Thursday, May 4, 2017

Catatan Kisah Mengandung Anak Ketiga | NAZ



Terjungkit kaki dia bila doktor scan....


Catatan tentang kelahiran anak ketiga aku ni dicatatkan sebagai memori yang boleh aku baca lagi nanti dan perkongsian dengan korang...

Hampir 7 bulan aku menanti untuk mengandung lagi selepas 6 tahun merancang..... sedikit sebanyak aku memahami perasaan kawan-kawan yang menunggu saat indah untuk bergelar seorang ibu.... 
2 kelahiran sebelum ini Alhamdulillah aku dimurahkan rezeki untuk menimang anak.... 
Fahim .... aku bernikah 28.12.2007 dan Fahim lahir 29.9.2008 9 bulan kemudian...
Selepas hampir 2 tahun merancang sendiri dan selepas sebulan kami buat keputusan untuk bagi Fahim adik aku mengandung lagi....Alisha lahir pada 9.10.2011...

Murahnya rezeki aku dan suami..... tapi untuk adik baby ... setiap bulan dari tarikh aku bersedia untuk kelahiran seterusnya ....aku kecewa ... 6 kali aku kecewa .... sedih .... setiap bulan kecewa....

Alhamdulillah Allah makbul doa aku untuk mengandung lagi. ...

Banyak dugaan sepanjang mengandungkan adik baby ....dugaan yang kecil-kecil....

Lebih kurang kandungan berusia 10 minggu ...aku buka buku pink di KK mengikut zon alamat rumah aku di Putrajaya....
buku pink aku ditanda dengan stiker hijau...untuk risiko jarak kehamilan lebih 5 tahun dan underweight kurang 45kg

Untuk pertama kali MO KK membuat ujian ultrasound ...aku dimaklumkan aku ada left ovarian cyst berukuran 3.82cm × 4.72cm
Ia tidak mengganggu baby tetapi if it keep growing hingga 5cm pembedahan mungkin terpaksa dilakukan....
Satu berita yang buat aku down ... takut ... apa2 kemungkinan terjadi kat baby.... kes aku dirujuk ke klinik pakar O&G Hospital Putrajaya

Selepas 2 kali checkup di HPJ cyst aku semakin mengecil 2cm × 3cm dan its not cancer type...alhamdulillah .. MO HPJ maklumkan berita baik dan aku discaj dari rutin checkup untuk cyst tersebut...cuma lepas bersalin kena check balik untuk pastikan cyst tu betul-betul mengecil bukannya terlindung oleh baby yang semakin membesar...

Lepas tenang hati cyst dah mengecut... problem HB low ....bermula la rutin checkup aku setiap 2 minggu ...bila kandungan cecah 30minggu baru  HB naik 11.3g/dl...dan terus naik maintance
Disebabkan rutin checkup setiap 2 minggu... aku diperhatikan di pejabat...seolah-olah aku sengaja untuk keluar sebelah petang setiap 2 minggu sekali.... oh ye lupa nak bagitau yang aku tak ada  boss selama setahun ....jawatan boss aku tu tak diisi.... mana orang tak jaki dengan aku...setahun makan gaji buta katanya....sepanjang mengandung kali ni aku sedikit stress dengan masalah di pejabat ...makan hati sorang-sorang.... aku boleh dikatakan orang baru di pejabat tu...boss lama aku yang bawa aku ke situ.... kemudian dia dapat naik pangkat lagi tapi luar kawasan aku tak nak ikut.... pastu makan hati sorang2 selama setahun sebab tak ada orang yang nak back up dan pertahankan aku....kawan ? Aku tak percaya sorang pun di situ...kenapa... orang yang aku percaya dan rapat pun tikam aku dari belakang .... orang yang rapat dan selalu berkongsi macam dengan aku pun jauhkan diri bila aku diambil tindakan kononnya skip waktu bekerja. Temujanji di KK selalunya sebelah petang...habis pun kadang tu 4.15pm paling cepat  ..paling lambat 4.45pm ... boss yang jalankan tugas pengarah tu pertikaikan kenapa aku tak masuk balik pejabat...hmmmm ...dah berlalu pun...sebab aku dapat tukar ke pejabat lain dah pun.... biar la mereka....



Bila kandungan  berusia 32 minggu MO KK buat ultrasound untuk check kedudukan uri ...sekali lagi buat aku tak Tidur lena bila dimaklumkan yang kandungan mungkin bermasalah.... janin terbantut dan tidak membesar mengikut graf sepatutnya...graf janin aku mendatar dan air ketuban sedikit bacaan AFI 8 sahaja ...bacaan normal adalah 10 hingga 20. aku dimaklumkan risiko kecatatan baby aku dan MO nasihatkan aku kena redha ....

