatu masa luar rumah. Bersih tangan sebelum mkn.
3. Mkn ubat Cacing untk diri sendiri atau kucing anda. Jaga kebersihan kucing anda.  Doc hrp Artikel ni manafaat bagi anda.
ELAK CACING SESAT! ANDA JANGAN SESAT cukup le....hihihi.
Ada soalan.....doc jawap bila doc lapang. Tk.

**Peringatan: JANGAN PROMOTE PRODUK anda di artikel kesihatan ni. Anda akan di dakwa KKM.

Drp
Dr. Abdul Rahim. Klinik Abdul Rahim
2-D Pangsapuri Garuda
11900 Bayan Lepas. Penang.
Tel 04 -6444181






bayangkan kat kulit kita ada cacing macam ni 



Friday, March 10, 2017

Alhamdullillah | Happy Birthday to Me

Alhamdulillah masih diberi peluang untuk terus bernafas, berbakti dan beramal di dunia ini 
syukur tak terhingga kerana diberi kesihatan yang baik 
untuk beramal sebagai hambaNya dan menjadi ibu kepada amanahNya
Semoga dengan peningkatan usia ini mematangkanku dalam kehidupan ini dan dipermudahkan segalanya ke akhir hayat ...InshaaAllah Amin



Selamat Ulang Tahun ke 33 eima !!
Alhamdulillah
Terima kasih Almarhum Mak kerana melahirkan, membesarkan dan mendidik adik 
semoga hanya iringan doa sahaja yang dapat membalas jasamu ....
semoga mak ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman ....Amin


Note : nasib baik tahun ni tak lupa tarikh keramat ni .... TQ enPanjang wish malam-malam buta semalam ....TQ pada seorang sahabat di pejabat lama yang tak pernah miss nak buat surprise setiap tahun semoga dimurahkan rezeki kak nas...

Thursday, March 9, 2017

Sarapan Pagi Makan Nasi Kak Wok | Warisan Kak Wok Putrajaya - Dengkil

hari minggu hari sarapan kat luar 
hari-hari pun sarapan kat luar cuma hari minggu ni jauh sikit boleh bersarapan 
cari yang best-best 

2-3 kali hari minggu dah pi sarapan kat Warisan Kak Wok Putrajaya - Dengkil 
sedap ....aku suka...paling suka sebab nasi dia banyak lauk ayam dia pun banyak 

aku yang asal utara ni dah terbiasa makan nasi pagi-pagi 
memang tak kisah makan nasi banyak-banyak masa sarapan 

Nasi Kak Wok RM5.00

jangan korang ingat size badan aku kecik tapi selera aku kecik 
aku makan banyak tapi tak nak membesar .. kesian betul 


Lokasi :
No 62, Jalan Cyber Valley 1/3A, 
Cyber Valley Commercial Center, Dengkil, 
43800 Dengkil, Selangor, Malaysia

on je waze atau google map ada je lokasi kedai ni dalam tu 



Monday, March 6, 2017

Jalan-jalan Cari Makanan di Thai - Malay Food Expo Putrajaya 2017

hari jumaat malam yang lepas saja pi try jalan-jalan cari makan di Thai - Malay Food Expo Putrajaya 2017
yang bertempat di Depoh Park & Ride Presint 14 Putrajaya 
dari 28 Februari - 8 Mac 2017


memang banyak pilihan makanan thai 
macam-macam ada 
teringat waktu jalan-jalan ke Hatyai  dulu 

tapi makanan di sini dijual agak mahal 
kebanyakan makanan dijual harga bermula dengan RM5.00
ada juga yang dijual dengan harga bawah RM5.00 tapi air  cawan sederhana la

membeli sebab nampak cantik dan sedap dimakan 
hakikatnya disebaliknya

khanom tokiaw ke hape tah namanya

pusing-pusing lagi cari makanan yang best boleh dibeli 


kat sini selain jual makanan ada juga dijual pakaian dan barangan siam 
taktau la nak kate murah ke tak ... standard barang siam la bermula dari RM10.00
tapi aku tak beli apa-apa pun ...tak berminat 


aku beli air mangga 

Jus Mangga ori RM3.00
yang ni memang sedap dan pekat ...kaw rasa mangganya 

Fahim beli aiskrim kelapa RM10.00
tak tau nak cakap sedap ke tak .... aku rasa biasa je ...
ada aiskrim kelapa, roti kacang, jagung, dan pulut 


kepingan ayam ...2 keping RM5.00
sampai sekarang tak berusik ada dalam peti ais ... 
hmmmm 


