Monday, March 6, 2017

Jalan-jalan Cari Makanan di Thai - Malay Food Expo Putrajaya 2017

hari jumaat malam yang lepas saja pi try jalan-jalan cari makan di Thai - Malay Food Expo Putrajaya 2017
yang bertempat di Depoh Park & Ride Presint 14 Putrajaya 
dari 28 Februari - 8 Mac 2017


memang banyak pilihan makanan thai 
macam-macam ada 
teringat waktu jalan-jalan ke Hatyai  dulu 

tapi makanan di sini dijual agak mahal 
kebanyakan makanan dijual harga bermula dengan RM5.00
ada juga yang dijual dengan harga bawah RM5.00 tapi air  cawan sederhana la

membeli sebab nampak cantik dan sedap dimakan 
hakikatnya disebaliknya

khanom tokiaw ke hape tah namanya

pusing-pusing lagi cari makanan yang best boleh dibeli 


kat sini selain jual makanan ada juga dijual pakaian dan barangan siam 
taktau la nak kate murah ke tak ... standard barang siam la bermula dari RM10.00
tapi aku tak beli apa-apa pun ...tak berminat 


aku beli air mangga 

Jus Mangga ori RM3.00
yang ni memang sedap dan pekat ...kaw rasa mangganya 

Fahim beli aiskrim kelapa RM10.00
tak tau nak cakap sedap ke tak .... aku rasa biasa je ...
ada aiskrim kelapa, roti kacang, jagung, dan pulut 


kepingan ayam ...2 keping RM5.00
sampai sekarang tak berusik ada dalam peti ais ... 
hmmmm 


Khanom Tokiaw RM5.00
rasa ....huhuhu 
loya tekak aku ... harap rupa je cantik dan menarik 
bau dia sangat kuat hanyir telur .... rasa manis-manis sikit 
aku tak leh telan .... maaf la ...anak-anak pun sama 
masuk peti ais juga tunggu tong sampah 
nak buang terus masa tu rasa sayang kot RM5.00 tu 


muka budak tak puas hati .... imagine rasa yang sedap gamaknya 
tapi tak leh hadap dan hadam

Nasi Daging RM10.00
aku tak rasa pun ...enPanjang cakap tak sedap 
macam rasa nasi goreng je 

Laksam RM5.00 sebungkus 
ok yang ni memang sedap ...kuah dia pekat dan cukup rasa 
aku saja je beli yang kosong supaya senang anak-anak nak makan
tapi sayangnya haganya agak mahal ...selalunya orang jual RM3.50 je kan

Churros Vanilla RM6.00
ada 6 ketul kot 
standard rasa churros la 

sate ikan 
agak keras dan liat tapi sosnya sedap macam sos siam tu 
bukan sos pink macam kat terangganu tu 
ok la 


total lost malam tu hampir RM65.00 untuk makanan sahaja 

berbaloi tak pi sini ?? hmmm 
bagi yang nak merasa dan mencuba kelainan makanan 
boleh la pergi tapi berbaloi ke tak ikut selera korang 
macam kami ... rasanya tak berbaloi kot ....


16 comments:

idzwa kamaruddin said...

best nyerrrr try try makan nii..

Yana MIB said...

byk betul borong makann tu..haha kitorg hr tu pi round sekali pastu tgk beratur panjang, pastu balik pi mkn kt tpt lain...hahaha kena pi weekdays kot xramai org br syok nk membeli...

Normi Nieza said...

cik nor kalau g pesta thai hnya bli nasi khoumok dan churros jer..yg lain berknan sgt..haha

Norhayati Mohd Isa said...

Akak beli Sotam jer Eima..
Yang lain tak pandang..
Takut membazir..

Shahida Dzulkafli said...

setuju sangat.. Harga tu tak berbaloi..
Kadang2 rupa je.. Tapi rasa ke laut.. huhuhu

Chekgu Azrine said...

byk dah kan merata festival mknn thai ni..tp klu mknn xsdp baik xyah kot buat...huhu

mama tisya said...

Byk juga hasil pembelian tp mahal sedap xpe.. Ni byk xsedap sedih juga ye

mama tisya said...

Byk juga hasil pembelian tp mahal sedap xpe.. Ni byk xsedap sedih juga ye

lieyalatif said...

kalo tgk dari rupe mmg semua nampak sedap....mujur mase pi ari tu aku menanam kan niat jgn beli bukan2....sudahnye beli kerabu megi yg mmg teringin sgt2 nak rase ngan somtam ajek...eskerim semua tu menarik hati tapi kuatkan semangat...mahal kat tempurung kelapa je kot huhuhuhu....ape2 pun...festival food ni le buat jalan balik keje jem..kiri kanan keter dok penoh parking kakakaakakak

Inani Hazwani said...

Ramai jugak yang cakap makanan dekat sini mahal sikit. Nani tak berkesempatan pun pergi ke sana. Hehee

TunSha Ayunie said...

Teringin nak pergi festival makan2 tapi lepas baca entri ni rasa tak berbaloi pulak. Memang ketara sangat muka anak kau tak berpuas hati dengan makanan dia pegang tu...

Eka Tikah said...

pergi sana kene perut kosongkan kak. hehe sedapnyeeee

Siti Rohaida Yusof said...

gantung kuali kalau nak ke sana ni...boleh rasa semua makanan thai

LYAfrina said...

Aritu kat sini pom ada buat pesta thai nj .rsanya org y sama je.. Ada pergi n tgk.. Beli pom skadar nk rsa .tp ikhlas cakap..cannot go😅. X kena dgn selera n tekak lya kot..

nurfadilah suardi said...

X pernah pergi Expo ni sebab takut tak sedap. Cam x berbaloi. Jadi nampak Expo, lalu je 😂

hainom OKje said...

Sekarang ni mmg tgh promote makanan Thai ke hape ye Ma. Hari tu gi Nilai 3 ada jugak gaya gaya mcm ni. Tapi tak beli apa pun , sebab masa tu lepas makan kot...