Sekali lagi aku di refer ke HPJ untuk pemeriksaan lanjut.... Alhamdulillah normal...MO KK saje je buat aku cuak.... MO O&G maklumkan baby baik-baik sahaja graf cantik dan bacaan AFI 12 dan tak perlu risau..
aku tanya kenapa MO KK cakap graf baby mendatar dan air ketuban sikit.... MO O&G senyum dan cuma cakap ...skill buat ultrasound setiàp doktor x sama..mungkin dia doktor baru....
Lagipun aku dah 2 kali checkup dengan gynea Dr. Fatimah Annur ...tak ada pulak dia cakap apa -apa
Aku minta juga Dr.  Fatimah check untuk kepastian.... Alhamdulillah normal semuanya....

Sekali lagi bila kandungan mencecah 38 minggu aku di refer ke HPJ .. tapi kali ke dewan bersalin HPJ kerana misi di KK ukur saiz perut kecik dan denyutan jantung baby laju bacaan 170 -179bpm ..normal antara 120 - 160 bpm .aku di refer untuk ujian CTG ....untuk kenalpasti sama ada jantung baby bermasalah atau tidak dan kenapa denyutan jantungnya laju..... sekali lagi cuak bila MO KK maklumkan mungkin akan dipaksa bersalin jika tidak normal.... Alhamdulillah selepas 2-3 jam di dewan bersalin....keputusannya normal....
Dan ketika kejadian ...Alisha ada bersama aku... memang jadi kebiasaan jika ada temujanji antenatal memang aku bawa Alisha...
Merasa la si kakak masuk labour room teman mama walaupun pada dasarnya kanak-kanak tak boleh masuk pun.... atas budi bicara para nurses dan doktor Alisha diberi kebenaran.... tapi tunggu mama di kerusi depan bilik pemeriksaan.... memang dia nampak apa yang misi dan doktor tengah buat kat mama dia.... lepas sejam lebih kat labour room enPanjang datang ambil Alisha..kebetulannya abah dia ada kerja di HQ bangsar memang aku terpaksa angkut alisha ke HPJ tu .... selesai prosedur aku balik sendiri..... sepanjang mengandung memang aku berurusan sendiri tak suka ajak laki aku tu teman.... entah la aku selesa begitu ...  abang dan kakak dulu pun begitu....

Bila diingat-ingat memang cabaran mengandung anak ketiga lebih sikit dari 2 yang sebelum ni langsung tiada masalah.... yang ketiga ni asyik buat mama dia cuak je.... dah la jarak 6 tahun memang macam-macam aku fikir..tu belum lagi fikir nak bersalin bila doktor bagi risiko bersalin macam bersalin anak pertama ...
Takut hoi bila fikir bersalin anak pertama tambah-tambah tang kena gunting tu....

Sebab dah panjang sangat entry ni ...aku sambung kronologi bersalin anak ketiga aku ni di entry lain....






8 comments:

Qhaifa Nur said...

Tu laa, Eima lain ank lain ragamnya..
Mmg cuak bila baca catatan Eima ni..
Apa2 pun semuanya dah selamat

Mazni Azmi said...

Mazni doakan semoga baby dan ibu nya sihat sepanjang mengandung
.
Insyaallah
.
Anak pun nak masuk 3 kan

idzwa kamaruddin said...

gigih aku membaca nyer

tiga lalat said...

tahniah dan mugo dipermudahkan., aminn

ezan idma said...

Tahniah sis. Alhamdulillah takda apa apa yang serius. Cuak juga dibuatnya kan

Nisa said...

Based on yang akak cerita... dapat tahu yang akak ni memang jenis seorang yang tidak mahu menyusahkan orang lain, walaupun your loved ones. Sangat kuat ketika diperiksa oleh doktor/misi di dalam labour room. Kalau saya... teresak-esak juga kalau tiada sokongan (eg. husband), luls.

LYAfrina said...

Alhamdulillah dah selamat pom.
Sedih lya baca psl suasana kerja tu.. Mmg x diakui, ada y jns tak faham bila time kt kna hadir temujanji klinik/checkup.. Perjalanan nk pergi pom dh mkn masa.. Lps tu, menunggu lg.. Lps tu time nk.periksa lg..penat sgt kan.. Xkan lah nk terkejar msk opis.. Lg pom siap pom dh lwt sgt.. Tp syukrlah eima dh dpt bekerja pej baru..mudahan suasana bru ni dpt memberikan aura postif ..

lieyalatif said...

mcm2 kan...tu pasal aku tak suke pi KK..dulu mia aku pi swasta sbb keje swasta...mase mija aku mmg fully gomen... tak penah balik checkup dgn perasaan hepi...mo asek ckp bende yg menakutkan je...siap suh cuci rahim la takut baby tak jadi ape laaa..tensen aku.... kdg2 pengalaman dieorg nie sebenar...ade mo yg baru tapi berlagak pandai...

ape2pun ko dah settle...tahniah okey....

bab keje tu aku paham...meh beb pindah sini...ade pa kosong kat sini...leh geng ngan aku...aku baik...tak de tikam2...aku cocok ajee ekekekeekek