Thursday, January 5, 2017

Setiap Tahun Mesti Bercuti di Langkawi

hujung tahun 2016 yang lepas kami ke 
tempat percutian yang wajib setiap tahun 
kampung halamanku Pulau Langkawi 


nama je kampung halaman .... tapi macam pelancong
mana dok kampung pun balik kejap-kejap je
bercuti sekali dengan Family inlaw dan anak-anak buah (setiap tahun mesti nak ke Langkawi, kalau tak pergi diorang cakap macam tak lengkap sesuatu)
so kena la menginap homestay di Kondo Istana
malas nak susah-susahkan mak-mak sedara aku kat sana 

kami bertolak dari KL lebih kurang pukul 2.00 petang 
Family in law dah tunggu kat RnR Rawang 
kami gerak terlambat sikit sebab singgah IOI City Mall dulu sebab beli subang baharu Alisha

kami berenti rehat dan tidur di Sungai Petani 
pilih je budget hotel .... yang harga semalaman tak sampai RM100.00 pun 
malas nak susahkan abah aku .... tapi lepak kat rumah dia sampai tengah malam juga

esok pagi-pagi terus gerak ke Kuala Perlis 
sampai kat langkawi terus cari makan 

ada orang kempunan kari telur ikan lama sangat dah 
dok sebut-sebuh je hahaha .... mula tu tak nak ikut sebab sibuk dengan kedai baru dia Kerteh nun 
tapi sebut kari telur ikan terus jadi ... hahaha 

Kedai wajib singgah kalau Pulau Langkawi 

Restoren Haji Ali (mamak)
restoren ni dah lama dah ...sejak aku kecik2 lagi 
mungkin dah lebih dari 30 tahun kot diorang berniaga di Langkawi ni 

pekerja kebanyakan dari warga tempatan ...orang Langkawi 
bukan macam mamak belah sini semua made in India ...


kegemaran Pak Mentua 
gulai teloq ikan 

ni pinggan aku dan Alisha 
kami berkongsi 
jangan tanya mana sayur aku 
kalau makan kari ni aku suka sayur bendi atau terung je yang dalam kari tu 
kalau takde  lagu ni je la ... 


aku pernah review restoren ni  dulu Tempat Makan Best di Langkawi

kenyang perut .... balik kondo rehat kejap mandi-mandi 
bawa anak-anak ke Crocodile Adventureland Langkawi 



2 comments:

mama tisya said...

lama tk p langkawi...ni aritu mng voucher kt hotel langkawi tgk la camne nanti

adianiez AIDA said...

untong la...
aida ni hah kampung dedekat je.
senang tu senang.
tapi tu la...
kalau la ada kampung di langkawi jugak :)