Khanom Tokiaw RM5.00
rasa ....huhuhu 
loya tekak aku ... harap rupa je cantik dan menarik 
bau dia sangat kuat hanyir telur .... rasa manis-manis sikit 
aku tak leh telan .... maaf la ...anak-anak pun sama 
masuk peti ais juga tunggu tong sampah 
nak buang terus masa tu rasa sayang kot RM5.00 tu 


muka budak tak puas hati .... imagine rasa yang sedap gamaknya 
tapi tak leh hadap dan hadam

Nasi Daging RM10.00
aku tak rasa pun ...enPanjang cakap tak sedap 
macam rasa nasi goreng je 

Laksam RM5.00 sebungkus 
ok yang ni memang sedap ...kuah dia pekat dan cukup rasa 
aku saja je beli yang kosong supaya senang anak-anak nak makan
tapi sayangnya haganya agak mahal ...selalunya orang jual RM3.50 je kan

Churros Vanilla RM6.00
ada 6 ketul kot 
standard rasa churros la 

sate ikan 
agak keras dan liat tapi sosnya sedap macam sos siam tu 
bukan sos pink macam kat terangganu tu 
ok la 


total lost malam tu hampir RM65.00 untuk makanan sahaja 

berbaloi tak pi sini ?? hmmm 
bagi yang nak merasa dan mencuba kelainan makanan 
boleh la pergi tapi berbaloi ke tak ikut selera korang 
macam kami ... rasanya tak berbaloi kot ....


Tuesday, February 28, 2017

Jalan-jalan tengok Kucing di D'Pulze Cyberjaya

hari sabtu lepas ...lepas ambil abang Fahim balik  dari kelas chess
kami ke D'Pulze Mall Cyberjaya 
tak pernah sampai pun sejak bermastautin di Putrajaya ni 
jalan kat Cyberjaya tu pun aku tak hafal 

saja jalan-jalan dan makan tengahari 
nak cari magnet untuk Fahim untuk pelajaran subjek sains dia minggu ni 
cikgu pesan bawa magnet .... boleh je kopek dari fridge magnet tu ... tapi nak cari yang ada tulis N S tu 
nasib baik jumpa kat Daiso

nampak ada pertandingan kucing, singgah beramah mesra dengan tuan kucing yang baik hati dan tak lokek nak sharing info ... hat kerek-kerek bajet  bagus tu boleh blah 
menyampah pulak aku ... baru nk tengok kucing dia tak sentuh pun 
dah usha lebih .... ceeehhh
tahu la kucing depa mahal ..... 

Fahim dengan baka bengal dari Rusia berharga RM10k waktu dibeli 
sekarang berusia 7 bulan 
7 bulan pun dah besar dah kucing ni ....
owner kucing ni sangat baik dan peramah 
TQ kak sebab melayan saya dan anak-anak .... 

Alisha suruh beli kucing RM1.8K ni 
huhu tak mampu anak oi .... 
bukan tak mampu bab duit je tak mampu nak bela juga 
abang awak ada asthma dik .... mama yang suka dengan kucing ni pun buang jiwa tu jauh-jauh 
demi anak-anak ....

waktu jalan-jalan dalam pameran sangkar ni ...aku bagi satu sapu tangan untuk fahim tutup hidung 
supaya bulu kucing beterbangan tak masuk dalam sistem pernafasan dia 
Fahim ni tak kronik asthma tapi agen pencetus boleh menyebabkan dia tak sihat 
so kena la kawal kan ... tak sanggup haiisshhh nak tengok anak sakit 

kami tak lama pun ...lepas beli barang ... tengok kucing ... balik 
banyak lagi nak dibuat kat rumah tu ....
persediaan bulan 4 nanti .... 

