Monday, March 20, 2017

Aku unfriend/unfollow FB yang post bukan-bukan

bila nak produk laku 
kadang maruah diri dan tata kelakuan sebagai seorang wanita kita dah tak jaga dah 
hilang dah rasa malu ... bila cerita dalam kain pun boleh bincang kat media sosial

mungkin orang rasa aku ni konservatif ...YE aku akui
terpulang la nak kata apa pun 



malu la nak sebut-sebut berair ni 
tapi aku perhatikan geng JSD - Jamu Susuk Dara ni 
memang simpan dalam-dalam perasaaan malu tu 
aku tau korang nak jual jamu tapi cara tu tak kena kot 

tu belum lagi cerita bab cik bunga bagai yang korang up hari-hari tu 
bab tayang menda berlendir-lendir tu sebab asyik kena kecam kurang sikit dah 
kalau tak hari-hari dok tayang tu ....

kemain sakan dok promote jamu tu tup-tup jadi mak jan, mmg la jodoh ketentuanNya tapi yang korang promote sakan tu ...cik abang tinggalkan juga korang tu ... ketat sendat padat korang tu
dalam perkahwinan seks memang penting tapi kalau korang jaga tang tu je ...tapi perkara lain korang tak jaga tak berjaya juga perkahwinan tu

aku faham korang hari-hari up pasal ketat, cik bunga wangi, cik abang mengerang geram, malam jumaat  dan macam-macam lagi tu sebab nak lakukan produk kalau anak korang follow FB korang, boleh buat budak tu tersesat tu ....
bayangkan kalau anak-anak depa baca .... 

ni yang aku up ni hat tak berapa nak geli sangat baca 
kalau aku up yang buat aku unfollow/unfriend depa tu 
memang boleh tercemar isi kandungan blog aku ni 
kawan tak kawan .... aku rela tak berkawan dalam FB kalau sokmo post menda mengarut je

jual ..jual juga tapi adab menjual tu ada 
promote juga tapi biar la beradap 


11 comments:

.:Yana:. said...

betul tu eima..kite yg dah kawen ni pun malu..
mmg la nak lariskan jualan tp mane letaknye maruah..
tulisan x bertapis..
kadang2 buh gambar yg x semenggah..malu..

Aty Fared said...

betul..ni aku baca pon malu sendiri.. ada cara dan akhlak yang lebih baik sebenarnya biler nak berniaga ni.. malu tu pon sebahagian dari iman.. kekadang yang follow tu kawan2 lelaki mungkin kawan2 opis..kawan2 bekas sekolah.. tak tau lah apa yang dipikirkan.. haaaii.. wanita zaman sekarang..

Kakcik Nur said...

Aduhai...malu makcik membacanya... :(

CikNaa said...

baca skrg ni pun malu. kalau sy pun rasa nak unfriend..huhu

mama tisya said...

tu la kdg2 bc geli geleman..tktau la camne depa tu

Inani Hazwani said...

Erkkkk, hilang dah ke sifat malu orang orang macam ni.

idzwa kamaruddin said...

eee bengong la sapa yang like n buat auto like benda-benda mcm ni!

Nadratul Syazwana said...

Sekarang ni memang macam-macam. Unfollow je page camtu ish tahpape jee.

Lynn Damya said...

Salam kak :D lama xsinggah sini...
btw, erkkkkk...ape jadahnya perbualan itu????

hainom OKje said...

Hish...geli mak dengar hihi.... Mmg patut pun ko unfriend lah Ma. Betul jugak kata ko tu Ma, kalau anak anak baca, tak ke malu jadinya.
Takkan lah asyik nak main je kerjanya

LYAfrina said...

Geliii kan...perlu ke cerita smpai mcm tu sbb nak lariskan produk..