Wednesday, February 22, 2017

Alisha dan Miniature Trolls kegemaran

Alisha memang sukakan sangat dengan Trolls sekarang ni 
bermula dengan tengok movie Trolls terbitan Dreamworks
si kecik tu terus jatuh cinta dengan movie ni 
hari-hari pasang dvd trolls dalam kereta lebih kurang hampir sebulan dah 
tak pernah tukar cerita lain 

aku memang selalunya beli DVD je kat budak2 ni kalau ada movie baru 
jarang dapat bawa diorang tengok wayang 



antara trolls alisha
time ni baru ada 6 ekor sekarang ni dah bertambah jadi 8 ekor 
semalam pi cari troll kat toyrus dah abis dah 
kecewa si kecik tu 
lagi pun tinggal 3 karakter je nk kumpul 
yang sayangnya kat toyrus ioi citymall dan alamanda dah takde 
kalau ada jumpa boleh beli untuk Alisha lagi

mana-mana pergi dia bawa

ni dah ade 8 ekor 

ada ja tangan tukang main sama tu 


entah sampai bila musim demam trolls ni bertahan 
esok lusa minta yang lain pulak ...
harap bertahan lama sikit .... jenuh nak layan kehendak dia macam trolls tu, hari-hari pujuk abah ajak pi cari trolls baru ...pilih betui-betui jangan dapat yang sama  

Monday, February 20, 2017

Jalan-jalan Terengganu di Cuti Raya Cina

28 -  29 Januari 2017

Cuti CNY yang lepas kami ke Terengganu 
menginap di Rumbia Resort Villa, Paka
aku pernah review resort ni dulu ... memang ke sini selalunya kalau ke Paka 
sebab resort ni rumah semi D, besar, ada 3 bilik dan selesa
sangat selesa untuk family yang besar dan family day 

seperti biasa kalau ke Terengganu mesti singgah beli kepok lekor gentel kat Kedai Keropok Pok Die ni di Chendor 

sebab keropok lekor dia paling best dan sedap gila kot 
kami memang suka sangat dengan kepok dan sata dia 
kami bertolak awal dari Kuantan pagi tu 
sebab sehari sebelum tu kami di Kuantan enPanjang nak tengok bola 
sampai kat kedai Pok Die pukul 9.00 pagi
kedai baru buka .... tepung baru mesin ....sata baru nk bungkus 
kami sanggup tu 
lama juga tunggu ..lebih kurang 30 minit lebih kot 
sekali hadap RM5.00 tak cukup kepok lekor pok die ni tau ...sedap


lembut .... penuh rasa ikan.... tak de tulang ...sedap

tukang tunggu kepok gentel dan sata tengah bakar

sampai kat villa ... terus bawa ke villa MIL dan mak MIL stay 
makan kat situ ramai-ramai ....

sebelah petang bawa budak-budak mandi kolam 


untung la ada pakcik yang rajin melayan 
pakcik yang rajin melayan bawa anak-anak dan anak buah 

melayan Alisha kesayangan muka saloon ..lantak korang la mama dok tepi menyandar 


sebelah petang sebelum malam
sesi berBBQ
kebanyakan bahan yang untuk dibakar dari Ramly Burger 


sate ayam/daging, black pepper lamb/beef dari Ramly Burger 
sedap 

aku tukang pegang kipas pink tu 
malas nak berpanas-panas membakar

tukang rasa sate ayam 
si comot berlengas Alisha ..main tak hingat seronok la ramai orang dan sepupu dia


kami sewa 3 biji villa


yang depan ni 2 lagi yg disewa 
memang meriah sebab ramai ..seronok bila berkumpul ramai-ramai macam ni 

tukang bakar yang tak sudah-sudah .... orang lain dah berenti dah 
dia masih lagi membakar.... rajin

walaupun kat terengganu ... seafood tak banyak ...
sotong besar-besar ibu jari aku je ...dah bakar jadi besar kelingking aku je ... hahaha
janji ada

esoknya kami ke Kuala Terengganu 
MIL nak pi Pasar Payang 
kami tak beli apa-apa ..sebab tak tau nak beli apa 
cari subang baru icha tak ada pulak yang berkenan dan kecik 
nak cari yang kecik-kecik je ...sebab kat sekolah tak boleh pakai subang
tapi nk bagi juga pakai tapi yang kecik dan tak berapa nampak 
abah dia risau takut lubang tebuk tu tertutup 

anak manja abah 


yang ni anak manja mama ...eh dia yang manja lebih dengan mama 



kami menginap di Rumbia Villa Resort ni 3 hari 2 malam 
seronok sesekali dapat berkumpul ramai-ramai adik beradik dan mak pak sedara